Pod streho > Varčna hiša
18012 ogledov

Pred kurilno sezono cene nekaterih energentov občutno višje

ogrevanje Profimedia
Medtem ko cene večine energentov za ogrevanje ostajajo enake kot spomladi ali pa so se zgolj malo povišale, cene lesnih goriv vztrajno rastejo.

Za električno energijo in zemeljski plin še vedno veljajo regulirane cene in tako bo ostalo do konca leta. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je že povedal, da bodo cene zemeljskega plina po izteku leta prepustili trgu, o cenah električne energije pa bodo v kratkem sprejeli dogovor

Kurilno olje bi bilo brez regulacije dražje

Cena kurilnega olja, ki je še vedno zelo razširjen energent za ogrevanje, in nad katero roko drži vlada, v zadnjem času vsakih 14 dni nekoliko zraste. Trenutna regulirana cena za liter tega energenta je 1,181 evra. Marca letos je bila 1,078 evra, kar pomeni, da se je od takrat do zdaj povišala za dobrih devet odstotkov. Na ministrstvu poudarjajo, da bi bila cena brez regulacije zdaj 1,363 evra. To pomeni, da zaradi regulirane cene kupci kurilnega olja pri nakupu 1000 litrov plačajo 182 evrov manj. 

Cene peletov višje kot pomladi

Trgu pa so prepuščeni vsi, ki svoje domove ogrevajo z lesno biomaso. Trenutne cene peletov razreda A1, z ustreznimi certifikati in prevozom so od 450 do 500 evrov za tono. Na trgu so tudi bistveno dražji peleti, za tono je treba plačati tudi 600 evrov in več. Cena peletov je po koncu zadnje kurilne sezone nekoliko padla, junija so bile cene v povprečju za približno 15 odstotkov nižje, kot so zdaj. Marca pa je bila povprečna cena 430 evrov.  

Za paleto drv tudi 350 evrov

Od pomladi do zdaj so se podražila tudi bukova drva. Še posebej to velja za tista, ki jih ponujajo specializirani dobavitelji in večji trgovci. Za paleto, na kateri je oziroma naj bi bilo zloženo 1,7 ali 1,8 prostorninskega metra suhih drv, so cene od 250 pa celo do 350 evrov. V ceno je vključen tudi prevoz. Marca je bila cena približno 220 do 280 evrov. Drva so dražja od 14 pa celo do 25 odstotkov. 

drva | Avtor: Profimedia Profimedia

Količina na paleti je lahko manjša

Koliko drv je v resnici na paleti, je odvisno od načina zlaganja. Na ZPS so tudi letos izvedli test kakovosti drv. V laboratoriju so vsa drva s palete preložili na posebno stavo poznanih dimenzij in tako dobili podatek o dejanski količini prostorninskih metrov drv. Izmerjeno količino so primerjali z efektivno prostornino (notranje dimenzije) palete.

„Pred štirimi leti, ko smo na testu prvič preverjali kakovost drv na slovenskem trgu, se je izkazalo, da ponudniki precej slabo zapolnijo prostor, ki ga omogoča paleta. Takrat sta pri tem merilu dva od sedmih vzorcev dobila oceno nezadovoljivo, dva pomanjkljivo, eden povprečno in dva dobro. Tudi letos smo izmerili nekaj odstopanj, a ne tolikšnih: dva vzorca sta dobila oceno pomanjkljivo, eden povprečno, trije dobro, le zmagovalec je paleto zapolnil v največji meri in zato prejel oceno zelo dobro,“ navajajo na ZPS. 

Cene drv pri zasebnikih okoli 100 evrov

Nižje so cene pri zasebnih ponudnikih, ki drva naročniku običajno pripeljejo v razsutem stanju. Na podeželju za prostorninski meter računajo od 75 do 90 evrov, v urbanih središčih pa od 100 do 120 evrov. To so cene za metrska drva, če naročnik želi, da jih razžagajo na pol metra ali celo 30 centimetrov, je cena višja. 

Vse cene veljajo za suha drva, ki jih lahko kurimo že v prihajajoči kurilni sezoni. Nekoliko nižje so cene polsuhih drv, vendar bodo ta za kurjenje primerna šele naslednjo sezono. Vsebnost vlage v drveh je izjemno pomembna, med drugim tudi uredba o emisijah v zrak iz malih kurilnih naprav določa, da je delež lahko največ 20-odstoten. Višja vlaga vpliva na slabše zgorevanje, kar pomeni manjši izkoristek kurilne naprave in večje stroške ogrevanja, hkrati pa večje emisije trdih delcev v zrak, torej večje onesnaževanje. 
 

Komentarjev 49
  • jakec1575 05:16 17.september 2023.

    Zanimivo, da cena energetov v sloveniji ne pada. ko gledam borze z izjemo nafte, je premogl strmoglavil, plin pa tudi. in letos bo topla zima vsaj par mesecev. nateg ljudstva in super dobicki. za to bi morali iti na ulice ...prikaži več in leteti glave. Spica eu plina pri 350€/MW uro je bila samo slab mesec v 2022, danes je 35€ na MWh. 10x manj. Zakaj dovolimo Geoplinu, da nas nateguje analno ne vem. Premog je padel iz 430 dolarjev na tono na 160. Slovenci smo ovce. Pretepst bi moral par ljudi v tej državi.

  • Željko 19:06 16.september 2023.

    Rad bi videl tistega ki bo prepovedal kurjenje lesa v Sloveniji. Bili smo pod jarmom Srbije zdaj pa pod Bruseljem. Res smo imeli manjši standard vendar pod Jugoslavijo, vendar nam nikoli ni grozila vojna kot nam zdaj

  • lojs 13:42 16.september 2023.

    kučan je naš večni predsednik, brez njega ne bi imeli primorske ... jebeš cene kurilca, to itak plača raja, kdo se bo s tem ukvarjal