Pod streho > Varčna hiša
5133 ogledov

Ta način ogrevanja je vse bolj priljubljen

Talno ogrevanje Profimedia
Vse več energije, ki jo rabimo za ogrevanje in hlajenje, prihaja iz obnovljivih virov.

Delež obnovljive energije, ki jo v Sloveniji rabimo za ogrevanje in hlajenje, je po zadnji podatkih Eurostata 32-odstoten. To je za devet odstotnih točk več, kot je povprečje v EU. Pri tem pa velja, da se pri nas ta delež ne spreminja že od leta 2018, celo nekoliko nazadovali smo, saj je bil delež OVE za ogrevanje in hlajenje leta 2015 36-odstoten.

Med vsemi državami EU največji delež OVE v tem segmentu dosegajo na Švedskem. Kar 66 odstotkov vse energije, ki jo rabijo za ogrevanje in hlajenje, prihaja iz obnovljivih virov, večinoma iz biomase in okolice, ki jo zajemajo toplotne črpalke.

Sledijo ji Estonija in Finska s po 58 odstotki, Latvija (57 %), Danska (51 %) in Litva (50 %).

Prvakinja na tem področju pa je Islandija (država EFTA), ki izstopa z 80 odstotki obnovljivih virov energije za ogrevanje in hlajenje, večinoma zaradi geotermalne energije.

toplotna črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia
Najslabše, če lahko tako rečemo, so na drugi strani lestvice Irska z le šestimi odstotki OVE v skupni količini energije za ogrevanje in hlajenje, Nizozemska in Belgija (obe po 8 %), nič bistveno večji delež pa ni v Luksemburgu (13 %) in Nemčiji (15 %). Obnovljivi viri v skupni porabi manj kot 20 odstotkov predstavljajo še na Madžarskem, v Španiji, na Slovaškem in v Italiji.

V analizo podatkov so v evropskem statističnem uradu zajeli še primerjavo, koliko delež OVE za ogrevanje in hlajenje v posameznih državah odstopa od končnega cilja deleža OVE v skupni končni rabi energije do leta 2020.

Ogrevanje Ne spreglejte! Pod streho Novo: Kalkulator izračunal, da se najbolj splača to ogrevanje

Cilj Slovenije je bil 25-odstotni delež OVE, ki smo ga sicer zgrešili, vendar na koncu dosegli z zelenim odkupom od Češke. Na področju ogrevanja in hlajenja pa od zastavljenega cilja odstopamo za sedem odstotnih točk navzgor. V Estoniji in Litvi je delež obnovljivih virov energije pri ogrevanju in hlajenju za 29 oziroma 24 odstotnih točk višji od njunega skupnega deleža. To je največja razlika med vsemi državami EU.

ogrevanje peleti | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Irskem, Nizozemskem in v Belgiji, pa na področju rabe OVE za ogrevanje in hlajenje celo zaostajajo za skupnim deležem in sicer za pet do šest odstotnih točk.
 
Leta 2020 je obnovljiva energija predstavljala 23 odstotkov celotne energije, porabljene za ogrevanje in hlajenje v EU, ki se je vztrajno povečevala z 12 v letu 2004 in 22 odstotkov v letu 2019. Ta raven in rast sta podobni tisti, opaženi pri skupnem deležu obnovljivih virov energije, ki se je povečala z 10 v letu 2004 na 22 odstotkov v letu 2020.

ogrevanje Kurilna sezona Pod streho Namesto velike podražitve so meščani dobili novo ogrevanje

K rasti obnovljive energije pri ogrevanju in hlajenju je prispeval razvoj v industrijskem sektorju, storitvah in gospodinjstvih, vključno z elektrifikacijo ogrevanja s toplotnimi črpalkami, ugotavljajo na uradu.  
 
Obnovljivi viri energije, ki se uporabljajo za ogrevanje in hlajenje, vključujejo sončno toploto, geotermalno energijo, toploto okolice, ki jo zajemajo toplotne črpalke, trdna, tekoča in plinasta biogoriva ter obnovljivi del odpadkov.

sNES hiša Tehnologija v hiši Pod streho Katero ogrevanje izbrati? Upoštevati bo treba nova pravila
 
 
Komentarjev 1
  • Margaret_Peters 13:08 21.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