Pod streho > Varčna hiša
36954 ogledov

Novo: izdatne subvencije za toplotne črpalke in kotle na lesno biomaso

denar Profimedia
Na potrditev na vladi čaka skoraj 80 milijonov evrov težak predlog za subvencije za več kot 17.000 novih toplotnih črpalk in kotlov na lesno biomaso.

Med vladnimi gradivi je na mizi tudi predlog ministrstva za okolje, podnebje in energijo, da se povečajo sredstva za program zamenjava starih kurilnih naprav z novimi v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2024–2027. Vrednost sredstev naj bi se povišala za 79,5 milijona evrov na 194,8 milijona evrov. Sredstva bodo zagotovili iz sklada za podnebne spremembe. Do leta 2024 je bilo za ta namen na voljo približno 115,3 milijona evrov. 

Letos naj bi bilo za zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi, med katere spadaj kotli na lesno biomaso in toplotne črpalke, na voljo 30,5 milijona evrov, prihodnje leto 26,5 milijona evrov in leta 2026 22,5 milijona evrov. 

Povečanje sredstev na MOPE predlagajo zaradi povečanih potreb in koristi izvajanja projekta na področju rabe obnovljivih virov energije za ogrevanje stavb.

S tem projektom se spodbuja uporaba obnovljivih virov energije, konkretno zamenjava zastarelih malih kurilnih naprav, ki so neučinkovite, z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso in s toplotnimi črpalkami.

Z omenjenimi sredstvi naj bi sofinancirali nakup približno 4800 novih kurilnih naprav na lesno biomaso in 12.600 toplotnih črpalk, navajajo na ministrstvu.

Cilj izvajanja spodbud zamenjave zastarelih malih kurilnih naprav z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso in s toplotnimi črpalkami je povečati delež obnovljivih virov energije pri ogrevanju stavb in povečati njihovo učinkovitost, posredni cilj pa je izboljševanje kakovosti zraka, kjer je slab, ali ohranjanje njegove kakovosti tam, kjer je kakovost zraka dobra.

S tem bomo dolgoročno pripomogli k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov in k izboljšanju kakovosti zraka, ki je eden od okoljskih problemov, ki kvarno vpliva na zdravje ljudi, za občutljive skupine prebivalcev pa je ob njihovi dolgotrajni izpostavljenosti zraku s slabo kakovostjo, lahko tudi eden od vzrokov za njihovo zgodnejšo smrt, še navajajo.

Zagotovili bodo tudi, da bo dodeljevanje subvencij na Eko skladu potekalo neprekinjeno vse do konca leta 2026. Kolikšne so subvencije za toplotne črpalke in kotle na lesno biomaso lahko preberete tukaj, energetsko revna gospodinjstva pa so upravičena do 100-odstotne subvencije

 


 

Komentarjev 6
  • Kmodri_ 13:37 20.januar 2024.

    Raje naj uredijo distribucijsko omrežje in znižajo omrežnino! Ko bodo vsi vklopili TČ bo omrežje počepnilo....Aja ne gre, bodo raje narod nategnili z višjo omrežnino!

  • scharc 12:28 20.januar 2024.

    Namesto da prepovedujejo naj raje povišajo subvencije. Prehod na toplotno črpalko je lahko zajetna investicija, oni pa dajo največ par tisočakov. Enako peč na drva, sploh če obstoječe stanje ni prostorsko/inštalacijsko ustrezno. Moderen kotel na plin medtem stane dobre 3000€. ...prikaži več Če si eneretsko reven ti pomagajo, če pa nisi boš pa čez par let, ko povišajo dajatve...

  • Avatar Suli
    Suli 11:36 20.januar 2024.

    Kaj tisti, ki pripravljajo zakon o dovoljenem načinu ogrevanja in tisti, ki "talajo" subvencije za ogrevanje niso iz iste "firme"? Izgleda, da na ministerstvu ne vejo kaj dela sodelavec za sosednjo mizo! 🤔