Pod streho > Varčna hiša
1761 ogledov

Te težave so posledica slabih, podedovanih navad

plesen Profimedia
V rubriki Pod streho bomo v naslednjih tednih in mesecih predstavili nasvete neodvisnih strokovnjakov o kakovosti bivanja, ki so namenjeni občanom.

Posamezni sklopi nasvetov bodo obravnavali področja bivanja, ki jim po mnenju strokovnjakom še vedno namenjamo premalo pozornosti, zato jim pravijo „prezrta“ področja. Sodobne stavbe, nove ali prenovljene, so namreč precej drugačne kot tradicionalne, čeprav so jim na videz podobne. So energijsko učinkovite, hkrati pa stanovalcem nudijo visoko stopnjo bivalnega udobja. Novim lastnostim stavb je treba prilagoditi bivalne navade. 

Od prednikov smo prevzeli nezavedne vedenjske vzorce bivanja v tradicionalnih stavbah. Predniki so bivali v neudobnih stavbah, ki so imele slabo toplotno izolacijo, bile so netesne in energijsko potratne. Njihove bivalne navade smo nehote podedovali. Zadnjih nekaj desetletij imamo energijsko učinkovite stavbe, ki so, razen po videzu, popolnoma drugačne od tradicionalnih. Nudijo kakovostno, poceni in zdravo bivanje, če jih pravilno uporabljamo. Ravno to, pravilen način uporabe sodobnih stavb, moramo ponotranjiti. Sodobne stavbe se razlikujejo od tradicionalnih vsaj toliko, kot mobilni telefon od stacionarnega.

Prezračevanje je temelj zdravja

Prvi nasvet obravnava prezračevanje, ki je v Sloveniji zapostavljeno. Kar četrtina prebivalcev Slovenije živi v vlažnih, slabo prezračenih stavbah. Postali smo notranja generacija. Večino svojega življenja preživimo v zaprtih prostorih. Največ časa, več kot dvanajst ur dnevno, preživljamo doma. Zato je kakovost notranjega zraka domačega okolja še posebej pomembna.

Slab notranji zrak ima kratkotrajne in dolgotrajne negativne vplive na stanovalce, na počutje, storilnost in zdravje. Primerno prezračevanje, dovod svežega zraka in odvod onesnažil/vlage, je nujno za dober notranji zrak. S preprostim merjenjem parametrov notranjega zraka (temperatura, relativna vlažnost in CO2) lahko sami ocenite kakovost notranjega zraka.

okno | Avtor: Profimedia Profimedia
Prezračevanje je v Sloveniji spregledano

Desetletja spodbujani ukrepi v energijsko učinkovitost in zniževanje stroškov ogrevanja so popolnoma prezrli kakovost bivanja v stavbah. Verjetno je tudi zaradi tega Slovenija uvrščena med evropske države z najslabšo kakovostjo notranjega zraka. Skrajni čas je, da se začnemo zavedati pomena kakovosti notranjega zraka in da ga izboljšamo.

otroške sobe pomembno Pod streho Skrb staršev. Otroci ne zmorejo, mladostniki ne opazijo

Načini prezračevanje

Pozimi je treba prezračevati ob najmanjših toplotnih izgubah, poleti pa brez pregrevanja prostorov, kombinirano z intenzivnim nočnim prezračevanjem.

Tesne stavbe je treba prezračevati pogosteje kot netesne. Prezračevanje je lahko naravno, mehansko ali kombinirano.
Naravno prezračevanje: najmanj vsaki dve uri je treba celoten zrak v prostoru zamenjati, intenzivno prezračiti z odpiranjem oken na prepih ali na stežaj. 

Mehansko prezračevanje: vgrajene prezračevalne naprave naj samodejno delujejo tudi, ko spite ali ko ni nikogar doma. 
Kombinirano prezračevanje: ob primernih vremenskih pogojih se prezračuje naravno, drugače pa mehansko.

Prezračevanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Štiri ravni prezračevanja

Standard prezračevanja, čigar uporaba je obvezna, določa štiri ravni prezračevanja:

  • minimalno prezračevanje za zaščito pred vlago med daljšo odsotnostjo stanovalcev,
  • zmanjšano prezračevanje med začasno odsotnostjo stanovalcev,
  • nazivno prezračevanje, ki omogoča kakovostne higienske zahteve in zaščito stavbe ob prisotnosti stanovalcev in
  • intenzivno prezračevanje ob občasnih večjih obremenitvah, lahko z odpiranjem oken.

Naravno ali mehansko prezračevanje?

Vsako primerno prezračevanje tesnih prostorov je boljše kot nič. Naravno ali mehansko prezračevanje lahko enakovredno zagotavljata prezračevanje stanovanj, dovod svežega zraka in odvod onesnažil/vlage. Mehansko prezračevanje je lahko lokalno (za posamezne prostore) ali centralno, za celo stanovanje. Korak naprej je mehansko prezračevanje z vračanjem toplote, kjer se zrak v stanovanju zamenja, toplota odpadnega zraka pa ohranja. Prihranki energije zaradi vračanja toplote so ogromni. To je koristno za stanovalce (cenejše ogrevanje) in za družbo (manjše obremenjevanje okolja). 

Za večino stanovanj svetujemo centralno prezračevanje z vračanjem toplote.

Neprimerno prezračevanje

Neprimerno je tisto prezračevanje, ki prostore zastruplja s strupenimi plini (ogljikov monoksid, radon) ali bolezenskimi klicami. Žal dobijo tudi neprimerni prezračevalni sistemi nepovratne državne spodbude, če le izkazujejo energijsko učinkovitost. 
Neprimerne prezračevalne sisteme, tiste z izmenjujočim tokom zraka, je treba med epidemijo izključiti. To trgovci zamolčijo. 

Naprave z izmenjujočim tokom so sporne tudi iz higienskega vidika. Si predstavljate vodovod/kanalizacijo z izmenjujočim tokom? Po isti cevi bi se izmenjevala dovod pitne vode in odvod fekalij? Nikakor. Za zrak velja isto.

Covid prezračevanje

Covid prezračevanje ni nič drugega kot kakovostno prezračevanje.

Navodila stroke so jasna: 

  • prezračevati tako, da se zrak izmenja le s svežim zunanjim zrakom, brez kroženja zraka,
  • varovanje zdravja ima prednost pred varčevanjem z energijo,
  • v stavbah brez mehanskega prezračevanja je potrebno pogosto intenzivno odpiranje oken na stežaj, tudi če to povzroča nekaj toplotnega neudobja,
  • prezračevalni sistem z vračanjem toplote mora imeti ločen dovod in odvod zraka.

Iz povedanega sledi, da prezračevanje z izmenjujočim tokom zraka ni primerno med epidemijo in ga je treba izključiti, tudi če so zaradi tega toplotne izgube večje.

covid Zaprti doma Pod streho Ta navodila NIJZ je zdaj res treba upoštevati

Svetovanjem se lahko pridružite na spletni strani zaensvet.si. Prvo svetovanje je dalo dragocene izkušnje, udeleženci pa so oblikovali tudi več konkretnih predlogov na temo prezračevanja. Strinjali so se, da bi bila smiselna vgradnja indikatorjev CO2, posodobitev zakonodaje, posodobitev meril za nepovratne spodbude Eko sklada, vgradnja prezračevanja ob zamenjavi oken, osveščanje uporabnikov o kakovosti bivanja …

Sledila bodo svetovanja na teme vlaga in plesen, klimatizacija, toplotna izolacija, popravilo ali menjava oken, ogrevanje, celovita prenova, samooskrba ... 

Nasveti so namenjeni stanovalcem, ki želijo izboljšati kakovost svojega bivanja in znižati svoje stroške. Poudarjamo, da v naših nasvetih ni komercialnih namigov. Zgolj preprosti, strokovni in nevtralni nasveti, namenjeni sleherniku, brez prikritega oglaševanja. 
 

Komentarjev 1
  • alen92 22:26 16.oktober 2021.

    Bolj kot so hiše zatesnjene, več je težav z vlago in posledično plesnijo. Več lahko preberete na https://www.rekuperacija-prezracevanje.si/ ali pa tukaj https://prezracevanje-feral.si/