Pod streho > Varčna hiša
45415 ogledov

Ste pripravljeni? To se lahko zgodi, če odzračite le radiatorje

radiatorji Profimedia
Ste pripravljeni na kurilno sezono? Če ste le odzračili radiatorje, niste. Postoriti je treba bistveno več, če sredi zime ne želite ostati na hladnem.

Ponekod so kurilno sezono že začeli, saj so za to že izpolnjeni pogoji. Kurilna sezona se namreč začne, ko so temperature ob 21. uri tri dni zapored pod 12 stopinj Celzija. A na to se običajno ozirajo upravljavci daljinskega ogrevanja. Tisti, ki imajo svoje kurilne naprave v hišah in etažno ogrevanje v blokih, pa se o začetku in koncu kurilne sezone odločajo sami, glede na svoje bivanjske navade. Marsi kdo v tem času še ne zažene centralnega ogrevalnega sistema, temveč le pomožno ogrevanje, kot so klimatske naprave, kamini, kaminske peči, IR-paneli. 

Skrajni čas za vzdrževanje ogrevalnega sistema

Glede na temperature pa je skrajni čas, da pred prvim zagonom centralnega ogrevanja, tega ustrezno pripravimo na dolgo kurilno sezono, ki nas, sodeč po lanski, verjetno čaka. 

Ogrevalni sistem je precej kompleksen, ne glede na to, s katerim energentom se ogrevamo oziroma kakšno kurilno napravo imamo. Sestavljen je iz ogrevalna naprave, z vsemi dodatnimi elementi, kot so obtočne črpalke, raztezne posode,  ogreval v prostorih, cevnih povezav in regulacije, v večini primerov je sestavni del tudi dimnik. Seveda se sestave glede na tip naprave in ogrevala med seboj razlikujejo, pa vendar za večino velja, da jih je treba pred začetkom kurilne sezone pregledati in nanjo glede na njihove posebnosti pripraviti. 

Ogrevanje Čas za nakup Pod streho Primerjava cen: Ta energent se je najbolj podražil

Vse kar je treba narediti, preveriti, izmeriti, očistiti, nastaviti in morda zamenjati na ogrevalnem sistemu lahko prepustimo serviserju in dimnikarju. Ko gre za serviserja je smiselno izbrati tistega, ki je pooblaščen za vzdrževanje posameznih kurilnih naprav, ali pa naj bi vsaj specializiran. Kar pomeni, da denimo toplotne črpalke ne bo pregledoval nekdo, ki se sicer pretežno ukvarja s servisiranjem oljnih kotlov in nasprotno. 

Odzračite in očistite radiatorje

nogavice radiator | Avtor: Profimedias Profimedias
Precej dela pred začetkom kurilne sezone pa lahko opravimo sami. Prva naloga, ki se je večina loti sama, je odzračenje radiatorjev. Neodzračeni radiatorji lahko porabo energenta povečajo celo za 15 odstotkov. Poraba pa bo še večja, če so radiatorji prašni in zastrti z zavesami ali pohištvom, tako da zrak okoli njih ne more zadostno krožiti. 

Še preden odzračimo radiatorje jih je torej treba očistiti in od njih odmakniti pohištvo in zavese. Potem je treba vsakega posebej odzračiti in ugotoviti, ali je v njem zrak. Pred tem je smiselno izključiti obtočno črpalko, saj bo odzračevanje tako bolj učinkovito. Ventil za odzračevanje imejte odprt toliko časa, da iz radiatorja priteče voda. 

kaminska peč Pred sezono Pod streho Razmišljate o kaminski peči? To morate vedeti in tako jo izberete

Preverite, ali termostatski ventili tesnijo in jih nastavite

Ko smo že pri radiatorjih, pa pregledamo še vse ventile, navadne in termostatske. Ti morajo dobro tesniti, če ugotovimo, da puščajo vodo, jih je treba obvezno zamenjati. Termostatski ventili bi morali biti čez poletje popolnoma odprti, saj se tako izognete morebitnim poškodbam. Zato jih je treba pred začetkom kurilne sezone ponovno pravilno nastaviti na želeno temperaturo, o čemer smo že pisali v članku "Jih znate uporabljati, ali jih le po občutku vrtite levo in desno?"

