Pod streho > Varčna hiša
2425 ogledov

Kupite jo lahko precej ceneje na tržnici, kar iz fotelja

poceni elektrika Profimedia
Elektriko lahko kupimo neposredno od proizvajalca, brez posrednikov in provizij.

Na tržnici električne energije SunContract, ki je prva in za zdaj edina tržnica električne energije v Sloveniji, zaživela je aprila 2018, je po zadnjih podatkih registriranih 5000 uporabnikov. Na platformi kupujejo in prodajajo elektriko gospodinjstva in poslovni subjekti. Samo lani so od odprtja do konca leta sklenili za en milijon evrov poslov, letos pa se, kot pravi, Gregor Novak, direktor SunContracta, trend nadaljuje.

Zakaj je tržnica električne energije zanimiva in drugačna od klasične dobave elektrike?

Najprej velja izpostaviti, da se na tržnici trguje izključno z elektriko, proizvedeno iz obnovljivih virov energije, kar je za marsikaterega odjemalca vse bolj pomembno, pove sogovornik. „Kupec lahko celo izbira med različnimi obnovljivimi viri, saj elektrika na tržnico prihaja iz sonca, vode, vetra in soproizvodnje toplote in elektrike.“

vetrna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Druga pomembna razlika je v tem, da lahko na tržnici elektriko kupimo po nižji ceni. „Kupec lahko sklene, “poklika”, več dogovorov s proizvajalci po ceni, nižji od fiksne cene, ki jo ima dogovorjeno s pogodbo. Pri tem pa ne plača provizije, saj med njim in prodajalcem ni posrednika. Pogodbo lahko sklene za obdobje od enega do 24 mesecev vnaprej, kadar koli ima čas, prek računalnika ali telefona. Preveri lahko tudi, ali so se ti dogovori realizirali po ceni, po kateri so bili sklenjeni, za kar poskrbi tehnologija veriženja blokov.“

Kako postaneš kupec na tržnici elektrike?

Če želimo trgovati na tržnici, se moramo najprej registrirati prek spletne strani platforme ali prek brezplačne mobilne aplikacije, kjer oddamo zahtevek za zamenjavo dobavitelja in zadnjo položnico za električno energijo. Menjavo dobavitelja uredijo pri podjetju Sonce energija, ki je partner SunContracta za Slovenijo.

V naslednjem koraku kupec s podjetjem sklene pogodbo o dobavi električne energije, v kateri je navedena cena za enotarifno merjenje in čas trajanja odjema. „Da bi lahko trgoval, pa se mora kupec še odločiti, ali bo elektriko plačeval v evrih ali SNC žetonih, ki so bili vzpostavljeni predvsem zato, ker platformo podpira tehnologija veriženja blokov za potrjevanje in izvrševanje transakcij, ki pa ne podpira klasičnih fiat valut," pojasni Novak. 

Sončna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Vrednost SNC se dnevno spreminja, po zadnjih podatkih je bila 0,0158 evra, kupiti pa je treba 1000 SNC, torej je treba za začetek na svoj račun naložiti nekaj več kot 15 evrov. 

Tržnica deluje tako, da se kupec kljub podpisani pogodbi s platformo, lahko odloči sam objaviti povpraševanje po elektriki in proizvajalcu elektrike ponuditi ceno. Če jo ta sprejme, se dogovorita o odkupu. Lahko pa kupec sprejme tudi že ponujeno oziroma objavljeno ceno elektrike katerega koli proizvajalca, ki je na tržnici. 

„Dogovori se sklepajo za vsak mesec posebej. Za verodostojnost teh dogovorov pa poskrbi tehnologija veriženja blokov. S sklepanjem tako imenovanih P2P dogovorov (peer to peer) na tržnici tako optimizirajo strošek elektrike. Dodatna prednost takega načina je tudi ta, da lahko stranka za par let vnaprej, ob ugodnih razmerah, ki se pokažejo kadar koli znotraj leta, to izkoristi in sklene P2P dogovore po nižji ceni, kot bi to lahko naredila prek obstoječega dobavitelja, kjer je cena fiksna.“ 

Koliko si bo kupec znižal ceno, je odvisno od ponudbe in povpraševanja, hkrati pa tudi od tega, kako aktiven je. Odkar tržnica pri nas obstaja, podatki kažejo, da si večina kupcev uspe ceno znižati za pet do 10 odstotkov, nekaterim pa so uspela tudi znižanja do 20 odstotkov, pove Novak.

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Sončna elektrarna je lahko renta. Je res?

Kako se na tržnico vključi proizvajalec zelene elektrike?

Na tržnici lahko sodelujejo vsi, ki proizvajajo zeleno elektriko, ne glede na to, ali jo proizvajajo zase ali zgolj za trg. Torej se nanjo lahko vključijo tudi lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn, ki imajo ob koncu koledarskega leta viške elektrike. 

Po uredbi o samooskrbi jih mora proizvajalec odstopiti dobavitelju, to velja tudi, če nastopa na tržnici. Vendar mu v tem primeru Sonce energija te viške v naslednjem koledarskem letu vrne. S to elektriko lahko lastnik potem prosto razpolaga. Lahko jo v novem koledarskem letu porabi za svoje potrebe, lahko jo odstopi ali podari na premer sosedu, sorodnikom, prijateljem. Pogoj je le, da je tudi prejemnik elektrike vključen na tržnico.   

Proizvajalci zelene elektrike, ki elektriko proizvajajo za trg, pa s platformo sklenejo pogodbo z določeno odkupno ceno elektrike. To proizvajalcu zagotavlja, da bo lahko prodal celotno količino elektrike. Tudi proizvajalec se sam odloči, ali bo trgoval v evrih ali v SNC. 

Sončna elektrarna Odgovori strokovnjakov Pod streho Izvedeli smo, koliko elektrike morate plačevati, da se sončna elektrarna izplača

Dogovorjeno ceno lahko na tržnici zviša in trguje na več načinov: 

Trgovanje z znanim kupcem – če se o višji ceni od pogodbene in prodaji dogovori z znanim kupcem, na primer sosedom, prek platforme pošlje ponudbo le njemu, tako da vpiše njegov spletni naslov in ceno elektrike.

Objava ponudbe na tržnici - ponudbo lahko objavi na tržnici, da jo lahko sprejme kateri koli od kupcev na tržnici (tu govorimo o P2P dogovorih z neznanim kupcem). 

Sprejme ponudbo kupca - lahko pa tudi sam sprejme katero od obstoječih povpraševanj kupcev in tako sklene individualni ali P2P dogovor.

„Da bi lahko iztržil čim večji zaslužek, si mora vzeti nekaj časa. A je že na začetku trgovanja predvidoma dovolj pregled ponudb enkrat na teden. Na tržnici se sklepajo mesečni P2P dogovori za eno ali dve leti vnaprej. In če stranka uspe večino svoje proizvodnje prodati vnaprej, potem ji v tem obdobju ni treba več spremljati dogajanja na tržnici. “ pojasni Gregor Novak in doda: „Če res nima časa, lahko aktivira tudi storitev skrbniški račun. V tem primeru dogajanje na tržnici aktivno spremlja profesionalni trgovalec električne energije in v njegovem imenu tudi sklepa P2P dogovore. Aktivacija storitve je brezplačna.“

Sončna elektrarna na hiši Sončna elektrarna Pod streho Sončna elektrarna bo optimalno delovala v teh pogojih

Več o gradnji, obnovi in varčni rabi energije najdete tukaj.

Komentarjev 2
  • sam50 09:33 22.november 2019.

    A podjetje Sonce energija dela pro bono....

  • peter72 07:52 22.november 2019.

    Enostavno ko pasulj!