Pod streho > Varčna hiša
15319 ogledov

Priključitev sončne elektrarne spet možna, a pod enim pogojem

sončne elektrarne Profimedia
Kaosa, ki je v preteklih mesecih vladal na trgu sončnih elektrarn, je za zdaj očitno konec. Elektrodistribucijska podjetja lahko elektrarne spet priključujejo. Kaj se je zgodilo?

Na SODO, ki je po mnenju dobaviteljev sončnih elektrarn in tudi ministrstva za infrastrukturo, odgovoren, da je do zastoja pri priključevanju prišlo, so se odločili, da pri zahtevah popustijo.

Dokazila šele konec decembra

Za zdaj dobaviteljem in monterjem sončnih elektrarn k vlogi za soglasje pred priklopom ni treba predložiti  dokumentov za dokazovanje izpolnjevanja zahtev slovenskih nacionalnih posebnosti po SONDSEE za proizvodne naprave, za katere so bila izdana soglasja za priključitev od vključno 1. 3. 2021 dalje. To je datum, ko so začela veljati nova pravila  oziroma sistemska obratovalna navodila za distribucijski sistem električne energije SONDSEE.

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Popoln kaos na trgu, elektrarn ne priklapljajo več!

„Glede na to, da imajo uvozniki oziroma montažerji opreme za proizvodne naprave težave pri zagotovitvi dokumentov za dokazovanje izpolnjevanja zahtev slovenskih nacionalnih posebnosti po SONDSEE za proizvodne naprave, za katere so bila izdana soglasja za priključitev od vključno 1. 3. 2021 dalje, je SODO sprejel odločitev o časovnem odlogu dokazovanja izpolnjevanja zahtev,  nacionalnih posebnosti iz Priloge 5, in sicer do 31. decembra 2021, katere namen je uporabnikom distribucijskega sistema omogočiti priklop proizvodnih naprav na distribucijski sistem v čim krajšem možnem času“ so sporočili iz SODO.

K temu pa dodali, da mora investitor proizvodne naprave oziroma njegov pooblaščenec dostaviti dokazila glede izpolnjevanja nacionalnih posebnosti distribucijskemu operaterju električne energije oziroma njegovemu geografsko pristojnemu izvajalcu nalog distribucijskega operaterja najkasneje do 31. decembra 2021.

To pomeni, da bodo lahko elektrodistribucijska podjetja začela sončnih elektrarn priključevati v najkrajšem možnem času.

V SODO so morali narediti korak nazaj, kljub temu, da so prejšnji teden zatrjevali, da se vse težave, povezane z ustreznimi dokazili, ki jih morajo predložiti proizvajalci razsmernikov, rešujejo in bodo rešene v kratkem.

Ves čas so v stiku z enim največjih proizvajalcev razsmernikov na svetu, pravzaprav so se z njim že dogovorili in poenotili, tako da naj bi bila zadrega s certifikati oziroma izjavo o skladnosti rešena že do petka (2. junija 2021), so za Žurnal24 prejšnji teden povedali na SODO in dodali, da bo proizvajalec na podlagi meritev, ki jih je opravil, izdal izjavo o skladnosti izdelka glede oddajnih motenj upoštevajoč slovenske nacionalne posebnosti elektrodistribucijskega omrežja.

sončna elektrarna Sončne elektrarne Pod streho SODO: Zaplet z (ne)priključevanjem elektrarn bo rešen do konca tedna

Odzvalo se je tudi ministrstvo

Očitno se njihova napoved ni povsem izšla, hkrati pa se je odzvalo tudi ministrstvo za infrastrukturo, ki je ugotovilo, da prihaja do izjemnih težav pri izvajanju SONDSEE, kar resno ogroža doseganje ciljev Slovenije na področju obnovljivih virov energije in povzroča nepotrebno gospodarsko škodo.

Ministrstvo je ugotovilo tudi, da pri „sprejemanju določenih zahtev iz SONDSEE ni bilo ustrezno utemeljena skladnost teh zahtev z načelom sorazmernosti in nediskriminacije, niso bile opravljene ustrezne analize, kaj takšne zahteve pomenijo za končnega odjemalca, prav tako ni bilo upoštevano načelo optimizacije med najvišjim celotnim izkoristkom in najnižjimi skupnimi stroški za vse vključene strani.“

Zaradi nejasnosti, katera dokazila sploh štejejo za izpolnjevanje zahtev, je kršeno tudi pravilo ustavnosti in preglednosti predpisov. Vse našteto vzbuja skrb, da so trenutno veljavna navodila SONDSEE neskladna z uredbo evropske komisije.

Zato so SODO pozvali, da v okviru vseh razpoložljivih možnosti v najkrajšem možnem času zagotovi nediskrimininatorne in sorazmerne zahteve za priklop proizvodnih naprav ter dostop do omrežja in tako omogoči sprostitev investicije v obnovljive vire energije, ki so nujno potrebne za okrevanje gospodarstva po epidemiji COVID-19, zeleno reformo gospodarstva in uresničitev zavez Slovenije v okviru EU.

Komentarjev 3
  • eminenca 14:12 09.junij 2021.

    država jamra, da imamo premalo elektrike, po drugi strani pa komplicira ... pustite folku da nekaj dela, proizvaja, investira ... ne , ne , ne da se ... za teš6 zmetal milijarde, bral sem, da se obta zaprtje, seveda , ...prikaži več nihče ne bo odgovarjal ... tukaj pa teke komplikacije ... wat na wat , pa kilowat, pa še nekaj bajt , pa bo kmal megawat, , pa kakšna veternica ... ne, ne, jebanje v glavo ... zakaj? osgovor je jasen, o moje proizvedene elektrike, noben gospod udbov nima koristi ... ja , smola

  • eminenca 14:04 09.junij 2021.

    jest komaj čakam , da ta zakomplicirna in birokratska država čimprej zabrede v res globoko krizo, kar je sicer malo verjetno, ker tukaj je še vedno leglo mafije , kriminalcev , gansterjev in podobnih nepridipravov ... res ne vem kako ...prikaži več eu lahko tako nategujete ... najmanjši siromak mora imet zapet zadnji knof na srajci , sicer po lačal kazen, medtem ko črni trg deluje ... droge v izobilju, ampak za biznis je traba udbovskim šefom plačat ... nič se ni spremenilo

  • alen009 11:03 09.junij 2021.

    Dajte tega strica na sliki že v penzijo no.