Pod streho > Varčna hiša
8252 ogledov

Nov obračun omrežnine spet prestavljen, to je razlog

Električna vtičnica, razdelilec zurnal24.si
Obračunavanje omrežnine po novi metodologiji je agencija za energijo prestavila že drugič. Spremenili so tudi datume prehodnega obdobja za obračun presežne moči.

Po prvotnem aktu o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje, ki končnim odjemalcem električne energije prinaša velike spremembe pri obračunu omrežnine, naj bi nov način obračuna začel veljati že 1. januarja 2024. V eni od sprejetih sprememb omenjenega akta so datum začetka novega obračuna prestavili na 1. marec 2024.

Zdaj so na Agenciji za energijo sprejeli nove spremembe akta in datum začetka novega načina obračuna omrežnine prestavili na 1. julij prihodnje leto. 

Dobavitelji niso pripravljeni

Kot so sporočili iz agencije, so se za novo pomaknitev datuma odločili na pobudo ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter dobaviteljev električne energije. Dobavitelji namreč, tako na agenciji, še niso uspeli pripraviti svojih informacijskih sistemov. Ti pa so pogoj, da pri izstavitvah računov za električno energijo ne bi prihajalo do napak. Eden od razlogov za zamik so tudi  dodatne aktivnosti dobaviteljev, ki so povezane z regulacijo cen električne energije.

Zamika se prehodno obdobje

Zaradi zamika datuma se zamika tudi prehodno obdobje, v katerem se končnim odjemalcem, ki imajo priključno moč manjšo ali enako 43 kW, ne bodo obračunali morebitne presežne moči oziroma prekoračitve dogovorjene obračunske moči, ki jim jo bo določil elektrooperater. 

Sprva je veljalo, da bo prehodno obdobje od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025, po novem pa bo od 1. julija 2024 do 30. junija 2026. 

Spremembe bodo brezplačne

Odjemalec, ki želi za naslednje koledarsko leto spremeniti dogovorjeno obračunsko moč za, lahko to naredi do 8. decembra, če pa želi spremeniti obračunsko moč le za posamezni mesec, pa mora to narediti do osmega v mesecu za prihodnji mesec. Prej je bilo predvideno, da bo elektrooperater te medletne spremembe zaračunal, po novem pa bodo za odjemalca brezplačne. 

Spomnimo, sprememba dogovorjene obračunske moči, še preden se izteče prehodno obdobje, za odjemalca pomeni, da mu bodo morebitne presečne moči oziroma prekoračitve obračunali. Odjemalcem, ki bodo v prehodnem obdobju obdržali dogovorjene moči, pa prekoračitev ne bodo zaračunali. 

Določili so še, da morajo dobavitelji na računih za električno energijo odjemalce o dogovorjeni obračunski moči obvestiti tudi aprila, maja in junija 2024. 

Jeseni je Agencija za energijo objavila tudi informativni spletni kalkulator, s pomočjo katerega naj bi si gospodinjstva izračunala, koliko omrežnine bodo plačevala po novem. Vendar kalkulator že od začetka oktobra ni več dostopen, saj naj bi imeli tehnične težave. 

Komentarjev 3
  • Kmodri 00:02 14.november 2023.

    Elektro mafija!

  • Luksi 13:16 13.november 2023.

    Kar se mene tiče bi lahko to neumnost za nedoločen čas odložili. Kot vsi ukrepibdo sedaj bo tudi ta povzročil dvig cen, k ptiču pa se bo po vrnitvi v energetiko prelivalo več denarja. Najbolje bi bilo izvesti referendum, pa ...prikaži več da vidimo, koliko se nas strinja z novim obračunom.

  • Grof 12:18 13.november 2023.

    Omrežninase je dvignila za cca 30%, kdo nam laže