Pod streho > Varčna hiša
9134 ogledov

Ta navodila NIJZ je zdaj res treba upoštevati

covid Profimedia
Dejstvo je, da bomo v naslednjih dneh in tednih več časa preživeli v zaprtih prostorih, ki jih zdaj tudi že ogrevamo in običajno premalo zračimo. To lahko resno ogroža zdravje.

Zato ni odveč ponoviti, kako pravilno in zadostno zračiti prostore, da preprečimo oziroma omejimo širjenje virusa SARS-CoV-2. 

Zračenje prav vsako uro

V stanovanjih in hišah, ki nimajo vgrajenega mehanskega prezračevanja, je treba redno odpirati okna, pri tem pa se zdaj ne smemo ozirati na rabo energije za ogrevanje in na toplotno ugodje. Bolje je dom večkrat dobro prezračiti in pri tem znižati temperaturo, torej poslabšati toplotno ugodje in nekaj toplote spustiti skozi odprta okna ven, kot bivati v slabem zraku, nasičenem z ogljikovim dioksidom, drugimi onesnaževalci in potencialno tudi s koronavirusom. 

Če v normalnih razmerah velja, da je treba prostore prezračiti tri do štirikrat na dan po pet do 10 minut, tako da ustvarimo prepih, zdaj zdravstvena stroka priporoča še bolj pogosto zračenje, vsako uro. 

strešna okna Udobno Pod streho Rešitev za vse, ki premalo odpirate okna

Druga možnost stalnega zračenja in dovoda svežega zraka so mehanski sistemi za prezračevanje, vendar jih je treba pravilno uporabljati, hkrati pa vedeti, da vsi niso primerni. Zato so na NIJZ povzeli smernice in pripravili navodila, kako ravnati. 

Prezračevanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Brez recirkulacije, le dovod svežega zraka

Izključiti je treba vse prezračevalne sisteme in klimatske naprave, ki delujejo po principu kroženja zraka (recirkulacija). Mehansko prezračevanje uporabljamo le takrat, ko v prostore lahko dovajamo svež zrak, ki ni bil v stiku z notranjim zrakom.

Sicer pa naj mehansko prezračevanje deluje ves čas, ko so v prostoru ljudje, pa naj bo nastavljeno na najvišji pretok zraka. Ko je prostor prazen, pretok zraka lahko zmanjšamo, vendar strokovne institucije kot so REHVA in Svetovna zdravstvena organizacija, priporočajo, da sistem na najvišji vrednosti deluje dve uri pred prihodom in še dve uri po prihodu ljudi v prostor. 

Pri uporabi sistemov, ki ne omogočajo regulacije pretoka zraka, priporočajo dodatno zračenje z odpiranjem oken. 

Vsem uporabnikom prezračevalnih sistemov z vračanjem toplote svetujejo, da preverijo tesnost sistemov, da se izstopni in vstopni zrak v toplotnih izmenjevalnikih ne bi mešala. Preveriti je treba tudi, ali ventilatorji delujejo pravilno. Če se na odvodni strani sistema ustvari višji tlak, to povzroči uhajanje izstopnega zraka v dovodni prezračevalni kanal.

Temperatura naj ne bo nižja od 21 stopinj Celzija

Dodatno vzdrževanje in čiščenje prezračevalnih sistemov ni nujno, slediti je treba le priporočilom proizvajalcev sistema. Priporočajo pa menjavo filtrov, če so umazani in zamaščeni, saj zaradi tega prepuščajo manj svežega zraka, nimajo pa vpliva na prenos virusa. Prav tako na prenos virusa nimata vpliva temperatura in relativna vlažnost v prostoru, vendar kljub temu odsvetujejo nastavitev temperature pod 21 °C in vlage pod 40 odstotkov, saj so to optimalni pogoji za preživetje virusa.

Uporaba toaletnih prostorov

Posebno pozornost je treba nameniti tudi mehanskemu prezračevanju toaletnih prostorov  in njihovi uporabi. Ventilacija mora delovati ves čas, ustvarjen mora biti podtlak, zato v teh prostorih oken naj ne bi odpirali. Zato  tudi v teh prostorih priporočajo, da ventilacija deluje 24/7, s podtlakom, za preprečevanje prenosa po fekalno-oralni poti. Priporočajo tudi, da straniščne školjke izplakujemo s spuščenim pokrovom in tako preprečimo prenos kapljic v zrak. 

Spoštovanje navodil je še posebej pomembno za stanovalce, ki živijo v skupnem gospodinjstvu z okuženo osebo ali s potencialno okuženo osebo, ki mu je bila zaradi morebitnega stika z virusom odrejena karantena. 

Okna, kondenzacija Svež zrak Pod streho Prezračevalni sistem je škodljiv in nepotreben strošek. Mit ali dejstvo?
Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 14:51 20.oktober 2020.

    Zračenje ob jutranjem smogu in delcih PM 10 je obvezno za totalno izumrtje ene generacije. Inšpektorji MOP delajo od doma ,tako se jim sladko hebe za ljudstvo ...in še dodatek za Covid 19 prejemajo .

  • Marcelko 13:58 20.oktober 2020.

    Preklete barabe zarotniške z Gatesom in ostalo mafijo na čelu.

  • lulibuc 13:56 20.oktober 2020.

    Barabe nategatorske a sploh še veste kaj pišete? Enkrat na prosto, ker je zdravo, drugič spet z masko, tretjič policijska ura in zaprite se za 4 stene, poptem spet zračite,.... itd... Ma gonite se v 3 PM za vedno.