Pod streho > Varčna hiša
39545 ogledov

Toliko stane prehod iz dvotarifnega na enotarifno merjenje

elektrika, položnice Boštjan Tacol
Dvotarifno merjenje porabe električne energije se trenutno ne splača, zato marsikdo razmišlja o prehodu na enotarifno merjenje. Kako to storimo in koliko stane?

Namen različnih cen električne energije v različnih tarifah je spodbujanje uporabnikov, da bi čim manj električne energije porabljali takrat, ko je elektroenergetski sistem polno obremenjen. Zato majhna tarifa (MT), ki je najcenejša, velja vsak delovnik od 22. do 6. ure zjutraj, čez vikend in ob dela prostih dnevih. 

Dvotarifno merjenje se mora uporabniku splačati, saj mora temu v velikem delu prilagoditi svoje bivalne navade in večje porabnike elektrike v gospodinjstvu uporabljati v času MT. 

Enotarifno merjenje v manj kot tretjini gospodinjstev

Do zdaj se je dvotarifno merjenje splačalo, saj ima po podatkih SODO, zadnji so za december 2022, le približno 29 odstotkov gospodinjskih odjemalcev enotarifno (ET) merjenje, 71 odstotkov pa dvotarifno (DT) merjenje. Daleč največ gospodinjstev z dvotarifnim merjenjem je na območju Elektra Gorenjske, 87 odstotkov, najmanj pa na območju Elektra Maribor, 58 odstotkov. 

tarife merjenja | Avtor: sodo sodo

Odkar veljajo regulirane cene električne energije za gospodinjstva, je razmerje med različnimi tarifami (VT, MT in ET) povsem porušeno. Da je neugodno za gospodinjstva, saj je razlika med VT in MT premajhna, hkrati pa je tudi cena ET zelo blizu ceni manjše tarife, so že septembra opozorili na Zvezi potrošnikov Sloveniji, to pa potrjujejo tudi naši izračuni, ki smo jih nedavno naredili na podlagi konkretnih podatkov enega od gospodinjstev. 

Izračunali smo, da je pri razmerju porabe VT : MT 45 : 55, njihov letni prihranek zanemarljiv, zato so se v gospodinjstvu odločili, da iz dvotarifnega merjenja preidejo na enotno tarifo. 

Več gospodinjstev se zanima za prehod na enotarifno merjenje

Zanimalo nas je, ali so v več gospodinjstvih v zadnjih mesecih ugotovili podobno in se zato odločili za prehod iz dvotarifnega na enotarifno merjenje. Konkretnih podatkov nam iz SODO niso posredovali, so pa potrdili, da so „v januarju 2023 prejeli nekaj vlog za spremembo vrste merjenja iz DT na ET, ker odjemalci ugotavljajo, da se jim naj bi bolj splačalo imeti ET merjenje. Hkrati zaznavamo tudi minimalno povečanje klicev v zvezi s predmetnim vprašanjem.“

Ob tem pa dodajajo, da je pri odločitvi za prehod iz dvotarifnega na enotarifno merjenje smiselno upoštevati, da je uredba o reguliranih cenah začasna. K izračunu prihranka na letnem nivoju je treba upoštevati še stroške pretarifiranja, torej prehodna v načinu merjenja, še dodajajo. „Ti lahko ponovno nastanejo, če bi po preteku uredbe stranke želele nazaj na dvotarifno merjenje in če takrat še niso izpolnjeni pogoji iz 108. člena akta  o metodologiji za določitev regulativnega okvira in metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje.“ 

elektrika Elektrika Pod streho Izračunali smo, ali se dvotarifno merjenje splača

Strošek prehoda od sedem do 29 evrov

Prehod iz enega v drug način merjenja je namreč povezan z določenimi stroški. Kolikšni so, pa je odvisno od števca električne energije, ki ga ima nameščeno gospodinjstvo. 

