Pod streho > Varčna hiša
19162 ogledov

Takšen je letni obračun elektrike iz sončne elektrarne

Sončna elektrarna Profimedia
Zanimalo nas je, kako je videti končni letni obračun oddane in prejete električne energije, če imamo na strehi sončno elektrarno.

Zdaj je že dobro znano, da so domače sončne elektrarne namenjene temu, da zagotovijo proizvodnjo električne energije za pokrivanje lastne porabe. Distribucijsko omrežje električne energije je pri tem kot nekakšna baterija, tako da ni motenj pri oskrbi z energijo. Ko domača sončna elektrarna proizvaja več energije, kot se je porabi, to je v obdobjih visoke osončenosti, viške oddaja v omrežje in obratno: ko sončna elektrarna ne proizvaja dovolj energije, v obdobjih nizke osončenosti, gospodinjstvo prejme električno energijo iz omrežja. 

Podatke o količinah prevzete in oddane električne energije prek števca porabe beleži distribucijski operater, ki jih ob koncu obračunskega obdobja pošlje dobavitelju električne energije. Glede na količino v omrežje oddane in količino iz omrežja prevzete električne energije pa se ob koncu koledarskega leta naredi obračun. 

Viški iz sončne elektrarne ostanejo dobavitelju

Pri tem je pomembno vedeti naslednje. Če je domača sončna elektrarna v koledarskem letu proizvedla več električne energije, kot je je v tem istem času prevzela iz omrežja, se višek, kot določa uredba o samooskrbi, preda dobavitelju. Zato je tako zelo pomembno, da je moč sončne elektrarne pravilno načrtovana. Smiselno je, da sončna elektrarna proizvede ravno toliko ali pa malenkost manj električne energije, kot je gospodinjstvo v enem letu porabi oziroma potrebuje. 

Sončna elektrarna Odgovori strokovnjakov Pod streho Izvedeli smo, koliko elektrike morate plačevati, da se sončna elektrarna izplača

Iz podjetja Gen-i so nam poslali enega od konkretnih letnih obračunov,  iz katerega je razvidno, kaj natančno plačujejo lastniki sončnih elektrarn, in kako je ob koncu leta obračunana elektrika, če je bilo prevzete iz omrežja več, kot vanj oddane. 

Predstavljamo decembrski račun, ki je hkrati tudi letni obračun za konkretno elektrarno za leto 2018. 

letni obračun SE | Avtor: arhiv Gen-i arhiv Gen-i

Na poračunu so prikazane štiri količine:

 • 8.864 kWh = količina električne energije, prevzete iz omrežja
 • 8.696 kWh = količina električne energije, oddane v omrežje 
 • 120 kW = obračunska moč merilnega mesta; stranka ima obračunsko moč 10 kW, zaradi varovalke 3 x 25 A, torej, 12 mesecev x 10 kW je 120 kW.
 • 1 = mesečno nadomestilo, plača se vsak mesec po rednem ceniku električne energije za samooskrbo gospodinjskih odjemalcev Gen-i.

Iz letnega obračuna lahko preberemo, da je letni strošek za obračunsko moč (120kW) 93,25 evra, strošek za OVE in SPTE pa 88,68 evra. Če k temu prištejemo še mesečno nadomestilo in DDV, je skupni strošek lastnika sončne elektrarne v enem letu 235,86 evra ali 19,65 evra na mesec. Obračunsko moč in strošek za OVE in SPTE v višini 221,95 evra oziroma 18,50 evra na mesec bi plačeval tudi, če ne bi imel sončne elektrarne, oziroma tudi, če ne bi porabil nič elektrike, imel pa bi enak električni priključek. 

Strošek za obračunsko moč, OVE in STPE in mesečno nadomestilo lastnik sončne elektrarne plačuje po mesečnih računih. V primeru, da je njegova sončna elektrarna proizvedla točno toliko elektrike, kot jo je porabil, ali pa več, je to tudi njegov letni strošek iz naslova električne energije. 

Mesečni obračun SE | Avtor: arhiv Gen-i arhiv Gen-i

„Presežno količino neodplačno prenese v last prodajalca, ki mu za vsako celo presežno MWh (brez upoštevanja decimalnih mest) prizna popust, ki se upošteva v naslednjem obračunskem obdobju. V primeru manjka se količina prevzete energije iz omrežja obračuna po rednem ceniku za samooskrbo,“ pojasnijo v Gen-i.

Plačilo porabljene elektrike iz omrežja

V konkretnem primeru so v gospodinjstvu porabili za 168 kWh (8.864 kWh - 8.696 kWh ) več elektrike, kot je bilo proizvedene, zato mora lastnik sončne elektrarne doplačati 168 kWh električne energije, omrežnine, prispevkov in drugih dajatev, ki se obračunavajo na količino električne energije.

Strošek je razdeljen takole:

 • električna energija – 8,01 evra 
 • omrežnina -  6,61 evra 
 • prispevek delovanje operaterja trga  - 0,02 evra
 • prispevek za energetsko učinkovitost  - 0,13 evra
 • trošarina – 0,52 evra

Vse postavke so obračunane za 168 kWh, kolikor znaša manjko pri proizvodnji električne energije in znašajo 15,29 evra brez DDV oziroma 19,66 evra z DDV.  Torej je celotni letni strošek električne energije za konkretno gospodinjstvo 255,34 evra, od tega omrežnina in stroški SPTE in OVE ter mesečno nadomestilo znašajo 235,86 evra, razlika pa pomeni doplačilo elektrike zaradi večje porabe, kot je bila proizvodnja. 

Preden so se odločili za postavitev sončne elektrarne, je bil povprečni mesečni strošek za elektriko 129 evrov, torej na leto približno 1550 evrov. 

Sončna elektrarna Sončne elektrarne Pod streho To morate vedeti o stroških vzdrževanja in zavarovanja sončne elektrarne
 

Več o gradnji, obnovi in rabi energije najdete tukaj.

 

Komentarjev 9
 • Slokmet 21:34 11.september 2019.

  Jaz mam 32,2 KWp sončno elektrarno, stala je 90.000, vsak let mi da 12.000, postavu sem jo 2007 in dělá z ca. 90 % izkoristkom prvega leta. Še 3 leta mam zagotovljen odkup po enaki ceni, s tem da jo ...prikaži več bom takrat že 2* odplačal. Danes so s. elektrárne še cenejše, z boljšim izkoristkom in daljšo življenjsko dobo. Poznam v tujini podjetja, ki jih imajo že 25 let, in še zdaleč niso za stran. Drugač se ne sekiram, vi kar jamrajte, jaz se pa preživim, tut če del izgubim, pa ga ne bom, ker sem tak s.p.

 • Avatar vec
  vec 18:45 11.september 2019.

  vse te e zadeve iz zelenega balona ki se bo razpočil v kratkem, so v bistvu dober biznis, prihranka ni kej veliko, edino vso elektriko plačaš vnaprej, če maš srečo bo delalo 10-12 let garancije ne bo, ker uni kitajci ...prikaži več ki jih delajo ne bodo hotl niti slišat o kaki garanciji, enako ne bo slo firme ki daje garancijo, to področje KDO garantira za garanta pa mi še nimamo urejenega.

 • Avatar Jolimella
  Jolimella 01:04 11.september 2019.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

Sorodne novice