Pod streho > Varčna hiša
73342 ogledov

Popoln kaos na trgu, elektrarn ne priklapljajo več!

Sončna elektrarna na hiši Profimedia
Že vse od 1. marca letos investitorji sončnih elektrarn zaman čakajo na priklop na elektrodistribucijsko omrežje. Razlog? Dokumentacija, ki jo zahteva SODO, proizvajalci naprav pa je ne morejo pridobiti. Na priklop zato čaka od 400 do 600 sončnih elektrarn.

Sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO) je investitorje sončnih elektrarn danes ponovno pozval, naj preverijo, ali ima oprema, ki jo ponujajo ponudniki proizvodnih naprav, ustrezne certifikate. 

„Vsem bodočim investitorjem, v izogib morebitnim težavam in dolgim časovnim rokom za priključitev, svetujemo, da pred odločitvijo o nakupu proizvodne naprave od ponudnika pridobijo informacije in zagotovila, da njihova oprema v celoti izpolnjuje zahteve za priključitev na distribucijski sistem.“

Brez teh certifikatov namreč že od 1. marca letos sončne elektrarne ni več možno priključiti v elektrodistribucijsko omrežje. S tem datumom so začela veljati nova sistemska obratovalna navodila distribucijskega sistema električne energije s prilogami (SONDSEE), podlaga zanje pa je Evropska uredba komisije (EU 2016/631) o zahtevah za generatorje, ki je začela veljati leta 2016, in je v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah. Na podlagi te uredbe so bili za Slovenijo določeni nacionalni pragovi in določene neizčrpne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati elektroenergijski moduli, so sporočili iz SODO.

sončna elektrarna Nove spremembe Pod streho Viške elektrike bomo lahko prodajali, manj omejitev pri ogrevanju

Kje in zakaj se zapleta?

Če nekoliko poenostavimo, gre predvsem za razsmernike, ki so sestavni del vsake sončne elektrarne in mesto priklopa na elektrodistribucijsko omrežje. Od 1. marca dalje morajo razsmerniki izpolnjevati nekatere specifične pogoje in imeti specifične lastnosti, kar mora proizvajalec dokazati z ustreznimi dokumenti oziroma certifikati. 

In tu tiči težava. Prav noben ponudnik sončnih elektrarn v Sloveniji v tem trenutku od proizvajalcev razsmernikov ne more pridobiti zahtevanih dokazil. „Ni ga proizvajalca razsmernikov, velja tudi za največjega proizvajalca na svetu, ki bi zadostil zahtevam, ki jih s SONDSEE predpisuje SODO,“ je za Žurnal24 povedal Primož Tručl, predsednik združenja slovenske fotovoltaike (ZSFV)

Čeprav naj bi zahteve glede na prej omenjeno evropsko direktivo veljale za vse države članice, pa je po besedah Tručla, SODO šel korak dlje, kot bi bilo treba. Zahteva nekaj, kar ne zahtevajo v nobeni državi članici, kar potrdi z dejstvom, da se povsod po EU vgrajujejo popolnoma enaki razsmerniki kot v Sloveniji, pa zaradi tega nikjer ne zahtevajo dodatnih dokazil in certifikatov, niti nikjer ne otežujejo priklopov sončnih elektrarn. „SODO je bolj papeški od papeža,“ je slikovit. 

Na ta račun v Sloveniji v tem trenutku na priklop čaka od 400 do 600 sončnih elektrarn. „Investitorji so elektrarne plačali, ponudniki smo jih zmontirali, sonce sije, elektrika se ne proizvaja, denar pa se izgublja v nebo.“ 

Proizvajalci razsmernikov v tem trenutku preprosto ne morejo izpolniti zahtev, ki po novem veljajo v Sloveniji. „Pomembno pa je dejstvo, da so te zahteve strožje, kot v EU. Prilagojene so slovenskemu elektrodistribucijskemu omrežju, ki ima določene posebnosti. Za te bi moral poskrbeti SODO, ne pa da že zdaj težave, ki jih sploh še ni, rešujejo na plečih investitorjev, ker že zdaj zahtevajo razsmernike, prilagojene posebnostim slovenskega elektrodistribucijskega omrežja.“ 

To je tako, kot če bi določen model avtomobila lahko prodajali povsod v EU, le pri nas ne, ker bi neka inštitucija od proizvajalca zahtevala, da v avtomobilu spremeni določen detajl zaradi posebnosti naših cest, zahteve SODO komentira Trunčl.

Evropski predpisi so napisani na podlagi predvidevanj, za prihodnost po letu 2030 ali 2035, ko bo razpršenih proizvodnih naprav bistveno več, pri nas pa sončne elektrarne zdaj predstavljajo zgolj dva odstotka, pravi Trunčl in doda, da bodo tudi proizvajalci razsmernikov te do takrat izpopolnili, prilagodili potrebam in posebnostim omrežja, zdaj pa to ni potrebno, saj če deluje v EU, bi moralo tudi pri nas in do 1. marca tudi je.

sončna elektrarna Samooskrba Pod streho So sončne elektrarne še zanimiva naložba?

Ali obstaja rešitev?

SODO navaja, da se zahtevane certifikate akreditiranega laboratorija, ki mu akreditacijo lahko podeli nacionalni član evropskega združenja za akreditacijo, ali izjavo (EU) o skladnosti proizvodne naprave (proizvajalca, montažerja) z ustreznimi merilnimi poročili, lahko pridobi, ponudniki sončnih elektrarn pa vztrajajo, da zaradi prej omenjenih dejstev to ni mogoče, ker proizvajalci razsmernikov preprosto ne morejo izpolniti zahtev. 

Na ZSFV so v stalnem stiku s SODO in iščejo rešitev, ki pa jo, kot pravi Trunčl, vidijo v tem, da SODO popusti in odstopi od nerazumnih zahtev. V nasprotnem bo nastala velika škoda in celo škandal, zaključi. 

sončna elektrarna Sončne elektrarne Pod streho SODO: Zaplet z (ne)priključevanjem elektrarn bo rešen do konca tedna


 

Komentarjev 27
  • ivan67 22:21 08.junij 2021.

    SODO,še en komunistični parazit, ki služi komunističnim načelom uničit vse kar je slovensko, sam vprašajte se kdo nam je uzakonila SODO in podobne parazite na položnice in čemu služijo??? Odgovor: je..nju raje in uničevanju privatne lastnine, vrnitev v socializem, kjer ...prikaži več so in še vedno priviligiranci uživajo v lagodnemu življenju raja pa najebE. Vse take razne sodo, svizec, nevladne organizacije, civilne inicijative, ukinit-prepovedat, njihovim voditeljem pa nacijonilazirat vse njihovo premoženje.

  • anne0 18:53 03.junij 2021.

    Zanesljiva in resna kreditna ponudba. Z veseljem vam bomo pomagali, če boste izkoristili posojila med posamezniki, če poosebljate resne. Prosimo, kontaktirajte nas: eledgefinance@gmail.com Whatsapp +33 7 58 85 09 08 prisrčno

  • TistoPravo 16:44 02.junij 2021.

    Sicer pa koliko el.elektrarn je bilo že letos vzrok za požar...sigurno preveč