Pod streho > Varčna hiša
811 ogledov

To so ključna pravila pri osvetljevanju okolice

Zunanja osvetlitev
1/11
Profimedia
S subtilno, toplo svetlobo lahko na vrtu tudi v poznih urah pričarate prijetno atmosfero.

A z razsvetljavo zunaj hiše ne gre pretiravati, poudarja doc. dr. Matej Bernard Kobav iz Laboratorija za razsvetljavo in fotometrijo na Fakulteti za elektrotehniko (FE), ki opozori na ključna pravila pri osvetljevanju vrtov.

Ne obremenjujte sosedov, sebe ali okolja

Paziti moramo, da sosedov, pa tudi sebe, ne obremenjujemo s svetlobo. Razsvetljava mora biti diskretna, dekorativna, paziti moramo, da tudi sami ne vidimo svetlobnih virov iz bivalnih prostrov, ampak le svetlobo, ki ji pade na površine, ki jih želimo osvetliti. Svetlobni viri ne smejo biti usmerjeni navzgor ali neposredno v uporabnika, temveč le osvetljevati prostor, ki bi ga radi poudarili, pojasnjuje Kobav. Z minimalno močjo svetlobe torej poudarimo tiste arhitekturne rešitve oziroma druge posebnosti na vrtu, na katere smo ponosni.

"Če imate svetilko, ki je vgrajena v tla in sveti navzgor v drevo, gre približno polovica svetlobnega toka v nebo. S tem povečujemo svetlobno onesnaženje."

Svetloba naj bo topla

Kot pojasnjuje strokovnjak, so za razsvetljavo vrtov najbolj primerne svetilke z majhnimi močmi v topli beli barvi. Barvo svetlobe merimo po Kelvinovi skali (K) – Kobav priporoča svetila v vrednosti tri tisoč kelvinov ali manj. Takšna svetloba posnema barvo sonca ob sončnem vzhodu in zahodu.

Simulacija zunanje osvetlitve | Avtor: doc. dr. Matej Bernard Kobav, Fakulteta za elektrotehniko doc. dr. Matej Bernard Kobav, Fakulteta za elektrotehniko
Več fotografij simulacije najdete v galeriji.

Malo denarja, malo muzike

Solarne svetilke, ki so sicer vse bolj priljubljene, po besedah sogovornika na žalost svetijo le določen čas, potem pa bodisi odpovedo baterije, bodisi elektroniko zalije voda … "Najbolj smiselno je postaviti kakovostne svetilke, ki nam bodo brez dodatnega vložka in truda služile vsaj deset let," svetuje.

Tudi reflektorji za vrt niso primerna izbira, razen če so namenjeni morebitnim vsiljivcem. Vseeno pa jih je treba montirati skupaj s senzorjem prisotnosti.

Led trakove uporabite v kombinaciji z aluminijastimi profili z ustreznim difuzorjem

Primerna izbira za osvetlitev zunanjih prostorov so tudi led trakovi, pravi Kobav, ki obenem opozarja, da morajo biti obrnjeni navzdol, uporabiti pa jih je treba v kombinaciji z aluminijastimi profili z ustreznim difuzorjem, ki naredi svetlobo bolj mehko, prijazno. "Tako uporabnik ne vidi posameznega čipa v traku, temveč le homogeno belo palico," še dodaja.

Letna kuhinja Ideje Pod streho Letna kuhinja: Tako preprosto in poceni je lahko

nina.sprohar@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Sean_Pal 16:03 27.junij 2021.

    Z enostavnim domačim spletnim delom v prostem času zaslužim več kot 15.000 EUR. Sem redni študent in samo s tem, ko sem dve uri opravljal to službo, sem prejšnji mesec s tem delom zaslužil 17.528 EUR. ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice