Pod streho > Varčna hiša
20774 ogledov

Ti obrtniki so najbolj podražili svoje storitve

Elektrika, električar, električna napeljava, elektroinštalacije Profimedia
Gospodinjske proračune je med vsemi stroški bivanja v zadnjem letu najbolj obremenil strošek za goriva in energijo, najemnike so precej obremenile tudi vedno višje najemnine, pocenilo se je le zbiranje odpadnih voda.

Statistični urad (SURS) je objavil podrobne podatke indeksov življenjskih potrebščin, med katerimi pomemben del predstavljajo stroški bivanja. Mednje spadajo denimo najemnine, materiali in storitve za vzdrževanje stanovanj, stroški energentov, oskrbe z vodo, zavarovanje nepremičnin. 

Cene življenjskih potrebščin so bile avgusta sicer v povprečju enake kot julija, na leti ravni pa precej višje. Cene blaga so bile avgusta v primerjavi z enakim mesecem leto prej v povprečju višje za 13,9 odstotkov, cene storitev pa za 5,5. Blago dnevne porabe se je podražilo za 17,5 odstotka, trajno blago za 10,2 odstotka in poltrajno blago za 3,3 odstotke.

Trda goriva dražja za 67 odstotkov

Ker ti podatki v resnici ne povedo veliko, smo pogledali podrobnejše podatke, ki se nanašajo na bivanje. Med vsemi stroški bivanja so se v zadnjem letu najbolj podražili goriva in energije, za skoraj 37 odstotkov, in hkrati tudi največ prispevali k inflaciji. Od tega so se trda goriva podražila za skoraj 67 odstotkov, zemeljski in mestni plin za 47, tekoča goriva in toplotna energija za 41 odstotkov. Elektrika je dražja za tretjino. 

ogrevanje Ogrevanje Pod streho Izračunali smo, katero ogrevanje bo najdražje in katero se je najbolj podražilo

Električarji dražji za četrtino

Precej so se v zadnjem letu podražili tudi materiali za vzdrževanje in popravilo stanovanj, cene so višje za nekaj več kot 17 odstotkov, vzdrževanje večstanovanjskih stavb je dražje za osem odstotkov. Nekoliko manj pa so cene dvignili izvajalci teh storitev, dražji so za skoraj 10 odstotkov. Med njimi so svoje delo najbolj podražili električarji, kar za 24 odstotkov, sledijo jim pleskarji z 9,4-odstotnim dvigom cen in vzdrževalci sistemov ogrevanja z skoraj devetimi odstotki višjimi cenami. Le vodovodarji svojih storitev niso podražili, cene so ostale enake lanskim. 

Manjša podražitev komunalnih storitev 

Med komunalnimi storitvami se je najbolj podražila oskrba z vodo, za dobrih pet odstotkov, medtem ko se je zbiranje odpadnih voda v primerjavi z avgustom lani celo pocenilo za nekaj več kot odstotek. Za dobra dva odstotka se je podražilo zbiranje odpadkov. Približno toliko so se v povprečju podražila tudi zavarovanja za nepremičnine. 

Denar, evro, štetje denarja Ukrepi vlade Pod streho Ogrevanje: Kdo bo privarčeval največ, kdo pa bo potegnil kratko

Hrana dražja za 14 odstotkov

Rast od sedem do devet odstotkov beležijo tudi cene vrtnarskih izdelkov, velikih in mali gospodinjskih aparatov, za več kot 12 odstotkov pa so dražje pohištvo in talne obloge.   

Hrana se je v enem letu podražila za 14 odstotkov, najbolj kruh in izdelki iz žit (za 16,4 %), meso (za 14 %) ter mleko, sir in jajca (za 16,2 %).

Tisti, ki živijo v najemniških stanovanjih, še bolj pa tisti, ki jih šele najemajo, se srečujejo tudi s precej višjimi cenami najemnin. Dejanske najemnine za stanovanja so se v zadnjem letu v povprečju povišale za skoraj 19 odstotkov. 

stanovanja Cene v nebo Pod streho Minimalna plača ni niti za najemnino
Komentarjev 10
  • jakec1575 12:48 08.september 2022.

    Ce so podrazali material razumem, da pa dvignes delovno urno postavko za 25% si pa lakomen. Trg ocitno. Jaz se vsega na youtubu in drugje naucim. Vzame cas a prisparam enormne stroske. Pa se po standardu je narejeno. Kar ne ...prikaži več moremo reci za stevilne kvazi obrtnike. Posrbej pri elektriki je teh, ki ne poznajo standardov veliko

  • lojs 12:21 08.september 2022.

    inšpektorji naj obiščejo kakšno parcelo in naj si jo ogledajo ... kubiki lesa-hlodovine leži že nekaj let ... ampak ker je pač njihovo, se nihče ne sme dotaknit ... lahko vse strohni, če pa rabiš pa plačaj po 100€ ... HALO! ne gre tako

  • lojs 12:19 08.september 2022.

    obstajajo načini, koko priti do informacije koliko lesa se je posekalo v zasebni lasti ... vlada naj postavi zgornjo mejo, sicer pa zvišat katasterski dohodek ... les se kar draži, čeprav ni iz rusije ... tem kmetom nikoli dosti, trg ...prikaži več je totalno neurejen in čisti divji zahod, seveda vse pod roko brez davka, brez računa ... 100€ za kubik je premalo, pa naj bo 200€ ... ja tudi to bo premalo ... no 500€ za kubik je pa že boljše , požrešnost