Pod streho
3713 ogledov

Zimski vrt: Vsaka napačna odločitev je potrata denarja in energije

Zimski vrt
1/4
Profimedia
Eni so prepričani, da zimski vrt poveča udobje bivanja in zagotavlja prihranke pri ogrevanju, drugi mislijo, da je to potrata denarja in energije. Kdo ima prav?

Prav imajo lahko prvi in drugi, vse je odvisno od tega, kako je zimski vrt načrtovan in postavljen. Vsaka napačna odločitev pri postavitvi in nepravilna izvedba zimskega vrta lahko v resnici pomeni potrato denarja in energije. 

Zaradi svojih lastnosti je zimski vrt objekt, pri katerem je treba premisliti o več dejavnikih:

  • ali imamo ustrezen prostor, kamor ga lahko postavimo,
  • ali ga bomo uporabljali kot podaljšek dnevne sobe ali za pasivni zajem energije pozimi,
  • kako ga bomo prezračevali in senčili,
  • kako ga bomo ogrevali in hladili.

Zimski vrt | Avtor: arhiv mca zimski vrtovi arhiv mca zimski vrtovi

Predvsem odgovori na prva tri vprašanja, torej lokacija, namen, prezračevanje in senčenje, so tisti, od katerih je na koncu odvisno, kako kakovosten bo zimski vrt, in kako ga bomo lahko kar najbolj izkoristili za prijetno bivanje v vseh letnih časih. Hkrati pa zaradi njega ne bomo imeli dodatnih stroškov za ogrevanje in hlajenje, prav nasprotno, v prehodnih obdobjih bo postal pasivni vir toplote, s katero bomo lahko ogrevali notranje prostore, povezane z njim.

Primerna sta le jugovzhod in jugozahod

Ne glede na to, ali bo zimski vrt nova dnevna soba, rastlinjak, prostor, s katerim bomo pokrili bazen ob hiši, ali zgolj akumulator toplote pozimi, je najboljša lega zanj na jugovzhodnem ali jugozahodnem delu hiše. Ti dve legi zagotavljata, da se poleti ne bo preveč pregreval, pozimi pa ne preveč ohlajal. Če ga postavimo na jug hiše, bomo ne glede na izbrana stekla, senčenje in prezračevanje, težko zagotovili, da poleti v njem ne bo peklensko vroče. 

Zimski vrt se lahko drži hiše ali pa je tik ob njej

Smiselno je, da se odločimo za zimski vrt, ki bo neposredno povezan s hišo, da bomo lahko iz notranjih prostorov vstopili vanj. Povezava denimo med dnevno sobo in zimskim vrtom je lahko povsem odprta, lahko pa so med njima vrata. Možnosti je v resnici več. Steno med notranjim in zunanjim delom lahko povsem odpremo in jo potem zasteklimo z drsnimi vrati. Tako bomo v notranjost hiše dobili veliko dodatne svetlobe. Druga možnost je, da stena ostane takšna kot je, z obstoječimi okni in balkonskimi vrati, skozi katera bomo vstopali v zimski vrt. 

Zimski vrt | Avtor: arhiv mca zimski vrtovi arhiv mca zimski vrtovi

Z vidika energijske učinkovitosti je vsekakor dobro, da je med notranjostjo in zimskim vrtom pregrada. Z odpiranjem in zapiranjem balkonskih ali drsnih steklenih vrat lahko pozimi  v notranjost spuščamo toploto, če je zrak v zimskem vrtu toplejši, poleti pa jih zapremo in preprečimo, da bi toplejši zrak iz vrta prehajal v notranjost.

Izbira zasteklitve je ključna

Zimski vrt je sestavljen iz nosilnih profilov, ki so lahko aluminijasti, plastični ali leseni, in stekel. Da bi preprečili pregrevanje poleti in ohlajevanje pozimi, je pomembno, da izberemo prava stekla. Ta so lahko dvo- ali trislojna, katera bodo prava za naš zimski vrt, pa je odvisno od tega, ali ga bomo uporabljali kot bivalni del, ali zgolj kot pasivni sprejemnik toplote. 
Večina, ki se odloči za zimski vrt, ga uporablja kot podaljšek dnevne sobe, saj si tako na zelo prijeten način poveča bivalno površino. 

V tem primeru je smiselno izbrati stekla s trislojno zasteklitvijo, ki prepuščajo manj toplote kot dvoslojna zasteklitev. Vendar to pomeni, da bo v prehodnih obdobjih in pozimi zajem toplote sonca skozi stekla manjši, zato bo tudi manj toplote, ki bi lahko prehajala v notranjost, hkrati bomo tudi za ogrevanje zimskega vrta porabili več energije. Poleti bodo trislojna stekla zadržala več toplote in zimski vrt se ne bo pregreval toliko, kot bi se, če vgradimo dvoslojna stekla. 

Zimski vrt | Avtor: arhiv mca zimski vrtovi arhiv mca zimski vrtovi
Koliko sončnega sevanja bo prešlo skozi stekla, ni odvisno le od njihove toplotne prehodnosti in števila šip, temveč tudi od posebnih nanosov na zunanji šipi, ki odbijajo sončno sevanje. Če bo zimski vrt v uporabi pozimi in v prehodnih obdobjih, potem je smiselno izbrati šipo, ki prepušča kar 50 odstotkov sončnih žarkov. Tako bo prostor ogrevalo sonce, klasično ogrevanje pa mu bo zgolj v pomoč. Hkrati bo zimski vrt pasivni sprejemnik toplote, ki bo dodatek k ogrevanju z vrtom povezanih prostorov. Poleti bo zato poleg senčenja in prezračevanja potrebna tudi klimatska naprava za hlajenje. Lahko pa se odločimo za tako imenovani zložljivi vrt, kar pomeni, da poleti povsem odpremo oziroma zložimo zunanje stene, in obdržimo le streho s senčilom nad odprto teraso. 

