Popotnik
3720 ogledov

Arheologe zaposluje skrivnostna ženska

Gosposvetska cesta Anže Petekovšek
Med izkopavanji za prenovo Gosposvetske ceste so arheologi odkrili prav posebne preostanke.

Na medarodni spletni strani National Geographic je bil pred nekaj dnevi objavljen zanimiv članek slovenskega novinarja Marjana Žiberne o izkopavanjih v centru Ljubljane. Žiberna v središče besedila postavlja najdbo skrivnostne ženske iz obdobja prvih kristjanov.

Ljubljana lučke bozic Neverjetno Popotnik Toliko obiskovalcev je lani obiskalo slovensko znamenitost

"Ni pretirano reči, da kjerkoli v Ljubljani zasadite lopato nekoliko globlje v tla, naletite na zgodovino," je nekoč zapisal Žiberna v članku za slovensko spletno stran National Geographica. Tako je bilo tudi leta 2017, ko so začeli s prenovo Gosposvetske ceste. Pretekla izkopavanja so pokazala, da je na območju nekoč bilo rimsko pokopališče, zato so arheologi pričakovali, da bodo našli še več antičnih grobov.

Odkrili več kot 350 grobišč

Slovenski arheologi so med izkopavanji odkrili pozno rimski pokopališki kompleks z več kot 350 grobišči – od enostavnih grobišč in sarkofagov do družinskih mavzolejev. Vsa grobišča pa so obkrožala kapelo, v kateri je bila pokopana očitno zelo pomembna ženska, pravi slovenski arheolog Andrej Gaspari. Krščanska skupnost je na tem območju cvetela do vpada Hunov in uničenja Emone v petem stoletju našega štetja.

Tromostovje, Ljubljana, Slovenija BBC Popotnik "Evropa v malem" navdušuje ljubitelje dobre hrane

Najbolj osupljiv predmet, ki je bil odkrit na območju Gosposvetske ceste je bila prosojna modra skleda za vodo, ki je bila najdena poleg skrivnostne ženske. Skleda za vodo, ki je po ocenah arheologov stara okoli 1700 let je okrašena z grozdjem, listi trte in viticami. Grški zapis v notranjosti pa naroča lastniku: "Pij, da boš živel večno, mnogo let."

Kdo je bila skrivnostna ženska, ob kateri so želeli vsi počivati

Arheologi sedaj ugotavljajo, kdo je bila ženska, katere grobnica se je v nekaj desetletjih spremenila v kapelo, kjer so prirejali različne obrede. Predvidevajo, da je bila ugledna gospa v rimski Emoni (Ljubljani), o njenem družbenem položaju, verski pripadnosti in rojstnem kraju, pa lahko arheologi le ugibajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice