Pod streho > Varčna hiša
23940 ogledov

Tu zdaj lahko preverite, kje je možno priključiti sončno elektrarno

sončna elektrarna Profimedia
Investitorji lahko zdaj potencialne točke priključitve sončne elektrarne na omrežje preverijo v novi aplikaciji SODOKart. A gospodinjstva, ki načrtujejo postavitev samooskrbne sončne elektrarne ne strehi hiše, si z zemljevidom ne bodo mogla pomagati.

"Ključni namen spletne aplikacije je usmerjanje investitorjev v priključitev večjih proizvodnih naprav na lokacije, kjer lahko že z obstoječim omrežjem takoj povečajo delež električne energije iz obnovljivih virov in tako skupaj zagotovimo energetsko neodvisnost širšemu krogu uporabnikov sistema," so sporočili iz SODO.

Spletno aplikacijo SODOKart je družba SODO pripravila v sodelovanju z vsemi petimi elektrodistribucijskimi podjetji, Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska, Elektro Primorska, Elektro Celje in Elektro Maribor.

Geografski prikaz za naprave nad 50 kW

SODOkart omogoča geografski prikaz možnih točk priključitve z vidika potenciala obstoječega omrežja za priključevanje večjih proizvodnih naprav, nad 50 kW, neposredno na obstoječe elektrodistribucijsko omrežje. Iz tega pa so izvzete proizvodnje naprave za individualno proizvodnjo, so še posebej poudarili na SODO. 

sodoKart | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Na interaktivnem zemljevidu so prikazani potenciali streh stavb in lokacije degradiranih območij, kjer pa je presoja primernosti lokacije v pristojnosti investitorja. Kategorizacija potenciala streh stavb za postavitev sončne elektrarne je izdelana ob predpostavkah, da je za 1 kW moči sončne elektrarne potrebnih sedem kvadratnih metrov površine strehe in da je za postavitev elektrarne uporabne 40 odstotkov tlorisne površine strehe.

sončna elektrarna Davki Pod streho To o ukinitvi DDV na sončne elektrarne pravijo na ministrstvu

Iskanje po naslovu ali parceli

Investitorji lahko potencialne točke priključitve iščejo po naslovi ali parceli z izbiro načina priključitve. 

Možni načini priključevanja večjih proizvodnih naprav so: 

  • neposredno na zbiralke NN (nizkonapetostno) omrežja v transformatorski postaji (TP), 
  • neposredno na SN (srednjenapetostno) omrežje,
  • neposredno v SN stikališče razdelilne transformatorske postaje (RTP). 

Po vpisu lokacije lahko enostavno poiščejo najbližjo točko vključitve v omrežje. S klikom na točko se prikaže prosta zmogljivost omrežja v kW. Kot podlaga je uporabljen zemljevid Slovenije, na katerem so glede na stanje omrežja prikazane možnosti priključevanja večjih proizvodnih naprav s točko priključitve neposredno v transformatorsko postajo ali na srednjenapetostni nivo. 

Za boljšo preglednost je omogočen prikaz orientacijskih območij v okolici posameznih točk priključitve na elektrodistribucijsko omrežje.

Še vedno je obvezno soglasje za priključitev

Vse informacije veljajo za obstoječe stanje v omrežju, ki se z vsakim novim izdanim soglasjem za priključitev spremeni. 

Možnost priključitve pa ne pomeni, da lahko investitor lahko proizvodno napravo priključi brez soglasja za priključitev. To je še vedno obvezno, pridobiti pa ga je treba pred izgradnjo proizvodne naprave, poudarjajo na SODO. V postopku izdaje soglasja za priključitev se izdela elektroenergetska analiza možnosti vključitve v omrežje in določi točka priključitve s tehničnimi pogoji v skladu s sistemskimi obratovalnimi navodili za distribucijski sistem električne energije (SONDSEE). 

Lastni priključni vod in transformatorska postaja

Za priključitev na distribucijsko omrežje je treba zgraditi lastni priključni vod, ki v primeru priključitve na srednjenapetostni nivo vključuje tudi lastno transformatorsko postajo.

Na koncu na SODO poudarjajo še, da so prikazane informacije o možnosti priključitve informativne ter da zanje ne jamčijo odškodninsko ali kako drugače.

Hkrati z aplikacijo so pripravili tudi zelo natančna navodila za njeno uporabo, ki investitorja po korakih vodijo do želenih informacij. SODOKart je dostopen na tukaj

sončna elektrarna Pod streho Seznam, kje je možno priključiti sončno elektrarno
Komentarjev 1
  • QSprm 14:50 06.oktober 2022.

    Birokratska golazen se izzivlja nad rajo, bi bil lahko naslov prispevka. Vse leporecenje o "zeleni" energiji, "prehodu na eko" in ostalo bebave floskule trcijo ob kruto realnost ko je treba prikljuct en sam panel v omrezje. Podvig primerljiv z izgradnju ...prikaži več spaceShuttle. Pateticni aparatciki pa se kar onaniranjo na temo samooskrbe, prehod seveda cez noc. Ni problema za perverzne degenerirance.