Šipe z nanosom, ki prepušča zgolj 15 odstotkov sončnih žarkov, izberemo, če bomo zimski vrt uporabljali tudi poleti, hkrati pa nam ni pomembno, koliko ga bo treba ogrevati pozimi, in od njega ne pričakujemo, da bo pasivni sprejemnik toplote.

Posebej je treba biti pozoren pri izbiri stekel za streho zimskega vrta. Strokovnjaki priporočajo tri stekla, od katerih je vrhnje kaljeno, odporno na udarce, srednje je namenjeno toplotni dodatni izolaciji, spodnje pa naj bi zadržalo drobce, če se zgornji dve stekli slučajno razbijeta. Vsa tri skupaj tvorijo dobro zaščito pred vremenskimi vplivi in zaščito pred vdorom toplote poleti. 

Učinkovito senčenje poleti je nujno

A kljub trislojni zasteklitvi in kakovostnim profilom, ki so tudi vsaj do neke mere toplotnoizolativni, to ne zadošča za prijetno klimo poleti, niti pozimi. Poletno vročino je treba obvezno preprečevati z učinkovitim senčenjem. Na stenah zimskega vrta bodo to najbolje opravile zunanje žaluzije, ki jim lahko uravnavamo naklon, stekla na strehi pa je treba senčiti s tendo. 

Zimski vrt | Avtor: Profimedia Profimedia

Izbrati je treba takšne materiale, ki odbijajo do 95 odstotkov sončevih žarkov in toplote, namesti pa se jih približno 10 centimetrov pod steklom. Sodobni sistemi senčenja omogočajo samodejno regulacijo senčil, ki se odpirajo in zapirajo glede na vremenske razmere oziroma prek tipal zaznane zunanje temperature. 

Topel zrak mora imeti izhod 

Proti pregrevanju poleti je treba urediti tudi ustrezno prezračevanje. Topel zrak se bo v zimskem vrtu dvignil pod streho, zato mu je tam treba omogočiti izhod. Najbolje je, da zagotovimo dovolj delov v konstrukciji vrta, ki jih lahko odpiramo, tako da ustvarimo prepih. Obvezno se morajo odpirati tisti deli zasteklitve, ki so tik pod vrhom na bočnih stenah vrta. Strešna okna na zimskem vrtu niso smiselna, ker mora biti streha senčena, poleg tega bi senčila preprečevala izhod toplega zraka ven.

Prezračevanje lahko uredimo tudi prisilno, vendar se za to odloči manj lastnikov zimskih vrtov, saj se z odpiranjem oken in ustvarjanjem prepiha zimski vrt, ki nima zelo velike površine in volumna, lahko učinkovito prezrači in s tem tudi pohladi.

Najbolj primerni so talno gretje in konvektorji

Pravilna lokacija, trislojna stekla, zunanje in notranje senčenje ter prezračevanje zadostujejo, da poleti zimskega vrta ni treba hladiti s klimatsko napravo. Niso pa dovolj, da ga pozimi ne bi bilo treba ogrevati, če želimo v njem preživljati čas. Vgraditi je treba ogrevala, izberemo pa lahko katera koli, tako kot v hiši. 

Radiatorji bodo sicer zavzeli kar nekaj prostora, poleg tega bodo, postavljeni ob steklene stene, kazili prostor. Če bo zadostoval zgolj en velik radiator, ga lahko namestimo ob steno, ki ločuje zimski vrt od notranjosti. 

Zimski vrt | Avtor: Profimedia Profimedia
Bolj smiselni izbiri, ki ju predlagajo tudi ponudniki zimskih vrtov, sta talno gretje in konvektorji. Talno gretje lahko vgradimo takrat, ko imamo za to dovolj višine. Če moramo narediti tudi temeljno ploščo za zimski vrt, potem to ni težava. Talno gretje napeljemo med toplotno izolacijo na plošči in zaključno talno oblogo. Kadar pa zimski vrt postavljamo na obstoječo teraso, je višina, potrebna za vgradnjo talnega gretja, običajno premajhna. V tem primeru so dobra rešitev konvektorji, ki se jih namesti na tla ob zunanjih stenah vrta, tako da topel zrak piha ob stenah navzgor.

Izberite izkušenega in zanesljivega ponudnika

Postavitev zimskega vrta je precej zahtevna, zato je treba izbrati ponudnika, ki bo našel najbolj primerno rešitev, in tudi znal reči ne našim željam, če so te nesmiselne, energijsko potratne ali pa bomo zaradi njih na koncu obžalovali, da smo se v projekt sploh podali. Samo izkušeni ponudniki, ki se lahko pohvalijo z več referencami, bodo tudi zagotovili, da bodo zasnova, izbira materialov in  montaža brezhibni. Zimski vrt lahko v nasprotnem postane velik toplotni most, zaradi katerega bomo imeli dodatne toplotne izgube pozimi, na stiku njegove konstrukcije z zidom hiše lahko pride do kondenzacije, posledica tega pa je vedno plesen. Uporaben bo le v idealnih vremenskih razmerah, pri zmernih zunanjih temperaturah, ne pa tudi pozimi in poleti.

Če pri postavitvi tega, sicer izjemno prijetnega in udobnega dodatka k hiši, niste pripravljeni sodelovati z izkušenim načrtovalcem in izvajalcem ter temu primerno seči v žep, potem je bolje, da se mu odpoveste in si prihranite marsikatero razočaranje in jezo, denar pa raje naložite v kaj drugega. 

Več o gradnji, obnovi in urejanju najdete tukaj.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice