Pod streho > Varčna hiša
15360 ogledov

Sončne elektrarne: Koliko so dražje in koliko se čaka na postavitev

sončna elektrarna Profimedia
Na družinske hiše postavljajo vse močnejše sončne elektrarne, povpraševanje je veliko, cene pa od 10 do 20 odstotkov višje.

Cene električne energije so višje kot pred enim letom, obdobje za investitorje ugodnega „net meteringa“ se počasi izteka.  

Prvotni datum, po katerem novih samooskrbnih sončnih elektrarn ne bi bilo več možno vključiti v to shemo, je bil 31. december letos. 

Vlogo za soglasje je treba oddati do konca letošnjega leta

Vendar je vlada zaradi nujnosti povečanja proizvodnje električne energije iz OVE sprejela odločitev, obdobje podaljša za eno leto. Investitorji distribucijskemu operaterju vlogo za priključitev naprave za samooskrbo lahko oddajo do vključno 31. decembra 2023, distributer pa jih bo kot končne odjemalce s samooskrbo lahko registriral do vključno 31. decembra 2024. 

Bistvena sprememba za sončne elektrarne, ki bodo v električno omrežje vključene po tem datumu, bo obračun omrežnine. Ta se bo namreč obračunala na celotno električno energijo, prevzeto iz distribucijskega omrežja in ne več zgolj na razlike med prejeto in oddano električno energijo, kar je za investitorje lahko manj ugodno. 

Cena elektrike in ukinitev net meteringa sta zato zagotovo dva pomembna razloga, zaradi katerih že več mesecev raste povpraševanje gospodinjstev in tudi poslovnih subjektov za samooskrbne sončne elektrarne. Podaljšujejo se čakalne dobe, a ne le za pridobitev soglasij za priključitev, temveč tudi za postavitev. 

Pri nekaj podjetjih smo preverili, kolikšna je zdaj čakalna doba, da investitorjem, ki so že pridobili soglasje za priključitev, postavijo sončno elektrarno, in kakšne so cene. 

Pred časom je veljalo, da je povprečna moč samooskrbne sončne elektrarne, ki jo investitorji postavijo na strehah družinskih hiš 11 kW. Iz odgovorov podjetij pa lahko ugotovimo, da se investitorji v zadnjem času odločajo za večje oziroma močnejše sončne elektrarne. 

Plan-Net Solar: Čakalna doba dva do tri mesece

Povprečna moč sončne elektrarne, za katero se odločijo naše stranke, je 13 kW, pravi Marko Femc iz podjetja Plan-Net Solar. Cena 11-kW sončne elektrarne pa je zdaj pri njih približno 13.000 evrov z vključenim DDV. Rast povpraševanja je stabilna, stranke pa na postavitev čakajo od dva do tri mesece, še pove. 

Erasol: Čakalna doba dva meseca

Tudi stranke podjetja Erasol, ki že imajo soglasje za priključitev, na postavitev sončne elektrarne čakajo približno dva meseca, potem pa mine še približno en mesec, da napravo priključijo v omrežje, pravi Katica Urana in doda, da je zaradi časovne stiske z izdajo soglasij, letos rast povpraševanja zelo velika. 

Povprečna moč sončne elektrarne je 12 kW, cene pa so zdaj za nekaj odstotkov višje. Za 11-kilovatno sončno elektrarno, za ceno katere smo spraševali, je treba pri njih odšteti približno 13.000 evrov.  

Sonce energija: Čakalna doba dva do tri mesece

V podjetju Sonce energija na družinske hiše postavljajo sončne elektrarne z vršno močjo od osem do 25 kW, povprečna moč pa je od 13 do 14 kW, pravi Nina Malec Poklič. “Cene so bile pred pol leta za okoli 10 odstotkov višje kot zdaj, predvsem zaradi splošnega dviga cen materiala. Razmere na trgu so se zdaj nekoliko umirile, izboljšali smo tudi nabavne verige, tako da smo lahko tudi cene elektrarn temu ustrezno prilagodili. Tako stranke pri nas za sončno elektrarno trenutno plačajo podobno kot v enakem obdobju lani. Cena sončnih elektrarn je okoli 1200 evrov na kW vršne moč, z velikostjo pa pada.”

Tudi v njihovem podjetju beležijo izjemno rast povpraševanja, lani za vsaj 100 odstotkov v primerjavi z letom pred tem, letos pa pričakujejo podoben trend povpraševanja, na kar so tudi pripravljeni, saj imajo plan realizacijo povečati od 50 do 100 odstotkov. Že lani so povečali ekipe in izboljšali nabavo, tako da je čakalna doba od izdaje soglasja od dva do tri mesece. 

Termo Shop: Čakalna doba le 14 dni

V podjetju Termo Shop v povprečju na družinske hiše postavljajo 12-kW sončne elektrarne. Cena 11-kW na ključ pa je približno 14.000 evrov, pravi Martina Pinterič in doda, da so na kilovat priključne moči podražile za približno 10 do 12 odstotkov.

Čakalna doba za postavitev sončne elektrarne, za katero je investitor že dobil soglasje za priključitev, je pri njih zgolj 14 dni, čeprav se je povpraševanje v zadnjem letu povečalo za 200 odstotkov. Zaradi povečanja števila monterskih ekip realizacija sledi povpraševanju. Kot pove Martina Pinterič, se „čakalna doba na montažo ne podaljšuje, ker imamo ključno opremo vedno na zalogi in dovolj velike zmogljivosti montažnih ekip. Daljše čakalne dobe so posledica čakanja na soglasje za priključitev.“ 

Petrol: Od prvega klica sedem do devet mesecev

Povprečna moč sončnih elektrarn, ki jih postavljajo v Petrolu, je 12,5 kW. V zadnjem letu so cene zanje višje za približno 20 odstotkov, 11-kilovatna samooskrbna sončna elektrarna tako stane okoli 14.000 evrov, pravi Polona Žučko.  

Dolžina celotnega procesa je odvisna od kompleksnosti sončne elektrarne in časa, potrebnega za pridobivanje soglasja za priključitev. Trenutno je čakalna doba od prvega klica do postavitve sončne elektrarne od sedem do devet mesecev. Kljub rasti povpraševanja, pričakujemo, da bomo v drugi polovici leta čakalno dobo skrajšali na do šest mesecev.“ 

GEN-I Sonce: Čakalna doba šest do sedem mesecev

Povprečna moč sončnih elektrarn na družinskih hišah je 11 kW, cena za kilovat pa je za 100 evrov višja, kot je bila v preteklih letih in znaša okoli 1200 evrov, pravijo v GEN-I Sonce. 

Od pridobljenega soglasja za priključitev do postavitve sončne elektrarne preteče od šest do sedem mesecev in dodajo, da se „čakalne dobe na izgradnjo sončnih elektrarn v zadnjem obdobju krajšajo, tudi na račun optimizacije procesa izgradnje, ki smo jo izvedli.“ Lani so postavili za 58 odstotkov več sončnih elektrarn kot leto pred tem.

sončna elektrarna Zakonodaja Pod streho Nova pravila za postavitev sončne elektrarne sončna elektrarna Sončne elektrarne Pod streho Manko vam drago zaračunajo, presežek pa večinoma kar zasežejo
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.