Pod streho > Varčna hiša
18975 ogledov

Priključna moč: Zadnji dobi ostanke, ostali pa nič

sončna elektrarna Profimedia
Priključno moč sončnih elektrarn delijo po principu kdor prvi pride, prvi melje, vse več vlagateljev pa se odloča za vgradnjo hranilnikov.

"Zaprosil sem za informacijo o možnosti priključitve sončne elektrarne z močjo 7 kW. Niso me zavrnili, so mi pa poslali odgovor, da so opravili elektroenergetsko analizo omrežja, ki je pokazala, da je na moji lokaciji možno priključiti proizvodni vir priključne moči do 2 kW. Sprašujem se, koliko je še takšnih primerov, ko elektrodistributer možnosti priključitve ne zavrne v celoti, pač pa omogočijo omejen priklop. Zanima me tudi, kako delijo razpoložljivo moč, vsakemu nekaj ali po principu, kdor prvi pride, prvi melje. Ker to lahko pomeni, da denimo nekdo na svoji strehi postavi res močno SE, denimo kmetija, in pobere vso razpoložljivo moč," nam je napisal bralec

Dodal je še, da mu je elektrodistributer v odgovoru sporočil, da informacija o priključitvi omejene moči še ne pomeni rezervacije, to lahko pridobi šele, ko mu bo izdano soglasje, če bo zaprosil zanj.

Vprašanja smo poslali vsem petim elektrodistributerjem v Sloveniji.

Elektro Celje

"V obdobju od novembra 2022 do aprila 2023, torej v šestih mesecih, smo izdali 461 soglasij z znižano močjo, kar predstavlja 15 odstotkov vseh izdanih soglasij v tem obdobju. Povprečna zmanjšana moč znaša 46,7 odstotka želene moči," so odgovorili iz Elektra Celje. Statistike o tem, kolikšen delež vlagateljev, ki so jim ponudili omejeno oziroma manjšo priključno moč od želene, se odloči za pridobitev soglasja, ne vodijo.

Vlagatelji, ki bi lahko priključili le napravo z omejeno močjo, in vlagatelji, ki jim je soglasje v celoti zavrnjeno, se lahko odločijo za postavitev sončne elektrarne, h kateri prigradijo tudi hranilnik. Po podatkih Elektra Celje sta se za hranilnik v zadnjih šestih mesecih odločila le dva, oba pa sta dobila soglasje za želeno moč.

"Vloge rešujemo skladno z zakonom o splošnem upravnem postopku, kakor nam narekuje tudi zakonodaja. To pomeni, da ko nekdo prvi poda vlogo, pogledamo koliko omrežje omogoča. Torej hipotetično, če je možno skupaj priključiti za 30 kW moči, dobi soglasje za 20 kW (denimo, da želi takšno priključno moč), naslednji 10 kW, ostali pa nič," v Elektru Celje odgovarjajo na vprašanje, kako razdeljujejo razpoložljivo moč.

Elektro Ljubljana

"Od novembra 2022 do aprila 2023 smo izdali 2.600 soglasij za priključitev za samooskrbo (SPZ), 245 SZP za samooskrbo z manjšo električno priključno močjo od v vlogi naprošene ter 48 SZP za samooskrbo s SE s hranilnikom električne energije in 813 odločb o zavrnitvi izdaje SZP. Delež SZP za samooskrbo z manjšo električno priključno močjo od v vlogi naprošene je 6,6 odstotka vseh izdanih odločb (SZP za samooskrbo + odločbe o zavrnitvi izdaje SZP)," navajajo v Elektro Ljubljana

Ugodena električna priključna moč v primerih izdaje SZP za samooskrbo z manjšo električno priključno močjo je od 15 do 95 odstotkov, odvisno od še razpoložljive električne priključne moči na omrežju. "Razpoložljivo električno priključno moč vsakokrat izračunamo. Pri izračunu upoštevamo tehnične lastnosti obstoječega omrežja, napetostne razmere, obstoječe in nove uporabnike, že izdana in še nerealizirana SZP ter razvojne načrte glede ojačitve omrežij."

Večina vlagateljev se odloči izkoristiti še razpoložljivo zmanjšano električno priključno moč in sprejme SZP za samooskrbo z manjšo električno priključno močjo od v vlogi naprošene, še dodajajo.

"4,4 odstotka vlagateljev z omejitvijo električne priključne moči sončne elektrarne ali nezmožnostjo priključitve sončne elektrarne se odloči za vgradnjo hranilnika električne energije. Število vlog za vgradnjo hranilnika električne energije narašča od novembra 2022, ko smo izdali eno, aprila 2023 pa 24 soglasij za priključitev sončne elektrarne s hranilnikom. V obdobju od novembra 2022 do aprila 2023 je bilo skupaj izdanih 48 SZP s SE in hranilnikom."

SZP za samooskrbo izdajajo po vrstnem redu prispelih vlog in velikosti naprošene električne priključne moči. SZP za samooskrbo z manjšo električno priključno močjo od v vlogi naprošene se izda zadnjemu, še ugodenemu vlagatelju na omrežju. "Omrežja, kjer ni več možno izdajati SZP za samooskrbo evidentiramo, dodatno analiziramo glede na zahteve okolja po električni priključni moči odjema in proizvodnje ter izdelamo predloge ojačitve. Prepoznane potrebe po širitvi omrežja uvrstimo v desetletni načrt razvoja omrežja in začnemo pripravo projektne in upravne dokumentacije."

Elektro Maribor

Delež soglasij, ki so bila izdana za manjšo moč v obdobju od novembra lani do aprila letos, je približno od 25 do 30 odstotkov glede na vse prispele vloge v obravnavanem obdobju, so sporočili iz Elektra Maribor. Koliko je moč zmanjšana, je odvisno od preostale razpoložljivosti posameznega napajalnega območja, in znaša večinoma od 20 do 80 odstotkov zaprošene moči. Za zmanjšano se na območju Elektra Maribor odloči približno od 90 do 95 odstotkov vlagateljev.

Ker je cena hranilnikov še (kljub relativno visoki spodbudi) relativno visoka, se za vgradnjo hranilnika trenutno odločajo redki. "Opažamo pa, da se letos delež vlagateljev, ki se odloča za hranilnike, počasi povečuje, tako smo letos prejeli približno 40 vlog od 2185 vseh prejetih. Za hranilnike se odločajo tudi vlagatelji, ki nimajo omejitev pri vključitvi samooskrbne elektrarne."

Preostalo zmogljivost omrežja za priključevanje SE delijo tako, da upoštevajo vrstni red prispetja vlog do zapolnitve zmogljivosti omrežja. "Rezervacij ne delamo. Če bi delali rezervacije za vse, bi v večini primerov uporabniki dobili možnost priključitve zelo majhne SE oziroma praktično zanemarljivo moč in se jim zagotovo ne bi splačalo vlagati v takšne SE."

Elektro Gorenjska

"Izdanih soglasij za priključitev z zmanjšano priključno močjo oddaje v obdobju od 1. novembra 2022 do 30. aprila 2023 je bilo 27. To predstavlja približno dva odstotka izdanih soglasij za priključitev za individualne samooskrbe," odgovarjajo v Elektru Gorenjska.

Uporabniki, ki se odločijo, da bodo sprejeli znižano priključno moč oddaje, v povprečju dobijo 86 odstotkov želene priključne moči oddaje. Tisti, ki to možnost zavrnejo, jim zavrnejo vlogo za izdajo soglasja za priključitev. "Vlagatelji, ki jim lahko namesto 11 kW zagotovimo nekoliko znižano priključno moč oddaje, denimo 7 kW, se odločijo in sprejmejo znižano moč. V primerih, ko pa je priključna moč oddaje namesto na primer 13 kW zgolj en ali dva kW, pa se za tako možnost večinoma ne odločijo," še sporočajo.

"Za vgradnjo hranilnika pri individualni samooskrbi, pri kateri je bila priključna moč oddaje zmanjšana, se je v navedenem obdobju odločilo šest uporabnikov. Število vlog, ki vključujejo tudi priključitev hranilnika električne energije, se ni bistveno povečalo."

Soglasja za priključitev izdajajo po vrstnem redu prispetja vlog. Vsakemu uporabniku izdajo soglasje za priključitev glede na trenutno stanje na omrežju in glede na druga že izdana oziroma veljavna soglasja za priključitev.

Elektro Primorska

V Elektru Primorska so v danem obdobju izdali 67 soglasij za priključitev z zmanjšano močjo, odjemalci so v povprečju dobili 55 odstotkov zahtevane priključne moči. Za ponujeno zmanjšano moč proizvodnje se odloči približno tri odstotke vlagateljev.

"Do sedaj smo izdali 24 SZP za samooskrbe s hranilnikom, od tega dve samo s hranilnikom, zaradi negativnega rezultata analize možnosti priključitve elektrarne. V zadnjih mesecih se je število vlog, ki že vključujejo hranilnik minimalno povečalo, in sicer za približno tri odstotke."

"SZP izdajamo po principu, kot vi pravite, »prvi pride prvi melje«, brez posebnega omejevanja priključne moči.“

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 14
  • marko256 16:13 14.maj 2023.

    Sončna elektrika naj bi bila poceni ali ne? Zakaj je potem vedno dražja! Rabimo novo nuklearko v krškem ali sončne el. pa omejujejo kaj pa vetrne? Sončna el. naj bi bila zelena, kam bomo z silicijem po 25 letih?

  • lojs 12:57 13.maj 2023.

    se sončne elektrarne sploh niso tako učinkovite , je res, da se je s množično se pravi komercialno trženje začelo že 20 let nazaj, ampak ni to to, več ali manj kitajska jajca, kar pa očitno sploh ni problem ... ...prikaži več ne govorim na pamet

  • lojs 12:37 13.maj 2023.

    me zanima, če obstaja kakšna študija, koliko se je povečala poraba elektrike, po tem ko so množice začele uporabljat smarte ... to je izredno potretna naprava, ki je izkoriščena pri mnogih manj kot 10% ... vedo ali ne kdaj imajo ...prikaži več vkloplen wi-fi, ki žre noro ... ampak potem pa zvečer spet filat ... in tako vsak dan ... se pravi izmuš izredno potretno napravo, potem pa folk jebaš kako naj špara ... norci s korci, ki so postali navadni zombijo tega potratnega sveta ... če nič ne več, potem nič ne ve