Pod streho > Varčna hiša
3276 ogledov

To se zgodi, če upoštevate slab nasvet s foruma. Polomija!

Kamin Profimedias
Ko vgrajujete nov kamin ali kaminsko peč na drva ali pelete v dnevno sobo, upoštevajte navodila proizvajalca in strokovnjakov. Nasvete „forumašev“ pa raje spreglejte, saj so lahko zelo nevarni.

Ponudba kaminov in kaminskih peči je izjemna, zato je izbira pravega zelo težka. Ni nenavadno, da se marsikdo pred nakupom po nasvet zateče tudi na kakšnega od forumov, kjer lahko najdemo odgovore praktično na vsa vprašanja. Najpomembnejše vprašanje pa je, koliko so vredni odgovori sodelujočih?

Vprašanje: Kako urediti dovod zraka v prostoru?

Tako lahko na enem od specializiranih forumov nekdo sprašuje, kako naj uredi dovod zraka, ki je nujen za zgorevanje v kaminski peči, v dnevni sobi v hiši, ki je delno energijsko obnovljena. Poleg nekaj dobrih nasvetov, je med odgovori tudi zapis, naj preprosto postavi kaminsko peč, potem pa naj ima celo zimo oziroma takrat, ko je kamin v uporabi na „kip“ odprto okno. Tako bo v sobi dovolj zraka za zgorevanje. 

Peč na drva | Avtor: Dezzen Dezzen
Milo rečeno, nasvet je slab, čeprav v teoriji lahko deluje. Zakaj? Lokalne peči, uradno se jim reče enosobne kurilne naprave, za svoje delovanje potrebujejo stalni dovod zunanjega zraka oziroma kisik, sicer je zgorevanje v njih nezadostno. Pri nezadostnem zgorevanju pa se ustvarja povečana koncentracija ogljikovega monoksida. Ta pa je lahko izjemno nevaren, ne rečemo zaman, da gre za tihega ubijalca, saj ga ne vonjamo. 

Javljalnik CO Ministrstvo "kvasi" Pod streho Tihi ubijalec, ki ga nihče ne nadzoruje

Rešitev z odprtimi okni je zelo problematična

Zunanji zrak lahko zagotovimo na več načinov, in res je, eden od teh je lahko tudi zajem zraka iz prostora, v katerem kaminska peč stoji, da bi bilo zraka v prostoru dovolj, pa ga je treba ves čas delovanja naprave dovajati od zunaj. V starejših hišah s starimi okni, ki ne tesnijo, to še nekako gre, saj je izmenjava zraka skozi netesna mesta precejšnja. V novejših gradnjah, ali v starejših hišah, ki so jim lastniki zamenjali stavbno pohištvo, morda tudi izolirali fasado, pa te izmenjave zraka ni več, hiša namreč precej tesni. 

V njih lahko zadosti zraka za izgorevanje zagotovimo le skozi odprto ali priprto okno. Rešitev je precej nesmiselna, saj je odprto okno pozimi energijsko izjemno neučinkovito. Skozenj uhaja veliko ustvarjene toplote, raba energenta pa je zato bistveno večja, torej tudi menjava oken ni bila smiselna.. 

kaminska peč | Avtor: Profimedia Profimedia
Drug problem te rešitve pa je, da lahko zaradi različnih razlogov pozabimo odpreti okno, s čimer pa ogrožamo počutje in zdravje vseh, ki so v prostoru. Koncentracija ogljikovega dioksida se lahko izjemno poveča. Takšne rešitve naj bi bile sprejemljive le še tam, kjer so lokalne kurilne naprave z zajemom zraka v prostoru nameščene že dalj časa, vendar bi ob njih nujno morali imeti nameščene tudi učinkovite, kakovostne javljalnike ogljikovega monoksida.  

Nasvet na forumu, ne da bi vedeli, kakšna je hiša, koliko tesnijo njena okna, je zavajajoč, ker je rezultat takšne izvedbe lahko zelo nevarna, ter hkrati nesmiseln, saj je rešitev energijsko neučinkovita. Edina prednost so nižji stroki, ki sicer nastanejo zaradi ustreznejše ureditve zajema zunanjega zraka.

Vsaj loputa, najbolje pa zrak neposredno v kurišče

Boljših možnosti, da rešimo ustrezen zajem zunanjega zraka za izgorevanje v lokalnih pečeh, je več. Najbolj preprosta, a še vedno energijsko neučinkovita, je preboj skozi zunanjo steno. Na notranji strani odprtine namestimo loputo, na zunanji strani, na fasadi pa zaščitno mrežico.

Strokovno bolj ustrezna in priporočljiva je stalen dotok zunanjega zraka neposredno v kurišče. Večina sodobnih kaminskih peči in kaminov ima dovod zraka urejen tako. In če se pri vgradnji držimo navodil proizvajalca, hkrati pa bo napravo pred prvim obratovanjem, tako kot to zahtevajo predpisi, pregledal dimnikar, o drugih možnostih sploh ne bomo razmišljali. 

 

Kamin Lokalno ogrevanje Pod streho Kamini in kaminske peči: Brez dovoda zunanjega zraka so lahko nevarni

 

Ogrevanje mansarde | Avtor: Profimedia Profimedia
Sodobne peči imajo dva priključka, eden je namenjen odvodu dimnih plinov, drugi pa dovodu zunanjega zraka v kurišče. Peči zato postavimo ob zunanjo steno, skozi katero naredimo dva preboja, enega za dimnik (če ga še nimamo) drugega za zajem zraka, ali pa ob obstoječi dimnik, kjer naredimo dodaten preboj za zajem zraka, če tega ne moremo urediti skozi morebiti prazen zračni kanal dimnika. 

Tako vgrajene lokalne peči bodo varne, saj bo zgorevanje učinkovito, povečane koncentracije ogljikovega monoksida v prostor ne bo, poraba kuriva bo manjša, prav tako pa tudi toplotne izgube. 

Mansarda Ogrevanje mansarde Pod streho Plinski kotli in kamini na pelete: To morate vedeti o njih in njihovi vgradnji Kurjenje na drva Ogrevanje Pod streho Nas čaka še ena zadušljiva zima?

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.