Pod streho > Varčna hiša
11688 ogledov

Razlike v ceni elektrike skoraj 60 odstotkov

elektrika Profimedia
Lastnik sončne elektrarne na strehi hiše mora z izbranim dobaviteljem električne energije skleniti pogodbo o samooskrbi. Med dobavitelji so razlike.

Po zadnjih podatkih, dostopnih na spletu, lahko lastnik sončne elektrarne pogodbo o samooskrbi sklene z osmimi dobavitelji električne energije. Dobaviteljev je na trgu sicer več, vendar za zdaj vsi še ne omogočajo te storitve. 

Za vse obstoječe in bodoče lastnike naprav za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije je tudi Borzen, slovenski operater trga z elektriko, pripravil seznam ponudnikov pogodb o samooskrbi z elektriko. Seznam vključuje vse ponudnike, ki so na pobudo in poziv Borzena posredovali kontaktne informacije oseb oziroma oddelkov, ki se ukvarjajo z omenjeno ponudbo, vendar žal ni popoln. Mi smo jih našli še dva.

V čem se dobavitelji med seboj razlikujejo? Ena od razlik med njimi je cena elektrike, po kateri se obračuna električna energija, ki jo proizvede sončna elektrarna in se jo odda v omrežje. Po tej isti ceni dobavitelj tudi obračuna elektriko, ki jo lastnik sončne elektrarne prejme iz omrežja. 

Razlike skoraj 60-odstotne

Po pregledu na spletu dostopnih podatkov iz uradnih cenikov dobaviteljev je razlika med najnižjo in najvišjo ceno za kilovatno uro električne energije po enotni tarifi, brez DDV in drugih stroškov, ki so sestavni del računa za električno energijo, kar 57 odstotkov. 

Sliši se zelo veliko, vendar pri končnem letnem obračunu, ki ga lastnik dobi od dobavitelja, razlika v evrih ni tako ogromna. Predpostavimo, da je gospodinjstvo v enem letu porabilo 200 kWh elektrike več, kot je je v omrežje oddala sončna elektrarna. Znesek tega manjka z DDV vred pri najcenejšem ponudniku znaša 10,12 evra, pri najdražjem pa 15,86 evra.

cena elektrike za samooskrbo | Avtor:

Tudi višine nadomestil se razlikujejo

Razlike so tudi v višini premije za kritje izravnave odstopanj prevzete in oddane električne energije ter izravnave med predvideno in dejansko porabo električne energije za posamezno merilno mesto na mesec. Pri najcenejšem dobavitelju ta premija na leto znese skoraj 14 evrov, pri tistem z najdražjo ceno elektrike pa skoraj 22 evrov. Skupna razlika na letnem računu je torej 13 evrov. 

Seveda pa velja, večji ko je manjko proizvodnje sončne elektrarne, torej več ko mora gospodinjstvo elektrike doplačati, večja bo razlika med najcenejšo in najdražjo ponudbo. 

Sončna elektrarna Samooskrba Pod streho Takšen je letni obračun elektrike iz sončne elektrarne

Preberite drobni tisk

Pred odločitvijo, s katerim dobaviteljem električne energije bi podpisali pogodbo o samooskrbi, je poleg njegovih cen elektrike in mesečnega nadomestila, treba pregledati tudi pogoje, pod katerimi ceno elektrike zagotavljajo. Nekateri nizko ceno pogojujejo z nakupom sončne elektrarne pri njih, drugi zahtevajo vezavo vsaj šest mesecev ali eno leto, nekateri pa od lastnika sončne elektrarne ne zahtevajo nič.  

Sončna elektrarna Sončne elektrarne Pod streho To morate vedeti o stroških vzdrževanja in zavarovanja sončne elektrarne

Spomnimo še, da mora gospodinjstvo v primeru manjše proizvodnje elektrike, kot porabe poleg električne energije ob letnem obračunu plačati še stroške omrežnine, prispevek za delovanje operaterja trga, prispevek za energetsko učinkovitost, trošarino in DDV. 

Več o varčni rabi energije najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 20:04 12.februar 2020.

    odkrito povedano, članka oz. vsebine ne razumem, tisti , ki ima el. panele in cel sistem, je dobavitelj energije oz. elektrike in nekdo to plača, razen če gre za samo oskrbo, kar je nesmiselno, oz. nekonsistentno, ... po drugi strani ...prikaži več pa omenjate dobavitelje ... odkupna cena je tolk, nabavna je tolk ,,, in seznam kupcev in dobaviteljev ... res ne vem kje sem, ko tole berem