Termostatski ventil | Avtor: Profimedia Profimedia
Preverite količino ogrevalne vode v sistemu

Če ste iz radiatorjev spustili veliko zraka, bo treba ogrevalno vodo v sistem dodati. Tudi to lahko naredite sami. Koliko je vode v ogrevalnem sistemu lahko ugotovimo tudi glede na tlak v njem. Med obratovanjem mora biti tlak od 1,5 do dva bara. Če je nižji, je treba vodo dotočiti. Prenizek tlak je lahko tudi znak, da nekje v sistemu pušča, zato je treba to mesto piskati in ga zatesniti oziroma napako odpraviti, to pa naj naredi strokovnjak. 

Preveriti je treba tudi obtočne črpalke

Ker te zunaj kurilne sezone ne delujejo, je pogosta težava blokada ležajev. Odvijemo vijak na črpalki in zavrtimo rotor v smeri urinega kazalca. Tako preverimo, da ni morda zablokiral zaradi večmesečnega mirovanja. Potem obtočno črpalko poženemo, če se vrti in je pri vijaku priteklo nekaj kapljic vode, vemo, da deluje dobro. Potem ne smemo pozabiti ponovno priviti vijaka. 

toplotna črpalka Iz prakse Pod streho To lahko pričakujete, ko kurilno olje zamenjate za toplotno črpalko

Preglejte tudi ekspanzijsko posodo in varnostne ventile

Pomemben del ogrevalnega sistema so raztezne ali ekspanzijske posode in varnostni ventili. S pritiskom nanj mora iz raztezne posode pihniti zrak. Da je posoda v dobrem stanju, ugotovimo tudi tako, da potrkamo po njenem obodu. Doneti mora votlo, če pa se nam zdi, da je v njej voda, hkrati je ta pritekla tudi na ventilu, jo je treba zamenjati. Lahko pa je v njej le premalo zraka, kar ugotovimo tako, da se zdi polna, hkrati pa na ventilu ni vode. V tem primeru jo napolnimo z zrakom, pred tem pa je treba iz sistema spusti vodo, da znižamo tlak v njem. Če ugotovimo, da tlak v sistemu nenormalno niha, je vzrok raztezna posoda, ki jo je treba zamenjati. 

Ogrevanje zemeljski plin | Avtor: Profimedia Profimedia

Ali lepo tečejo tudi vsi mešalni ventili in varnostni ventil, preverimo tako, da jih počasi premikamo iz ene strani na drugo oziroma vrtimo. 

Pregledamo tudi regulacijo

Predvsem je to pomembno, če imamo vremensko vodeno in pametno regulacijo. Nastavimo lahko ogrevalne krivulje, dnevni in nočni režim ogrevanja oziroma različne urnike, glede na naše bivanjske navade. 

Zaradi vsega naštetega, je pametno ogrevalni sistem testno zagnati, še pred prvim mrazom.

bojler Novi pravilnik Pod streho Pozor! Bojlerji prepovedani, če elektrika ni iz obnovljivih virov
Komentarjev 1
  • notasheep 15:09 22.september 2021.

    A mislite nehat ze enkrat nonstop spodbujat in dajat ideje upravnikom,da zacnejo kurjenje v blokih?????????? Mater vam vaso clovek,ki se dobesedno nic ne ogreva mora placati 50€ vsak mesec....torej dobesedno vrze denar v smeti. Upam na novo zelo toplo zimo ...prikaži večo in ,da se temperature sploh ne spustijo pod niclo tja do konec februarja pol pa je itak ze pomlad in spet toplo.