Pod streho > Varčna hiša
5527 ogledov

SODO: Zaplet z (ne)priključevanjem elektrarn bo rešen do konca tedna

sončna elektrarna Profimedia
Javnost, predvsem tiste, ki so na strehe svojih hiš sončne elektrarne po 1. marcu, in tiste, ki to  načrtujejo, je razburila novica, da naprav v omrežje ne priključujejo, ker ne izpolnjujejo novih zahtev. SODO miri in odgovarja, da bo zaplet rešen še ta teden.

Na priključitev na eketrodistribucijsko omrežje po podatkih združenja slovenske fotovoltaike (ZSFV) čaka od 400 do 600 na strehe že montiranih sončnih elektrarn. Elektrodistributerji namreč ne izdajajo soglasij za priključitev, ker naprave ne izpolnjujejo novih zahtev po novih sistemskih obratovalnih navodilih distribucijskega sistema električne energije s prilogami (SONDSEE), ki so začela veljati 1. marca letos. 

Obvezen certifikat ali izjava o skladnosti

Po novem je treba k vlogi za priključitev sončne elektrarne na elektrodistribucijsko omrežje priložiti tudi certifikat ali izjavo o skladnosti. Teh pa dobavitelji naprav in monterji nimajo, saj jih proizvajalci razsmernikov, ti so glavni kamen spotike v nastalem zapletu, še niso izdali. Na ZSFV pravijo, da proizvajalci razsmernikov specifičnih zahtev, ki jih zahteva SODO, ne morejo izpolniti.

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Popoln kaos na trgu, elektrarn ne priklapljajo več!

Rešitev že jutri?

Ali to drži in kako naj bi se zaplet, ki je povzročil popolno zaustavitev priključevanja sončnih elektrarn v omrežje, rešil, smo vprašali tudi na SODO. Težava nikakor ni tako velika in nerešljiva, kot želijo v javnosti prikazati na združenju ali posamezni ponudniki sončnih elektrarn, pravi Matjaž Miklavčič, na SODO odgovoren za soglasja in pogodbe. Ves čas so v stiku z enim največjih proizvajalcev razsmernikov na svetu, pravzaprav so se z njim že dogovorili in poenotili, tako da naj bi bila zadrega s certifikati oziroma izjavo o skladnosti rešena že do tega petka, še pojasni. 

Proizvajalec bo na podlagi meritev, ki jih je opravil, izdal izjavo o skladnosti izdelka glede oddajnih motenj upoštevajoč slovenske nacionalne posebnosti elektrodistribucijskega omrežja. Do zdaj te izjave ni mogel izdati, ker so bile zahteve za izpolnjevanje teh posebnosti objavljene šele v začetku leta, veljati pa so začele šele 1. marca, še izvemo. 

Posebnosti slovenskega omrežja

Slovensko omrežja ima konfiguracijske posebnosti, omejene prenosne zmogljivosti, velik del omrežja je nizkonapetostni. Prav zaradi teh posebnosti so v SODO sprejeli nove zahteve, saj bo dokazilo o skladnosti na neki lokaciji omogočilo priključitev več sončnih elektrarn kot bi jih, če tega ne bi zahtevali, pravi Miklavčič. 

Poleg tega bodo po novem monterji oziroma ponudniki sončnih elektrarn morali pripraviti tudi poročilo o nastavitvi zaščite ter merjenje jalove moči. Lahko za vsako napravo posebej, lahko pa bodo naredili tipski preizkus. 

Priključitev ni možna povsod

Investitorji v sončne elektrarne pa morajo biti v prihodnje pozorni še na en vidik priključitve. Zaradi specifičnosti elektrodistribucijskega omrežja, se, kljub predložitvi vseh po novem zahtevanih dokazil, lahko zgodi, da bo priključitev zavrnjena. Ta je namreč odvisna od tega, ali je omrežje na določeni lokaciji sposobno sprejeti več novih priključitev ali ne. Ali je velikost prenosne zmogljivosti zadostna ali ne. 

Preden se investitor odloči za postavitev sončne elektrarne je dobro pri elektrodistributerju preveriti, ali bo na dani lokaciji priključitev možna ali ne, svetuje Miklavčič. V večini primerov je možna, vendar so tudi lokacije, več jih je na podeželju kot v mestih, kjer priključitev zaradi nizke prenosne zmogljivosti omrežja, niso možne. 

Potrebne so obsežne ojačitve omrežja

Omrežje je treba posodobiti, potrebne so obsežne ojačitve, kar naj bi elektrodistributerji urejali postopoma, glede na finančne in kadrovske zmogljivosti, še doda sogovornik. To je zapisano tudi v naslednjem razvojnem načrtu distribucijskega elektroenergetskega omrežja do leta 2030, del sredstev za posodobitve pa naj bi bilo zagotovljenih tudi v okviru nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, ki čaka na potrditev evropske komisije. 

Kljub vsem zapletom in pomanjkljivostim omrežja pa naj bi bile investicije v sončne elektrarne tudi v prihodnje dobra odločitev, le preveriti je treba, ali je priklop na posamezni lokaciji možen ali ne, zaključi Matjaž Miklavčič. 
 

 
Komentarjev 7
  • anne0 21:09 03.junij 2021.

    Zanesljiva in resna kreditna ponudba. Z veseljem vam bomo pomagali, da boste koristili posojila med posamezniki katerim koli ljudem, če upoštevate resnost. Naša ponudba posojil se giblje od 1.500 € do 500.000 € s stopnjo 2%. Zadevno dobroimetje je mogoče ...prikaži več vrniti "od 12 do 360 mesecev, odvisno od zahtevanega zneska". Delamo v vaše zadovoljstvo. Svojo datoteko lahko spremljate v spletu, da boste vedeli njen napredek. Za več informacij se obrnite na nas: eledgefinance@gmail.com

  • Rita_Lawson 14:09 03.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Rita_Lawson 14:09 03.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