Kot so pojasnili na SODO, je strošek za gospodinjstvo, ki želi preiti iz dvotarifnega načina merjenja na enotarifno merjenje, in ima elektronski števec električne energije, ki je vključen v sistem daljinskega upravljanja, 6,80 evra, saj v tem primeru ni potreben obisk monterja. Če je obisk monterja potreben, sprememba gospodinjstvo stane 28,84 evra. 

Za prehod iz enotarifnega na dvotarifno merjenje je pogoj nameščen dvotarifni števec na merilnem mestu in pripadajoča komunikacijska oprema. Stroški prehoda pa so enaki, kot pri prehodu iz dvotarifnega v enotarifno merjenje. 

Velika večina gospodinjstev že ima sistemske števce

 „Število vseh števcev je 979.890, od tega je sistemskih števcev skupaj 893.472 oziroma 91,18 odstotka.“ 

Brezplačni prehod le v enem primeru

Velja pa izjema, po kateri je zgolj prehod iz enotarifnega na dvotarifno merjenje brezplačen, ne pa tudi prehod v nasprotni smeri. Pogoje za brezplačni prehod določa prej omenjeni 108. člen akta, s čimer se spodbuja prehoda na dvotarifni obračun omrežnine. Določeno je, da distribucijski operater vsakemu odjemalcu, katerega merilna naprava je integrirana v sistem naprednega merjenja in mu distribucijski operater enotarifno obračunava porabo vsaj leto dni, omogoči brezplačen prehod na dvotarifni obračun.

Vlogo dobite pri dobavitelju ali distributerju

Za prehod iz enega v drugo merjenje je treba izpolniti vlogo za pretarifiranje in jo posredovati izbranemu dobavitelju elektrike, pravijo na SODO. Vloga je dostopna na spletnih straneh elektrodistributerjev, odjemalci pa jo lahko najdejo tudi na spletnih straneh posameznih dobaviteljev elektrike. 

Kako to poteka v praksi, pa so nam povedali v gospodinjstvu, ki se je odločilo za zamenjavo tarife. „Da želimo z dvotarifnega na enotarifno obračunavanje elektrike sem najprej obvestil dobavitelja elektrike. Poslali so mi obrazec številka 10.5 z naslovom Vloga za spremembo vrste merjenja in/ali obračuna (enotarifni/dvotarifni). V obrazcu je treba vnesti številko merilnega mesta in številko števca, to sem našel na računu za elektriko. Nisem pa vedel, kaj naj vpišem kot datum spremembe vrste obračuna, zato sem poklical na Elektro Ljubljana. Tam mi je moški povedal, da tega pa res ne morem vedeti in da naj jim kar po elektronski pošti sporočim svojo željo glede prehoda na enotarifno merjenje in da bodo uredili.“

Tri dni kasneje so mu po elektronski pošti poslali že delno predizpolnjen enak obrazec 10.5 in navodila za plačilo 6,80 evrov stroškov. „Podpisan obrazec in potrdilo o plačilu sem jim poslal nazaj, zdaj pa čakam na obvestilo, da je prehod izveden." 

Distribucijski operater po prejemu zahteve odjemalca izvede prehod na dvotarifno merjenje z začetkom veljavnosti v naslednjem obračunskem obdobju, če je zahteva prejeta do 20. dneva v mesecu.

Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) Elektrika Pod streho Naslednja položnica bo mnoge presenetila

 

Komentarjev 2
  • LudvikK. 21:38 15.januar 2023.

    Ponoči in čez vikend je višek elektrike, zato je edino logično, da je takrat elektrika pol cenej. Na čelu imamo dr. elektrotehnike, ki bi ga naj spoštovala cela EU (če verjamete msm), njegovi ukrepi pa so naravnost idiotski. Vedno bolj ...prikaži več me zanima kako je prodajalec el. oz megle prišel do doktorata.

  • Toma 18:17 15.januar 2023.

    Dvotarifni odjem ti vzame delček svobode saj moraš razmišljati kaj bi lahko vklopil ponoči. Sam raje kupim najgospodarnejšo belo tehniko ter najmočnejše orodje kar obstoja.