Pod streho > Varčna hiša
6588 ogledov

To lahko pričakujete od kamina brez dimnika

kamin
1/13
Dezzen
So električni kamini in kamini na bioetanol namenjeni ogrevanju ali le ustvarjanju vzdušja v prostoru?

Pogled na ogenj v stanovanju pomirja, saj ta ustvarja prijetno vzdušje in oddaja toploto. Zato so kamini v različnih izvedbah zelo pogosta izbira ogrevanja. Vendar je med njimi zelo velika razlika. Če naj služijo ogrevanju, moramo izbrati kamnsko peč ali kaminski vložek na drva ali pelete,  izbiramo lahko tudi med tem ali bo naprava toplozračna ali toplovodna ali pa po ogrevala le prostor, v katerem stoji. 

Za pravo ogrevanje je nujen dimnik

Vsekakor za vse različice potrebujemo dimnik za odvod dimnih plinov, ki nastajajo pri zgorevanju drv ali pelet. Zagotoviti moramo še ustrezen dovod zraka v kurišče, saj mora biti zgorevanje dobro, uporaba kamina ali kaminske peči pa varna. Končna odločitev je odvisna od želja, potreb in možnosti. Vsekakor pa bodo takšni kamini zagotovili dovolj toplote v prehodnem obdobju, v energijsko varčnih hišah in manjših stanovanjih pa lahko zagotovijo dovolj toplote za ogrevanje v celoti, še posebej če izberemo toplovodno ali toplozračno različico.

Kamin Lokalno ogrevanje Pod streho Kamini in kaminske peči: Brez dovoda zunanjega zraka so lahko nevarni

kamin | Avtor: Dezzen Dezzen
Bio- in električni kamini brez dimnika

Kaj pa, če si kamin želimo, pa nikakor nimamo možnosti za namestitev dimnika? V tem primeru lahko izberemo električni kamin ali pa bio-kamin na bio-etanol. A vedeti moramo, da smo s takšno odločitvijo bolj poskrbeli za vzdušje v prostoru, bistveno manj pa za njegovo ogrevanje. Obe vrsti kaminov so manjših moči, zato oddajajo manj toplote. Tudi njihovi ponudniki bolj kot ogrevanje, izpostavljajo njihovo ličnost, enostavnost uporabe in prijetne občutke zaradi ognja, ki ga lahko opazujemo.

kamin | Avtor: Dezzen Dezzen
Pravi ogenj brez vonja in pepela

Med prednostmi izpostavljajo predvsem dejstvo, da za svoje delovanje ne potrebujejo dimnika. Pri izgorevanju bio-etanola v bio-kamninih nastajata le ogljikov dioksid in vodna para. Po zagotovilih ponudnikov ju nastane toliko, kolikor obojega izdihajo v prostor dve do tri osebe, zato priporočajo, da se prostor vsake dve do tri ure prezrači. Sicer pa bio-etanol nima vonja, po izgorevanju za njim ne ostaja pepel.

kamin | Avtor: Dezzen Dezzen
Uporaba bio-kaminov je zelo preprosta, v gorilnik le nalijemo bio-etanol in kamin prižgemo, ob tem pa večina dopušča dve stopnji jakosti gorenja. Ogenj, ki gori v takšnem kaminu, je pravi, za razliko  od električnega kamina, kjer gre le za posnemanje ognja. 

Ura ogrevanja stane od štiri do osem evrov

Moč bio-kaminov je običajno od dva do štiri kilovate. V dveh do treh urah gorenja porabi približno en liter bio-etanola (izberemo lahko tudi takšnega z vonjem), cena zanj pa je od štiri pa vse do osem evrov. Torej gre za precej potratno ogrevanje, saj je tak kamin sposoben le nekoliko ogreti prostor. Kljub temu pa je treba paziti, da se na površini kamina ne bi opekli, saj gre za pravi ogenj.

kamin | Avtor: Dezzen Dezzen
Med njihovimi prednostmi pa lahko izpostavimo veliko izbiro najrazličnejših oblik in zasnov, ki so lahko zelo ličen dodatek v dnevni sobi, spalnici, kopalnici ali pa na pokriti terasi, zimskem vrtu. Izvedbe so lahko stenske, prostostoječe, lahko jih postavimo na tla ali na kos pohištva, lahko pa so tudi vgradni. Njihove cene so od 150 pa do 1000 evrov, odvisno od izvedbe, velikosti in moči. 

kamin | Avtor: Dezzen Dezzen
Moč povprečnega sušilca za lase

Tudi električni kamini so stenski, lahko so vgradni, ali pa samostoječi, podobni televizijskim sprejemnikom. Za njihovo priključitev potrebujemo le vtičnico (220 V). Večina je še šibkejših od bio-kaminov, njihove moči so podobne močem povprečnega sušilnika za lase, od 1400 do 2000 W. To pomeni, da pri enournem delovanju porabijo od 1,4 do 2 kWh elektrike ali od 22 do 30 centov na uro. Vendar pa je njihova zmožnost ogrevanja zelo majhna. 

kamin | Avtor: Dezzen Dezzen
Posnemanje ognja brez pravega učinka

Električni kamini imajo od dveh do štirih stopenj delovanja, zato običajno delujejo v nekem območju moči. Lahko pa delujejo tudi brez ogrevanja, torej v njih lahko le opazujemo navidezni ogenj, toplote pa sploh ne oddajajo. Podobno, kot bi si na zaslon televizorja ali računalnika naložili fotografijo migetajočega ognja. Cene večine električnih kaminov so od 150 pa do 400 evrov. 

Ženska na internetu Ogrevanje Pod streho To se zgodi, če upoštevate slab nasvet s foruma. Polomija!

Več o ogrevanju najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.