Pod streho > Varčna hiša
18072 ogledov

Tu lahko preverite, koliko elektrike lahko proizvedete na vaši strehi

sončna elektrarna Profimedia
Na voljo je nova aplikacija PVDesign, s katero lahko izračunate potencial sončne elektrarne na vaši strehi, vračilno dobo naložbe in proizvodno ceno elektrike.

Na strehi hiše na Dolenjskem bi na primer lahko postavili sončno elektrarno z močjo 10 kW. S pomočjo aplikacije PVDesign smo za to konkretno hišo oziroma streho ugotovili, da bi sončna elektrarna na leto proizvedla 10.173 kWh električne energije oziroma 1017 kWh na vsak inštaliran kilovat.  

PVDesign | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Aplikacija je izračunala tudi, da bi bila vračilna doba v naložbo, upoštevajoč sistem net meteringa 6,4 leta. Neto proizvodna cena električne energije v dobi delovanja elektrarne, ki je predvidena na 25 let, bi bila 0,046 evra na kilovatno uro. 

Izračun pokaže tudi, da bi bile na konkretni strehi izgube nekaj več kot 10-odstotne, saj ta ni orientirana na jug, temveč na zahod. Aplikacija namreč omogoča, da za konkretno lokacijo določimo naklon in orientacijo strehe. Če bi bila v konkretnem primeru streha na izbrani lokaciji orientirana na jug, bi sončna elektrarna z enako močjo proizvedla 11.924 kWh elektrike v enem letu, naložba pa bi se povrnila v 5,5 leta, neto proizvodna cena bi bila 0,0392 evra na kilovatno uro. 

Novo aplikacijo PVDesign, ki je dostopna v Google play trgovini in deluje v okolju Android, so predstavili na Slovenskem portalu za fotovoltaiko, ki deluje v okviru ljubljanske fakultete za elektrotehniko.

PVDesign | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Aplikacija je program za simulacijo sončnega obsevanja in donosa sončnih elektrarna za katerokoli kraj v Sloveniji. „Sončno obsevanje in temperatura na izbrani lokaciji sta izračunana s pomočjo podatkov Agencije za okolje in prostor ARSO in knjige Sončna energija v Sloveniji,“ so napisali na omenjenem portalu. 

Aplikacija vključuje pripomočke, s katerimi lahko določimo usmeritev in naklon strehe, ter vpliv senčenja. Za senčenje je dodan pripomoček za določitev horizonta s pomočjo kamere.  

Za zdaj je na voljo le verzija Lite, ki ne omogoča shranjevanja podatkov in izračuna izgub sončne elektrarne zaradi senčenja. Avtorji upajo, da bo kmalu na voljo tudi polna verzija. 

 
Komentarjev 3
  • matermila 07:58 08.november 2022.

    Aplikacija verjetno ne pove, če se sploh še lahko priklopiš na omrežje, tam, kjer stoji tvoja hiša. Prijatelj ima inštalirano 10 KW SE,ki pa lahko proizvaja samo na 50%,ker je omrežje preslabo. So ga "nategnil", bi rekli po domače.

Sorodne novice