Pod streho > Varčna hiša
9337 ogledov

S to rešitvijo boste poleti konkretno znižali račun za elektriko

Senčila
Poleg pasivnega hlajenja ponoči je to po besedah strokovnjaka "edina ekonomsko in energetsko sprejemljiva rešitev".

Pri skoraj nič energijski gradnji imajo senčila pomembno vlogo. Kot pojasnjuje energetski svetovalec na ENSVET Peter Petrovčič, v zimskih mesecih skozi okna, obrnjena proti jugu, pridobimo veliko toplote, ki jo ob majhnih toplotnih izgubah skozi stene in prezračevanju koristimo za ogrevanje prostorov.

A če so pozimi sončni energijski pritoki dobrodošli, pa v poletnih mesecih in tudi v prehodnih obdobjih hitro postanejo težava, saj povzročajo pregrevanje stavbe. "Da se temu izognemo, je poleg pasivnega hlajenja v nočnem času edina ekonomsko in energetsko sprejemljiva rešitev v vgradnji ustreznih senčil na okna, fiksne zasteklitve in balkonska vrata," verjame Petrovčič.

Senčila | Avtor: Profimedia Profimedia

Vgrajena morajo biti na zunanji strani

A da učinkovito preprečujejo pregrevanje stavbe, morajo biti senčila vgrajena na zunanji strani oken, poudarja sogovornik. "Vgradnja senčil na notranji strani ne da želenega učinka. Učinkovito senčenje in tudi zastiranje notranjosti pred pogledi od zunaj zagotavljajo rolete," nadaljuje.

Sodobne rolete po njegovih besedah dobro tesnijo, njihov profil je zapolnjen s poliuretansko peno in predstavljajo dodatno toplotno izolacijo v nočnem času. Kaj pa žaluzije? "Te so enostavnejše, njihova prednost v poletnih mesecih je v tem, da lahko uravnavamo nagib lamel, s tem pa ob hkratnem senčenju omogočimo pogled na prosto," pojasnjuje. 

Še ena možnost so senčila iz tkanin, ki se navijejo v rolo.

Pogon naj bo v vsakem primeru elektromotoren

Kot pravi Petrovčič, poznamo tudi različna senčila iz tkanin, ki se navijejo v rolo, svetuje pa, naj bo v vsakem primeru pogon senčil elektromotoren. Zakaj? "Na tak način lahko preko mobilnih aplikacij dvigamo in spuščamo senčila tudi na daljavo, možno pa je tudi programirano časovno ali svetlobno upravljanje. Prednost elektromotornega pogona senčil je tudi v tem, da ne luknjamo okenskih okvirjev za namestitev ročnega pogona senčil."

senčila | Avtor: Profimedia Profimedia
Pomagajo tudi nadstreški in listnata drevesa

Sogovornik je spomnil še, da lahko v fazi načrtovanja novogradnje za potrebe senčenja v poletnih mesecih predvsem na južnih fasadah načrtujemo tudi različne konzolne ali samostoječe nadstreške, ki omogočajo učinkovito senčenje poleti, v zimskih mesecih, ko je sonce nizko nad obzorjem, pa tudi dovolj sončnih pritokov. Tudi listnata drevesa, katerim pozimi odpade listje, imajo podobno funkcijo, še dodaja.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Tara_Farrell 16:21 16.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

Sorodne novice