Pod streho > Varčna hiša
1851 ogledov

Velika novost pri ogrevanju stavb

plin, kuhinja Profimedia
Na Dunaju so predstavili novo strategijo za ukinitev uporabe plina za ogrevanje.

Dunajska mestna vlada je sprejela novo strategijo Raus aus gas oziroma Stran od plina, ki predvideva popoln prehod s fosilnih na obnovljive vire energije za namene ogrevanja in hlajenja stavb do leta 2040. Veliko večino toplogrednih plinov na Dunaju povzroča prav ogrevanje s plinom, zato v mestu iščejo inovativne rešitve za energetski prehod. Pri novogradnjah že upoštevajo trajnostne alternative, zato bodo v strategiji posebno pozornost namenili sanacijam obstoječih starejših stavb.

''Dunajska mestna vlada se je že leta 2020 v vladnem sporazumu jasno zavzela za cilj, da bo Dunaj do leta 2040 ogljično nevtralno mesto, župan Michael Ludwig pa je letos predstavil novo strategijo, ki določa korake za ukinitev uporabe fosilne energije za ogrevanje in hlajenje v mestu ter predvideva, da bodo do leta 2040 vse stavbe v mestu ogrevali in hladili le z obnovljivimi viri energije,'' so sporočili s Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Večina toplogrednih izpustov prav zaradi ogrevanja s plinom

Ludwig je poudaril pomembnost načrtovanja naslednjih ukrepov pri prehodu na obnovljive vire, saj na Dunaju skoraj 90 odstotkov toplogrednih izpustov v stavbah povzroči prav ogrevanje s plinom. Ocenjujejo, da je v mestu trenutno 600.000 plinskih ogrevalnih sistemov, od tega okoli 475.000 decentraliziranih, ter 460.000 plinskih štedilnikov. ''Popoln prehod na obnovljive vire bo torej velik izziv in mogoč le ob široki podpori prebivalstva,'' ocenjujejo na predstaništvu.

Z namenom ozaveščanja o strategiji in spodbujanja prebivalcev k sodelovanju je nastala pobuda, v sklopu katere bo mesto izbralo 100 inovativnih projektov, ki jih bodo finančno in organizacijsko podprli in ki bodo v naslednjih letih služili kot zgled energetskega prehoda. Lastnike nepremičnin, ki želijo zamenjati sistem gretja in preiti na obnovljive vire, vabijo k prijavi predloga, na mestni upravi pa bodo nato preverili ustreznost prijave.

Do danes je bilo izbranih prvih 20 projektov, ki se trenutno izvajajo ali pa so že zaključeni.

Pri načrtovanju energetskega prehoda je bila najprej opravljena natančna analiza sistemov ogrevanja v obstoječih dunajskih stanovanjskih stavbah, na podlagi analize pa bo nato določeno, katera tehnologija je v posameznem okolju najustreznejša. Pri novogradnjah na Dunaju že upoštevajo trajnostne alternative, kot je na primer povečanje uporabe geotermalne energije. Poudarek strategije je tako predvsem na sanacijah starejših stavb v strnjenih mestnih naseljih.

Medtem je bila v Sloveniji po hitrem postopku sprejeta uredba, ki od 1. januarja do 30. aprila letos zamejuje cene variabilnega dela toplote iz daljinskega ogrevanja, ki bodo znižale cene položnic številnim gospodinjstev.

dezurni@styria-media.si

kemijski inštitut Znanost Pod streho Ogrevanje gospodinjstva s pomočjo vodika in aluminija?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.