Pod streho > Varčna hiša
3047 ogledov

Toliko lahko zmanjšate račun, če zamenjate dobavitelja

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Računi so pozimi višji, sledi še poračun, zato je zdaj obdobje, ko največ odjemalcev razmišlja o menjavi dobavitelja zemeljskega plina. Se splača?

Po zadnjih podatkih Agencije za energijo je leta 2017 dobavitelja zemeljskega plina zamenjalo 5087 gospodinjskih odjemalcev, kar je nekaj manj kot 10 odstotkov vseh. Največ se jih je za to odločilo oktobra, novembra in decembra. Kot so v letnem poročilu zapisali na agenciji, „so menjave dobavitelja pogojene z obdobjem kurilne sezone, ko je poraba praviloma večja in končna cena bistveno bolj vpliva na mesečni strošek oskrbe z zemeljskim plinom.“

Redne cene so lahko celo nižje od akcijskih

Z zamenjavo dobavitelja plina si lahko nekoliko znižamo ceno, vendar je treba dobro pregledati vso ponudbo in preveriti morebitni drobni tisk. Glede na zadnji decembrski pregled cen zemeljskega plina, ki so ga naredili pri ZPS, je bila najnižja redna cena, kar pomeni, da pogoj zanjo ni vezava za določeno obdobje, 0,02499 evra, najvišja pa 0,03075 evra za kilovatno uro brez DDV. Večina dobaviteljev pa ponuja različne pakete oziroma akcijske cene, pri katerih se mora odjemalec zavezati za določeno obdobje odjema, običajno za eno leto. Trenutno je najnižja skcijska cena, pri kateri dobavitelj ne zahteva vezave niti ne predvideva pogodbene kazni za predčasni odstop od pogodbe 0,02299 evra za kilovatno uro brez DDV. Akcijske cene pa so v povprečju za 10 odstotkov nižje od rednih.  

Radiator Zamenjava ogrevanja Pod streho Izračuni: kurilno olje je najbolje zamenjati s tem energentom

Zahtevajte pojasnila in preverite pogoje 

Nekateri dobavitelji v okviru akcij ponujajo različne popuste za določeno obdobje, drugi vabijo z zagotovljeno nizko ceno za daljši čas vezave, tretji nizko ceno pogojujejo tudi z odjemom elektrike. Nekateri pa nove odjemalce zgolj obdarijo z uporabnimi izdelki, kot je na primer javljalnik ogljikovega dioksida. Ob tem ne smemo spregledati, da predčasna prekinitev odjema v tem primeru lahko pomeni plačilo pogodbene kazni ali vračilo vseh že priznanih ugodnosti.

„Vsi tisti, ki nameravate zamenjati dobavitelja, a na spletnem mestu ponudnika podatki o ponudbi niso dostopni, zahtevajte pisno ponudbo, v kateri so pojasnjeni cena, morebitni dodatni stroški, vezava in pogodbena kazen v primeru predčasnega odstopa - prekinitve pogodbe pred iztekom enega leta,“ svetujejo na ZPS. 

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Največ pove natančen izračun cene glede na porabo

Omenjene razlike v ceni zemeljskega plina lahko pomeni, sodeč po kalkulatorjih, ki so dostopni na različnih spletnih straneh, za odjemalca, ki zemeljski plin uporablja za ogrevanje hiše in pripravo tople sanitarne vode, tudi 100 in več evrov prihranka na leto. Če to res drži, je to zagotovo znesek, zaradi katerega se splača pregledati ponudbo in zamenjati dobavitelja. Preden se odločimo za zamenjavo, pa je vseeno dobro, da nam potencialni novi dobavitelj naredi natančnejši izračun stroška za zemeljski plin. Le tako bomo lahko konkretno primerjali, ali bo cena po menjavi res nižja, in ali se nam to splača.

elektrika Elektrika ali zemeljski plin Pod streho Boste zamenjali dobavitelja elektrike ali zemeljskega plina? Vzemite si veliko časa

Razlike v končni ceni zgolj na račun cene zemeljskega plina

„Razlike v ceni so zgolj na račun cene zemeljskega plina, ki se oblikujejo na trgu, oziroma jih določajo dobavitelji, na druge dajatve, ki jih na računu za zemeljski plin plačujejo odjemalci, pa dobavitelji nimamo vpliva,“ pojasnijo v Gen-i.

„Račun za zemeljski plin je sestavljen iz dveh delov, in sicer variabilnega, ki se nanaša na zaračunano količino zemeljskega plina, in fiksnega, kjer so postavke, ki so neodvisne od zaračunane količine, in so odvisne od lastnosti priključka ter uvrščenosti v odjemno skupino.“ 

Med fiksnimi postavkami je pavšal za distribucijo in izvajanje meritev, med variabilnimi, ki so vezane na porabo, pa je treba plačati še distribucijo po porabi, prispevek za energetsko učinkovitost, okoljsko dajatev CO2, prispevek za SPTE in OVE ter trošarino. Vse skupaj je obdavčeno še z 22-odstotnim DDV. Omenjene dajatve v končni ceni zemeljskega plina predstavljajo približno 30 odstotkov.

Plinomer | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko smo ga izbrali, je menjava dobavitelja preprosta

Zemeljski plin lahko plačujemo kot mesečin pavšal, ali po dejanski porabi, tako da vsak mesec sporočimo stanje plinomera, če na merilnem mestu ni urejeno mesečno odčitavanje porabe s strani operaterja distribucijskega sistema, pravijo na Gen-i. Januarja, torej na računu za december, pa običajno dobavitelji naredijo poračun za preteklo leto.

Tudi to je eden od razlogov, na podlagi katerega se nekateri odjemalci odločijo, da bodo zamenjali dobavitelja zemeljskega plina. Tako kot pri elektriki ali pa telekomunikacijskih storitvah, je tudi pri zemeljskem plinu menjava dobavitelja preprosta. Vse lahko uredimo prek spletne strani novega, izbranega dobavitelja ali pa prek njihovih svetovalcev po telefonu. 

Potrebujemo le zadnji račun za zemeljski plin, ki ga lahko naložimo v aplikacijo na spletni strani, izpolnimo obrazec z osnovnimi podatki, vse ostalo pa bo uredil novi dobavitelj. 

Več o varčni rabi energije najdete tukaj.
 

Komentarjev 1
  • onfili 10:12 22.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks