Pod streho > Varčna hiša
2354 ogledov

Skrb staršev. Otroci ne zmorejo, mladostniki ne opazijo

otroške sobe arhiv Velux
Prezračevanje, senčenje, uravnavanje temperature, zapiranje oken pred dežjem so v otroških in tudi mladinskih sobah naloge staršev. Pozabimo analogni svet in si jih olajšajmo z napredno tehnologijo.

O tem, koliko svetlobe, kje naj bodo vgrajena strešna okna in koliko naj jih bo, da bo otrokova soba dovolj osvetljena z naravno svetlobo, smo že pisali. O pomenu prezračevanja v otroški sobi, ki so skoraj praviloma s slabim zrakom najbolj onesnaženi prostori v stanovanju, tudi.

Otrok ne zmore, mladostnik pa ne opazi

Zato tokrat pozornost pri kakovostni zasnovi otroške ali mladinske sobe namenjamo predvsem nadzoru nad osvetlitvijo in prezračevanjem. Dejstvo je, da majhni otroci za to ne morejo skrbeti sami, mladostnikom pa je svež zrak v sobi največkrat zadnja skrb, zato moramo za to poskrbeti starši.

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Naša skrb je tudi, da bo strešno okno zaprto, ko začne deževati, in tudi to, da bo ponoči v sobi trdna tema, saj se bo le tako otrok res naspal in zjutraj zbudil poln energije. Izmenjava svetlobe in teme je pogoj za zdrav biološki ritem in ravnovesje. Dnevna svetloba je  izhodišče, ki ga človeška notranja ura uporablja pri uravnavanju cikla spanja in budnosti, tako imenovanem cirkadianem ali dnevno-nočnem ritmu. Za zagotovitev dobrega spanja torej potrebujemo veliko dnevne svetlobe podnevi in veliko prave teme ponoči.

Ročno zapiranje in odpiranje je zamudno

Za prezračevanje lahko poskrbimo ročno, ali če uporabimo tehnološko primerjavo, analogno. Večkrat na dan odpremo okna, ustvarimo vlek, ki je nujen za učinkovito naravno izmenjavo zraka, in čez deset minut okna ponovno zapremo. Lahko si mislimo, kako bodo naši najstniki navdušeni nad tem, da kar naprej vstopamo v njihov svet.

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Druga, za vse veliko bolj prijetna in učinkovita možnost pa je nakup elektrificiranih strešnih oken ali pa nadgradnja obstoječih z elektromotorji, lahko pa izberemo tudi solarno gnan pogon. Del te opreme so tudi tipala za dež, ki ob prvih kapljah dežja strešna okna samodejno zaprejo, zato je skrb, da bi otrokovo sobo „namočilo“, odveč.

Nadzor kakovosti zraka na daljavo

Če to nadgradimo še z ustrezno aplikacijo, ki si jo naložimo na mobilni telefon, in sistemom za oddaljen nadzor kakovosti zraka v prostoru, lahko okna odpiramo in zapiramo tudi na daljavo. Otrok niti opazil ne bo, v sobi pa bo zavel svež zrak.

Sistem za nadzor zraka ne omogoča le odpiranja in zapiranja oken, temveč v prostoru meri tudi koncentracijo ogljikovega dioksida, temperaturo in relativno vlažnost. Vse parametre lahko nadzorujemo prek aplikacije na mobilniku.

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Če je kateri od njih povečan, običajno pa so zaradi otrokovih aktivnosti v sobi, ki je njegov bivalni prostor, ne le spalnica, povečani vsi trije, s pritiskom na zaslon mobilnika ukažemo, naj se okna odprejo in kasneje zaprejo. Prav tako lahko uravnavamo položaj senčil na oknih glede na jakost svetlobe podnevi in želeno zatemnitev ponoči.

Nadzor lahko uporabimo tudi drugače

Z nadzorom in uravnavanjem senčil, predvsem zunanjih, uravnavamo tudi temperaturo v prostoru. Spuščena zunanja senčila poleti preprečujejo pregrevanje, dvignjena pa pozimi v sobo dovoljujejo sončnim žarkom, ki jo grejejo.

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Malo za šalo, malo zares, pa lahko sistem in aplikacijo uporabimo tudi zato, da zaspanega mladostnika, ki se mu ne mudi iz postelje, z dvigom senčil in odprtim oknom zbudimo na daljavo, tudi iz službe, na primer.

Pri izbiri strešnih oken velja torej razmisliti tudi o njihovi dodatni opremi. Pravilna pozicija, število in velikost oken, ki so nadgrajena z ustreznimi zunanjimi in notranjimi senčili, električnim ali solarnim pogonom ter sistemom za nadzor kakovosti zraka, zagotavljajo kar se da dobro in zdravo okolje za bivanje otroka.

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
In še nasvet arhitektov

Pri zasnovi kakovostne otroške sobi v mansardi pa velja upoštevati še nekaj. Arhitekti vedno svetujejo, naj bo soba kar se da prostorna, izkoriščen pa vsak kotiček. Osnovni pogoj za to je, da tlorisa in prostornine sobe ne zmanjšamo. Nikakor ne  zapiramo poševnin, ki so nižje od poldrugega metra oziroma ob kolenčnem zidu, ki je nižji od te višine, ne postavljamo še enega zidu, temveč prostor pod poševnino izkoristimo za postavitev shranjevalnih površin, posteljo, igralni kotiček. Prav tako pa ne zapiramo stropa na tradicionalni višini 2,4 metra, pustimo ga odprtega vse do slemena.

strešna okna | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Otrokova soba je prostor, pri zasnovi katerega velja stopiti iz tradicionalnih okvirov in iz analognih v digitalne. V galeriji zgoraj si oglejte domiselne ideje za otroške in mladinske sobe.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice