Pod streho > Varčna hiša
5506 ogledov

Te rastline bodo dobro uspevale v kopalnici

kopalnica
1/9
Pinterest
Zakaj tudi v kopalnici ne bi imeli zelenja? Rastline, ki ljubijo vlažno in toplo okolje, se bodo v tem prostoru počutile izvrstno.

Zelenje v prostorih doma je nekaj običajnega, v zadnjem času pa se rastline selijo tudi v kopalnice. Pravzaprav je to postal trend. Kopalnico poživijo, naredijo prijetnejšo, hkrati pa so v njej tudi koristne. Iz zraka hitro posrkajo vso odvečno vlago, ki nastaja pri kopanju v kadi ali prhanju. Zaradi običajno višjih temperatur in večje vlage, je za kopalnice treba izbrati rastline, ki za svojo dobro rast potrebujejo obilo obojega.

kopalnica | Avtor: Pinterest Pinterest

Aloe vera

Aloe vera za rast potrebuje obilo svetlobe, zato jo postavite na okensko polico oziroma čim bližje oknu. Drugih zahtev nima, le občasno jo je treba zaliti. V kopalnici pa ne bo le okras, njen gel, ki ga izstisnete iz koščka odlomljenega lista pomirja razdraženo kožo, predvsem pa neguje opekline na njej. 

Bambus

Na vrtu je bambus lahko izjemno velika nadloga, saj se nenadzorovano in izjemno hitro razrašča, v kopalnici pa bo lepa poživitev. Raste naj v kozarcu, na dno katerega položite kamenčke in dolijte vodo. To je treba dolivati enkrat na teden, občasno pa ga je treba tudi pognojiti. Ker ni ljubitelj neposredne svetlobe, ga postavite stran od okna, na primer na rob umivalnika ali kadi. 

kopalnica | Avtor: Pinterest Pinterest
Bršljan

Za bršljan se odločite le, če želite obilo zelenja v kopalnici, saj raste zelo hitro. Vzpenjal se bo ob steni, če ga obesite, bo rasel navzdol. Kopalnica bo zanj odličen prostor, saj potrebuje njegovi listi obožujejo vlago.

Kalateje

Kalateja bo s pisanimi listi, ki so v odtenkih od bele do vijolične, zelo popestrila kopalnico. Tudi ta rastlina ne potrebuje neposredne svetlobe, zato mesto zanjo lahko najdete kjer koli nekoliko stran od okna. Zraste precej visoko, zato jo bo s časoma treba presaditi v večji lonec in ga postaviti na tla. 

kopalnica | Avtor: Pinterest Pinterest
Fikusi

Vse vrste fikusov obožujejo toploto, vlago in veliko neposredne svetlobe. V takšnih pogojih bodo lahko zrasli precej visoko, brez njih pa se jim rast lahko povsem ustavi. Primerni so za večje kopalnice, v katerih se za njih dovolj prostora, še posebej to velja za lirolistni fikus. Vsako leto jih je treba presaditi, občasno oprhati, z listov pobrisati prah. Ne sme pa se jih preveč zalivati. Nekoliko bolj zahtevni so od drugih rastlin.

Monstera

Monstera je še ena od hitro rastočih rastlin, ki jih bo treba prej kot slej presaditi v večji lonec in postaviti na tla. Zanjo v kopalnici potrebujete kar nekaj prostora, saj se bo ob pravilni negi razvila v pravo tropsko lepotico. Ljubi visoko vlažnost, raje pa ima senco kot sonce, zato naj ne bo tik ob oknu. 

les v kopalnici Les in voda Pod streho Pod temi pogoji lahko les uporabimo tudi v kopalnici

Potos

Potos kot slap pada z višine, zato je zanj najbolj primerno mesto polica. Zalivati ga je treba vsakih 10 dni, sicer pa bo sam vsrkal dovolj vlage iz prostora. Njegovi listi so lahko popolnoma zeleni, zeleno-rumeni ali zeleno-beli.  

kopalnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Taščin jezik

Taščin jezik ni zahtevna rastlina, uspeva v vseh prostorih, kopalnica pa ji je ljubša zaradi vlage. Listi, ki rastejo navzgor, delujejo tudi kot čistilec zraka. 

Tilancije

Tilacinije, zračne rastline, so povsem nezahtevne. Ne potrebuje lončkov, ne prsti, potrebujejo zgolj vlago, ki jo iz prostora vsrkajo prek listov. Vendar pa se vlaga na listih ne sme zadrževati predlogo, tol lahko vodi v njihovo gnitje, zato je treba kopalnico po prhanju prezračiti. Obesite jih lahko pod strop, zataknete na rob ogledala ali poličke. 

Zmajevka

Vse zmajevke bodo dobro uspevale v kopalnici, če je ta dobro ali vsaj srednje osvetljena, v njej pa dovolj vlage.  

Kopalnice Trendi Pod streho Kopalnica je postala dnevna soba. Cene pa v nebo!
 
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.