Pod streho > Varčna hiša
4417 ogledov

Toliko lahko privarčujete, če izberete pravo klimo

klima Profimedia
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so ponovno izvedli test klimatskih naprav, hkrati pa razvili spletni kalkulator, s katerim lahko preverite, koliko bolj učinkovita ali bolj potratna je vaša klima v primerjavi z najučinkovitejšimi

Tudi letos so testirali klimatske naprave v tako imenovani split izvedbi (notranja in zunanja enota) in jih po moči razvrstili v dve skupini, z močjo 2,5 in 3,5 kW, katerih uporaba je v gospodinjstvih najbolj razširjena. Skupaj so testirali 38 naprav, od tega jih v Sloveniji lahko kupimo 18.

„Že tretje leto zapored noben izmed testiranih modelov ni dobil ocene zelo dobro, a s skupno oceno 79 se je temu letos v razredu 2,5-kilovatnih naprav močno približal model LG F09MT NSM. Močnejše 3,5-kilovatne naprave tradicionalno dobivajo slabše ocene, saj za delovanje rabijo več energije, a tudi v tem razredu najdemo dobro ocenjene naprave,“ so sporočili iz ZPS.

Ocenili so, da so klimatske naprave vedno bolj učinkovite in dosegajo čedalje boljše izkoristke, a prav veliko dlje na tem področju verjetno ne bo šlo več.

Dodatne funkcije za več udobja

Kot so ugotovili, proizvajalci zato več pozornosti namenjajo dodatnim funkcijam, ki uporabniku zagotavljajo kar največ udobja.

Vse naprave, ki so jih testirali, so inverterske, s samodejno regulacijo moči kompresorja, ki se spreminja glede na temperaturo v prostoru. Klimatska naprava torej deluje le s toliko moči, kolikor je potrebno, da doseže in vzdržuje nastavljeno (želeno) temperaturo v prostoru.

Poleg osnovnih funkcij vsi testirani modeli ponujajo številne dodatne, kot so razvlaževanje ali vlaženje zraka, čiščenje in filtriranje zraka, odstranjevanje alergenov in podobno.

Večina jih je opremljena z brezžičnim vmesnikom, ki omogoča upravljanje na daljavo, z različnimi tipali, ki zaznavajo število ljudi v prostoru in temu prilagodijo delovanje, nekateri modeli omogočajo tudi samodejno optimiziranje različnih načinov delovanja na podlagi analize vzorcev uporabe prostora.

Večina naprav ima ločene (dvojne ali celo trojne) lopute za usmerjanje zraka in več ventilatorjev, ki poskrbijo, da se tok izpihanega zraka enakomerneje razporedi v prostoru. Eden od proizvajalcev ponuja tudi rešitev za problem neprijetnega pihanja: zrak se v prostor širi skozi več tisoč mikroskopsko majhnih luknjic, tako da uporabnik sploh ne občuti prepiha.

„Cene za dobre in učinkovite 2,5-kilovatne naprave se začnejo pri približno 1300 evrih (skupaj z osnovno montažo), dobro ocenjeno pa dobimo tudi za okrog 1000 evrov,“ so še zapisali v ZPS.

Precejšnja razlika v rabi energije

Na ZPS poudarjajo še, da je pred odločitvijo treba pogledati tudi podatke na energijski nalepki, ki jo mora imeti vsaka klimatska naprava. Med pomembnejšima sta podatka o letni rabi energije za hlajenje in ogrevanje.

Razlike med na testu dobro ocenjenimi 2,5-kilovatnimi napravami so precejšnje, ugotavljajo na ZPS. „Pri hlajenju je razpon od 93 (prvouvrščena klima LG F09MT NSM) do 131 kWh na leto (Atlantic/Fujitsu Takao M1-ASYG09KPCA).“

Ogrevanje, gretje, toplota Odigraj svojo vlogo! Pod streho Bruselj poziva: Zaprite radiatorje, zmanjšajte hlajenje, odpovejte se avtu

Raba energije za ogrevanje je pri testiranih modelih v tem razredu od 659 do 840 kWh, izstopa pa zmagovalka LG z letno rabo kar 1016 kWh. V razredu močnejših naprav je raba energije za hlajenje od 137 do 198 kWh, za ogrevanje pa od 686 do 913 kWh.
Preveriti velja tudi kazalnika SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio – sezonsko hladilno število) in SCOP (Seasonal Coefficient of Performance – sezonsko grelno število), pri čemer velja, da višji vrednosti, pomeni manjšo rabo energije, ki jo naprava potrebuje za hlajenje oziroma ogrevanje.

klima | Avtor: Profimedia Profimedia
Kazalnik SEER pove, kolikšen je sezonski izkoristek pri hlajenju. Naprava z višjim sezonskim hladilnim številom 9,4, na primer, bo v enakih razmerah za hlajenje porabila skoraj dvakrat manj energije kot naprava s SEER 5,1.

Kazalnik SCOP pa nam pove, kolikšna je njena sezonska učinkovitost pri ogrevanju: SCOP 5,1 pomeni, da bo za ogrevanje iz 1 kW porabljene energije v povprečju ustvarila 5,1 kW toplote.

Pred odločitvijo uporabite novi kalkulator

Da bi lahko svojo obstoječo klimatsko napravo ali pa tisto, ki jo nameravate kupiti, primerjali z najbolj in najmanj učinkovitimi napravami, ki so jih testirali, so na ZPS razvili spletni kalkulator. Za primerjavo potrebujete le podatek o letni rabi električne energije, ki ga najdete na energijski nalepki.

Kalkulator izračuna razliko, ki jo tudi pretvori v stroške za elektriko, proizvodnjo o CO2 in število dreves, potrebnih za absorpcijo tega CO2. Tako lahko tudi ugotovite, ali je čas, da svojo staro klimo zamenjate z novo, bolj učinkovito.

Rezultate testiranja lahko preverite tukaj

Vgradnja klimatske naprave Ne hladi Pod streho Teh klim se ne sme polniti s plinom, kupiti je treba novo
Komentarjev 2
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 07:55 14.junij 2022.

    izbira manj kw-ne na večji prostor ni nikoli dobra,prostora ne ohladi kot ga treba,poraba pa na maximum in še klima crkne od obremenitve,nikoli ne škodi da kupiš močnejšo ,samo kratek čas ta močnejša porabi več,potem pa brez težav dela in ne porabi veliko.