Pod streho > Varčna hiša
13048 ogledov

Toliko se nam je v enem letu podražila elektrika

Električna vtičnica, razdelilec zurnal24.si
"Pred dnevi smo dobili račun za elektriko za avgust, znaša 89,40 evra. Ob pet odstotkov višji porabi kot prejšnji mesec je račun poskočil kar za četrtino," nam je sporočil bralec. V primerjavi z julijem bo elektrika za gospodinjstva po novem letu v višji tarifi 82 odstotkov dražja, v nižji pa kar 127 odstotkov.

Zelo podobno porabo kot avgusta so imeli septembra lani (poraba v eni tarifi je bila štiri odstotke višja, v drugi pa štiri odstotke nižja), takrat je bil račun 73,75 evra, kar je dobrih 15 evrov manj, slabe tri evre je k podražitvi prispevala dražja obračunska moč in omrežnina.  Elektrika, natančneje skupni strošek za elektriko, se je torej v enem letu zvišal za dobrih 20 odstotkov. 

Če pogledamo samo ceno elektrike, se je višja tarifa od lani septembra podražila za 34 odstotkov, nižja pa kar za 66. Bralcu elektriko sicer dobavlja Gen-I, ki ima ceno elektrike občutno, približno tretjino pod najvišjo dovoljeno regulirano ceno, ki trenutno znaša za višjo dnevno tarifno postavko 0,11800, za nižjo dnevno tarifno postavko 0,08200 in za enotno dnevno tarifno postavko 0,09800  evrov za kilovatno uro. Gen-I zdaj starim uporabnikom zaračunava 0,08699 za višjo, 0,0599 za nižjo in 0,08190  evra za enotno tarifo, a bo cene prihodnje leto dvignil na najvišjo dovoljeno regulirano ceno. 

Cena elektrike se bo skoraj ali pa več kot podvojila 

Ko se bo cena januarja dvignila na najvišjo dovoljeno ceno, bo elektrika v primerjavi z julijem (Gen-I je ceno dvignil 1. avgusta) kar 82 odstotkov dražja (višja tarifa), v nižji tarifi pa se bo cena več kot podvojila in bo višja za 127 odstotkov. 

Če bi bila takšna cena že avgusta, bi račun znašal kar 105,60 evrov, kar je 31 evrov več kot pri skoraj enaki porabi lani septembra ali kar 43 odstotkov več. 

Pri nekaterih ponudnikih je podražitev lahko manjša, saj so njihovi odjemalci že prej plačevali višje cene. 

Že v veljavi nižji DDV, ki se bo kar občutil

S septembrom je začel veljati znižan DDV na elektriko, kar se bo občutilo na računih, ki jih bomo prejeli v začetku oktobra. 

Če bi nižji DDV veljal že avgusta, bi bil račun, ki so ga prejeli, devet evrov nižji in bi znašal 80,24 evra, kar pomeni, da bi bila podražitev le devetodstotna namesto dvajsetodstotna. 

Če bi že avgusta veljal nižji DDV za elektriko in hkrati tudi najvišja možna regulirana cena, bi bil avgustovski račun 94,78 evra. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • mirror 11:17 15.september 2022.

  Slovenija je samooskrbno pokrita 85% z električno energijo in nas nas ta podražitev ne tiče. Problem je samo v tem, da se naša poceni državna elektrika prodaja na mednarodnem trgu in se nam s tem niža standard, našim podjetjem pa ...prikaži več pada konkurenčnost. Mi imamo dovolj svoje poceni elektrike. Naši preprodajalci elektrike podjetja dobesedno kradejo iz naših žepov, najbolj pa GEN-I, ki se gre tržno gospodarstvo z našo elektriko. Med proizvodno ceno in prodajno ceno elektrike je nekajkratna razlika.

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 14:43 14.september 2022.

  Minister za infrastrukturo je govoril da bomo prihranili tudi do 500€ ker bo cene reguliral. Že takrat sem opozoril da bom kot odjemalec gen i plačeval mastno več zaradi tega ukrepa. No zdaj ste le prišli do tega zaključka tudi ...prikaži več drugi..res hvala golobu da je zapustil gen i in se gre prvega ministra. Bolje bi bilo če bi še naprej ukvarjal s tem na kar se spozna.

 • Avatar pantani
  pantani 09:27 14.september 2022.

  Meni se je dobrih 20% podražila elektrika!!!

Sorodne novice