Pod streho > Varčna hiša
4385 ogledov

Namesto velike podražitve so meščani dobili novo ogrevanje

ogrevanje Profimedia
Če bi ostali na zemeljskem plinu, bi se variabilni del ogrevanja podražil za 50 odstotkov. Zaradi prehoda na daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, bodo letos položnice ostale praktično enake.

V Slovenj Gradcu so včeraj namenu predali novo kotlarno na lesno biomaso. Z začetkom letošnje kurilne sezone je kotlarna že začela proizvajati toploto in je že polno vključena v daljinski sistem ogrevanja.

Glede na rast cen zemeljskega plina, s katerim so toploto za ogrevanje odjemalcev v Slovenj Gradcu proizvajali doslej, so naložbo izvedli v ravno pravem času. Po simulacijah podjetja bi se namreč glede na trenutne cene zemeljskega plina variabilni del cene ogrevanja, če ne bi bilo nove kotlarne, za odjemalce povišal za več kot 50 odstotkov.

"Zaenkrat ostajamo pri variabilnem delu na isti ceni, fiksni del cene pa bo za nekaj odstotkov višji zaradi te naložbe," je povedal direktor Komunale Slovenj Gradec Jože Dvorjak.

V celoti na obnovljive vire energije

Kotlarna za gorivo uporablja lesne sekance, ki jih dobavlja lokalno podjetje, skupaj s kogeneracijo pa to pomeni, da se Slovenj Gradec ogreva 100-odstotno na obnovljive vire energije. V rezervi ostaja kotel na zemeljski plin za primere okvar in pokrivanje konic.

Naložba v novo kotlarno, ki stoji na območju Štibuha, je vredna 2,6 milijona evrov brez DDV. Za financiranje naložbe je komunala deloma porabila lastna sredstva, deloma črpa kredit, uspešna pa je bila tudi pri pridobivanju nepovratnih evropskih sredstev prek razpisa ministrstva za infrastrukturo, kjer je pridobila 738.000 evrov.

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Primerjava cen Pod streho Dobavitelji že dražijo plin, pri teh pa so cene najnižje

Dimni plini bodo prek filtrov očiščeni

Kotel na sekance ima moč štiri megavate, poleg kotla pa je tudi vsa preostala tehnološka oprema postavljena znotraj novo zgrajenega objekta, s čimer preprečujejo širjenje hrupa izven stavbe. Dimni plini, ki nastajajo pri izgorevanju lesne biomase, se prek čistilnih sistemov očistijo in nato prek dimnika vstopajo v ozračje, je opisal Dvorjak in zagotovil, da bodo v zvezi s tem izvajali tudi vse predpisane monitoringe.

Da je bila odločitev za naložbo prava, je ocenil tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler in prav tako spomnil na naraščajoče cene energentov. Naložba je tudi ena izmed večjih v zgodovini slovenjgraške občine in je primer dobre prakse, je poudaril.

Daljinsko ogrevanje je bilo na območju Slovenj Gradca vzpostavljeno leta 1980. Zdaj se tako v mestu ogreva 55 individualnih odjemalcev, 63 večstanovanjskih objektov in 69 ostalih odjemalcev, kot so vrtci, šole, telovadnice, javne ustanove, obrt in gospodarstvo. V prihodnje Komunala Slovenj Gradec načrtujejo tudi zamenjavo toplovodnega omrežja, s čimer bodo dolgoročno zmanjšali toplotne izgube.

položnice Pod streho Pripravite se na velikanske podražitve elektrike in goriva Ljubljana 29.03.11, Celovski dvori, stanovalec, radiator, ogrevanje, foto: Benja Pod streho Toliko več bomo letos plačali za ogrevanje
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.