Pod streho > Varčna hiša
20952 ogledov

Se vam zdi drago? Toliko lahko zaračuna dimnikar

dimnikar Profimedias
Če imate dimnik, vas mora dimnikar obiskati vsaj enkrat na leto, če se ogrevate na pelete ali drva, štirikrat. Stroški za opravljeno delo niso zanemarljivi. Sploh veste, koliko vam lahko zaračuna?

„Včeraj je prišel dimnikar. Malo je pobezal po dimniku, na katerega je priključena peč na pelete. Vsega skupaj je bil pri nas 15 minut, za kar nam je zaračunal nekaj čez 38 evrov. Je to normalna cena,“ sprašuje uporabnica enega od gradbenih forumov.

Ker natančnejših podatkov, kaj natančno je vključeval račun, uporabnica ni navedla, je nemogoče vedeti, ali je znesek ustrezen ali ne. Vsekakor pa je dobro, da uporabniki vemo, kako so urejene in kakšne so lahko cene dimnikarskih storitev. Te so določene glede na opravljeno storitev in čas, ki ga je dimnikar za to porabil. 

servis peči Kurilna sezona Pod streho Čas je za čiščenje in servis, da ne ostanete na hladnem

Cene dimnikarjev so navzgor omejene

Najvišje dovoljene cene dimnikarskih storitev so namreč zakonsko urejene, torej morajo imeti vse dimnikarske službe za enake storitve enake najvišje možne cene. Lahko pa se posamezno podjetje odloči za nižje cene od najvišjih dovoljenih. Nekatera podjetja za redne stranke ponujajo celo paketne popuste. Izvajalca dimnikarske službe si namreč lahko izberemo sami, če z njim nismo zadovoljni, ga lahko tudi zamenjamo. 

Najvišjo ceno režijske ure dimnikarske storitve s sklepom določi vlada na podlagi zakona o dimnikarskih storitev. Trenutna cena je 33 evrov, ko dodamo še 22-odstotni DDV, uporabnik eno režijsko uro plača 40,26 evra. 

Zaračunavanje dimnikarskih storitev pa podrobno ureja še pravilnik o časovnih normativih za posamezne storitve in sklope dimnikarskih storitev in podrobnejši vsebini cenika ter višini potnih stroškov. Pravilnik določa, da se ceno za posamezno obvezno storitev izračuna tako, da se zmnoži ceno izvajanja dimnikarskih storitev na časovno enoto in normativno število časovnih enot dela dimnikarskih storitev, izraženo v minutah. 

Za obvezne dimnikarske storitve pravilnik tudi določa količino delovnega časa, ki je potreben za izvedbo posameznega dela. 

Normativi za obvezne storitve:

  • za redni pregled kurilne in dimovodne naprave je določeno 15 minut,
  • za redno mehansko čiščenje dimovodne naprave 25 minut,
  • za redno mehansko čiščenje male kurilne naprave na plinasto in tekoče gorivo 44 minut,
  • za redno mehansko čiščenje male kurilne naprave na trdno gorivo 36 minut,
  • redno mehansko čiščenje dimovodne in male kurilne naprave na tekoča, plinasta in trdna goriva 47 minut,
  • za prve, občasne, izredne meritve emisij snovi z dimnimi plini 29 minut,
  • za prvi pregled kurilne in dimovodne naprave 158 minut. 

Za vse druge storitve, se cena izračuna glede na dejansko porabljeni čas, pri čemer je ta lahko najmanj 10 minut, nato pa vsakih začetih 10 minut dela pri uporabniku. Med te spadajo izredni pregled kurilne in dimovodne naprave, izredno in generalno čiščenje dimovodne naprave, male kurilne naprave, ki se izvaja mehansko ali kemično, prve, občasne, izredne meritve emisij snovi z dimnimi plini na malih kurilnih napravah na trdno gorivo, odstranjevanje katranskih oblog, ki se jih ne odstrani z rednim čiščenjem malih kurilnih naprav in se izvaja mehansko, kemično, z izžiganjem ali drugimi postopki.  

Novice: gasilec požar Slovenija Pod streho Preložili so odgovornost na druge in si oprali roke

Tako dimnikar zaračuna ceno storitve 

Če dimnikar pride le očistit dimnik in kurilno napravo, lahko zaračuna 25,85 evra (47 min krat 33 evrov), z DDV 31,54 evra. Za pregled dimnika in kurilne naprave lahko zaračuna še dodatnih 8,25 evra (15 min krat 33 evrov), z DDV 10,07 evra. Skupaj je račun lahko 41,61 evra. Delo naj bi glede na izdani račun in normative opravljal 62 minut. V ta čas so poleg dejansko opravljenega dela dimnikarja všteti tudi priprava na izvedbo dimnikarskih storitev in administrativni postopki pri uporabniku dimnikarskih storitev, pisanje zapisnika in izdaja računa. 

Ko vas dimnikar obišče prvič na začetku vsake kurilne sezone, pa lahko zaračuna še dodatnih 20 minut dela. Gre za čas namenjen obdelovanju evidenc in opravljanju administrativnih postopkov za posameznega uporabnika dimnikarskih storitev, ki se ne izvajajo pri uporabniku. Torej še dodatnih 13,24 evra. 

Pravilnik določa tudi obračun potnih stroškov

Če je pot dimnikarja do uporabnika daljša od  25 kilometrov, se znesku storitev lahko prištejejo potni stroški za vsak kilometer nad to razdaljo. Najvišja cena za vsak nadaljnji kilometer je 0,25 evra, z DDV 0,305 evra. Pri tem se upošteva najkrajša kopenska povezava po javnih cestah, nekategoriziranih cestah, ki se uporabljajo za javni cestni promet, ali nekategoriziranih cestah v lasti uporabnika, po kateri je dovoljen promet motornih vozil oziroma koles.

Potne stroške lahko dimnikarji zaračunajo le, če najavljenega obiska ne odpovest Inšpekcija Pod streho To so najpogostejše kršitve, za katere izrekajo globe

Inšpektorji ugotavljajo kršitve

Dimnikar mora uporabniku pokazati cenik storitev, ta pa mora biti oblikovan skladno s pravilnikom. Nadzor nad zaračunavanjem dimnikarskih storitev pa izvaja tržni inšpektorat. Lani so tržni inšpektorji opravili pregled cen pri 112 od skupno 138 dimnikarskih družb. Nekatere družbe niso imele pravilno oblikovanih cenikov, ugotovili so tudi, da so ponujali pakete, ki niso skladni s predpisi, da niso imeli vidno označenih cen in cene niso vključevale DDV. Odkrili so bili tudi primere zaračunavanja višjih cen, kot bi jih smeli. 

Inšpektorji ugotavljajo tudi, da so dimnikarske družbe storitve zaračunali po najvišji dovoljeni ceni urne postavke, potem pa so oblikovali različne pakete, da bi bili konkurenčni. To ni v skladu z namenom zakona in pravilnika, "konkurenčnost posamezne dimnikarske družbe bi se morala izražati le prek nižje cene urne postavke, saj je s sklepom ta omejena samo navzgor, navzdol pa ne," piše v poročilu. 

požar na strehi Požar Pod streho Pozor! Če dimnik ni očiščen, škoda ne bo plačana
Komentarjev 2
  • jakec1575 13:13 07.november 2021.

    Zdaj bo sel material gor in bodo podrazali za 30%. Sarkazem on.

  • Catherine_Sok 11:04 07.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