Pod streho > Varčna hiša
34898 ogledov

Vse glasnejši pozivi vladi, naj vendarle ukrepa

Janez Janša Vlada RS
"Podpisniki menimo, da je v tem trenutku ključno zagotoviti cenovno dostopno energijo potrošnikom in jih ne siliti v izbiro, ali plačati račun za energijo ali večerjo za družino."

Na Zvezi potrošnikov so skupaj z devetimi nevladnimi in drugimi organizacijami civilne družbe Vladi RS poslali poziv, naj se na napovedane podražitve energije odzove z različnimi ukrepi, ki bodo potrošnikom še naprej zagotavljali cenovno dostopno energijo.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, dvig cen električne energije in zemeljskega plina na veleprodajnih trgih v EU in napovedane podražitve energije za potrošnike namreč zahtevajo hiter in usklajen odziv.

"Ukrepi, ki jih predlagamo, se nanašajo na regulacijo cen, ne glede na vrsto energenta. Podpisniki menimo, da je v tem trenutku ključno zagotoviti cenovno dostopno energijo potrošnikom in jih ne siliti v izbiro, ali plačati račun za energijo ali večerjo za družino," so poudarili.

Nujna finančna sredstva za socialno šibka gospodinjstva, znižanje davčnih stopenj in trošarin ...

In kaj predlagajo? Kot so zapisali, so pomembni ukrepi predvsem kontrola maloprodajnih cen energije za vsa gospodinjstva, znižanje davčnih stopenj in trošarin na računih za energijo, kar bo potrošnikom omogočilo nižji račun za energijo, prepoved odklopa iz energetskega omrežja ali daljinskega sistema ogrevanja za energetsko revna in ranljiva gospodinjstva ne glede na izpolnjevanje obstoječih pogojev za nujno oskrbo vsaj do konca kurilne sezone 2021/22, naj se razširjena prepoved odklopa električne energije v času ogrevalne sezone uredi tudi v Zakonu o oskrbi z električno energijo, ki je v postopku sprejemanja, naj se energetsko revnim in socialno šibkim gospodinjstvom dodeli nujna finančna sredstva ("energetski vavčer") za plačilo povečanih stroškov za energijo, v višini najmanj 100 evrov ter da se socialna plačila energije najbolj ogroženim lahko financirajo tudi s sredstvi iz evropskega sistema za trgovanje z emisijami (Podnebni sklad).

"Špekulacije na mednarodnih energetskih trgih naj se ne odražajo na položnicah gospodinjstev," so pozvali.

Opozorili so, da podražitev energentov navadno sproži nadaljnje podražitve v drugih panogah. "Podražitve so na primer javno napovedali tudi predstavniki prehranske industrije in ob tem kot razlog navedli tudi dvig cen surovin ter energentov," so zapisali.

Kot so pojasnili, ukrepi, ki jih predlagajo, spadajo tudi v okvir obstoječih pravil Evropske unije.

Vlada sicer o načinu ukrepanja še razmišlja, premier Janez Janša je med možnimi ukrepi pred časom omenil tudi energetske vavčerje. Več o tem v članku Vlada razmišlja o uvedbi novih bonov, a ne za vse. Vlada se je na današnji seji seznanila s poročilom delovne skupine za zajezitev visokih cen energentov. Ministrski zbor je opravil razpravo o možnih ukrepih, pri katerih se je delovna skupina omejila na tiste, ki jih je v svojem sporočilu kot dopuščene identificirala Evropska komisija. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Plavi-mil 17:55 21.oktober 2021.

    Ksj fehtate vlado, saj jo ne marete, aja , ko je pa denar in korist, takrat pa vlada, daj,daj, daj,... jebi.. se levnuharski lenuharji, crknite če ne morete živeti s socialo, ali pa pojdite delati

  • rd2dmk2 10:12 21.oktober 2021.

    in kdo bodo tisti reveži , ki bodo deležni podpore ? mogoče lastniki audijev Q7 in BMW M7, ker ne bodo imeli za biftek in za benz.. včeraj so pri dnevniku objavili vsi da bodo podražili, testenine, meso, moko, kruh.. ...prikaži več. ja kolk so povečai minimalno plačo ? kolk so dvignili pokojnine..? revežu so dali za kavico, sedaj pa bodo pobrali, da si še pasjih konzerv ne bomo mogli privoščit.

  • Stane Adamič 06:13 21.oktober 2021.

    Rdeči tovariši bi z zakonom postavili ceno nafte. Nafte na Slovenskem trgu ni, vso jo moramo kupiti. Torej, če postaviš nerealno ceno jo pač ne bo. Kdaj boste rdeči doumeli čisto preprosto ekonomijo?

Sorodne novice