Pod streho > Varčna hiša
46009 ogledov

Sončne elektrarne obvezne na vseh novih in prenovljenih stavbah

sončna elektrarna Profimedia
Evropska komisija (EK) pripravlja strategijo, po kateri bodo uvedli obvezno postavitev sončnih elektrarn na vse nove in prenovljene stavbe, dovoljenje pa bodo morala biti izdana v treh mesecih.

Cilj strategije, ki jo pripravlja EK je več kot podvojitev hitrosti nameščanja sončnih elektrarn v EU, s čimer naj bi se čim prej znebili odvisnosti od ruskih fosilnih goriv.  

Tako strategija predvideva, da bi že do leta 2025 v EU namestili več kot 300 gigavatov fotovoltaičnih elektrarn, kar je dvakrat več kot leta 2020. Do leta 2030 pa naj bi jih namestili več kot 500 gigavatov, poroča Bloomberg. 

Načrt predvideva hitro in množično postavitev sončnih elektrarn na strehe, najprej na stavbah z največjo rabo energije, objavili pa ga bodo skupaj z novo zakonodajo za pospešitev izdajanja dovoljenj. 

Soglasja v manj kot treh mesecih

Do konca leta želi EU sprejeti ukrepe, s katerimi bo zagotovila, da bo izdaja dovoljenj potekala v manj kot treh mesecih, hkrati pa bo zagotovila, da bo namestitev sončnih elektrarn obvezna za vse nove stavbe in stavbe, ki se prenavljajo. Komisija ocenjuje, da bi pobuda po prvem letu izvajanja prinesla 17 teravatnih ur električne energije.

sončna elektrarna Samooskrba Pod streho Nov poziv za subvencije za sončne elektrarne bo le pod temi pogoji

Do leta 2025 se bo to število povečalo na 42 teravatnih ur, kar je za več kot tretjino več, kot je predvideno v podnebni zakonodaji EU, ki je bila sprejeta lani. 

Da bi to lahko dosegli, bodo moral posamezne države članice določiti območja, na katerih se bodo izvajali projekti za obnovljive vire energije. To je podlaga, da bodo lahko tudi  pospešile postopek izdaje dovoljenj, torej v treh mesecih. 

Za nekatere načrt premalo ambiciozen

Komisija naj bi sveženj sprejela 18. maja. Pripravila bo tudi smernice za spodbujanje inovativnih oblik sončne energije, kot so plavajoče fotovoltaične naprave za morje ali velika jezera, vključeval pa bo tudi načrt za biometan, načrt za povečanje proizvodnje in uvoza vodika ter načrt za zunanje energetsko sodelovanje EU. Osnutek strategije za sončno energijo se lahko pred dokončnim oblikovanjem še spremeni.

Za nekatere članice je načrt premalo ambiciozen. Avstrija, Belgija, Litva, Luksemburg in Španija so prejšnji teden pozvale predsednico Komisije Ursulo Von Der Leyen, naj EU do leta 2030 doseže cilj 1000 gigavatov, kar je približno enako trenutni svetovni zmogljivosti sončne energije. 

Povečanje obnovljivih virov energije bo ključni steber načrta EU, ki bo predstavljen prihodnji teden, in s katerim naj bi letos za skoraj dve tretjini zmanjšali uvoz ruskega plina, pa tudi širšega cilja, da do sredine stoletja doseže podnebno nevtralnost. 

Sončna elektrarna na hiši Dobra praksa Pod streho S 600 evri vložka do 65 odstotkov nižjega računa za elektriko
Komentarjev 24
  • bobubob 18:30 29.avgust 2022.

    Čakam še predpis, ki določa koliko jajc naj znese EU kura tedensko. Vse viške javiti komisiji za odkrivanje zarotnikov. Vsaki kmetiji bo določen en uradnik za štetje jajc, drugi pa za digitalizacijo tega podatka in njegov vnos v bazo NATO.

  • Skias 10:01 16.maj 2022.

    Lahko oni sprejmejo to že danes. Ni problem v tem kaj in kako hitro sprejmejo. Problem je v tem kako in kako hitro to članice EU to implementirajo v lastno zakonodajo + postavijo časovne roke. Efekt je lahko tak, da ...prikaži več bo manj renovacij iz finančnih ali omrežnih sposobnosti

  • Željko 10:49 15.maj 2022.

    Hvala Evropa ker se počutim v tebi resnično svobodnega živim sanjsko življenje. Skoraj vse imaš predpisano kako lahko živim in kaj lahko delam. Manjka samo še da mi predpises kdaj grem lahko srat in seveda koliko lahko poserjem. In potem ...prikaži več bo evropsko življenje popolno