Pod streho > Varčna hiša
336 ogledov

Pomembno, če ste ostali brez dobavitelja plina

ogrevanje Profimedia
Agencija za energijo je določila dobavitelje nadomestne oskrbe zemeljskega plina do konca avgusta 2024.

Po posameznih distribucijskih sistemih so dobavitelji nadomestne oskrbe zemeljskega plina Petrol, Adriaplin, Gen-I, Plinarna Maribor in Javno podjetje Energetika Ljubljana, je razvidno s spletne strani agencije.

Nadomestno oskrbo s plinom je opredelila letošnja novela zakona o oskrbi s plini, ki je del ukrepov za zagotovitev oskrbe v času energetske krize. Po zakonu so do nadomestne oskrbe upravičeni gospodinjski odjemalci, mali poslovni odjemalci, skupni gospodinjski odjemalci in zaščiteni odjemalci, ki so priključeni na distribucijski sistem, če jim preneha veljavnost pogodbe o dobavi plina zaradi insolventnosti ali nelikvidnosti dobavitelja ali če dobavitelj iz drugih razlogov izgubi status člana bilančne sheme (in torej ne dobavlja več plina).

Kljub regulaciji cen zemeljskega plina, se je ogrevanje s tem energentom občutno podražilo, če stroške primerjamo z oktobrom in decembrom lani. Izračunali smo, koliko dražje je letos.

V teh primerih operater distribucijskega sistema za omenjene odjemalce nemudoma zagotovi dobavitelja nadomestne oskrbe. Odjemalci morajo nato v treh mesecih skleniti pogodbo o dobavi z novim dobaviteljem in o tem obvestiti dobavitelja, ki jim nudi nadomestno oskrbo.

Vlada je v okviru ukrepov za blažitev posledic draginje za omenjene kategorije odjemalcev za obdobje od 1. septembra 2022 do 31. avgusta 2023 določila najvišje maloprodajne cene plina.

Ob visokih cenah plina na borzi sta se za prenehanje dobave plina odločila Domplan in Komunalno podjetje Velenje. Domplan bo plin na območju Kranja, Naklega in Šenčurja dobavljal še do konca oktobra, velenjska komunala pa je z oskrbo na območju Velenja in Šoštanja prenehala s koncem septembra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.