Pod streho > Varčna hiša
4401 ogledov

Vode iz klime ne zlivajte stran, tako jo koristno uporabite

zbiralnik za vodo Pinterest
Iz klimatske naprave se vsak dan lahko zbere pet litrov in več vode. Ponekod jo že namensko zbirajo in ponovno uporabijo, kar je še posebej pomembno v sušnih obdobjih. Iz klime zbrana voda je uporabna praktično za vse le za pitje in kuhanje ne.

Klimatologi že dolgo opozarjajo, da je ena od najbolj pogostih travm, ki nastajajo zaradi podnebnih sprememb, suša in s tem pomanjkanje pitne vode. Zato je treba z vodo ravnati še posebej skrbno. 

Predvsem za potrebe, kjer ni nujno treba uporabiti pitne vodovodne vode, je smiselno uporabiti druge vire. Med njimi je vse bolj razširjena uporaba deževnice, ki jo lahko zbiramo na različne načine, manj pa nas pomisli na ponovno uporabo vode, ki je stranski produkt pri delovanju klimatske naprave. To vodo, na dan jo lahko zberemo več litrov, odvisno od tega, koliko ur deluje klimatska naprava, običajno zlivamo v odtoke, ali pa imamo odvod kondenza vanje neposredno speljan. 

Sistemske rešitve v sušnih mestih

Raziskovalci na različnih univerzah na Kitajskem, v Indiji in predvsem v ZDA na podlagi analiz vode iz klimatskih naprav priporočajo njeno ponovno uporabo. V ameriških mestih Austin, San Francisco, Tuscon in San Antonio, kjer so suše vse bolj pogoste in dolgotrajne, so se mestne oblasti tega lotile sistemsko ter meščane in podjetja spodbujajo k ponovni uporabi. Prihranki pri uporabi vodovodne vode so lahko izjemni, v večjih stavbah, kot je denimo fakulteta za arhitekturo v Tusconu, na leto zberejo neverjetnih 400.000 litrov kondenzata, ki ga uporabijo za zalivanje vrta, del pa se steka v ribnik. 

zbiralnik za vodo | Avtor: Pinterest Pinterest
Pri delovanju klimatske naprave uparjalnik z navitjem cevi, v katerih je hladilni plin, omogoča ohladitev iz prostora vsesanega toplega zraka. Pri tem nastane kondenz oziroma vlaga, ki ga je treba iz klimatske naprave odvajati. Količina kondenzata je odvisna od temperature zraka in relativne vlažnosti ter od prostornine in temperature, do katere mora naprava zrak ohladiti.

Namensko zbiranje vode iz klimatske naprave 

Najpreprostejši način za zbiranje kondenza je posoda na koncu odtoka, ki jo je treba pogosto prazniti. Kondenzat pa lahko speljemo neposredno v drenažni sistem ob hiši, od koder ponikne v tla.

Namesto v tla lahko odtok kondenza speljemo v zbiralnik, kjer že zbiramo deževnico, ali pa v večjo posodo, iz katere bomo potem zbrano vodo zajemali in jo koristno uporabili. Odtok kondenza lahko tudi neposredno povežemo s sistemom kapljičnega namakanja. 

Tako bomo predvsem v poletnih mesecih, ko klimatske naprave pogosto delujejo, hkrati pa je nevarnost suše največja, lahko zbrali dragocene dodatne količine vode in jo koristno porabili. 

Uporabna za zalivanje in čiščenje

Raziskovalci uporabo vode iz klimatske naprave priporočajo praktično povsod, le za pitje in kuhanje ni primerna. Po sestavi je ta voda podobna destilirani vodi, saj ne vsebuje mineralov, pa tudi klora ne. Običajno je po videzu bistra in brez vonja. 

Primerna je za zalivanje sobnih in vrtnih rož, sadovnjaka, trate in zelenjavnega vrta. Minerale, ki jih v takšni vodi ni, rastlinam tako dodajajo z različnimi gnojili in namenskimi pripravki za boljšo rast in odpornost.

Uporabimo jo lahko za pranje avtomobila, dvorišča, terase, tudi vrtne garniture, skratka vsega, kar imamo zunaj. Nič ne bo narobe, če s kondenzno vodo umijemo okna ali obrišemo tla, kopalnico. Namesto destilirane vode jo lahko uporabimo tudi v likalniku. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.