Popotnik
2505 ogledov

Veste kje leži "alpska plaža"?

Resort Jasna
1/7
arhiv Resort Jasna
Ta vikend je na novo zaživela turistična ikona, katere razvoj se je ustavil zaradi požara pred trinajstimi leti.

Na poti iz Kranjske Gore proti prelazu Vršič se na desni strani Vršiške ceste nahaja pravljično jezero Jasna. Jezero je od nekdaj priljubljena izletniška točka tako domačih kot tujih turistov, saj je z obale prelep razgled na okoliške Julijske Alpe. Okoli jezera je speljanih več sprehajalnih poti, kopanje v jezeru pa žal ni mogoče, saj je voda zelo mrzla.

Jezero sestavljata dva med seboj povezana jezerca, ki so bila ustvarjena za potrebe turizma na sotočju Male in Velike Pišnice. Ob jezeru se nahaja razgledna ploščad, kip zlatoroga in kavarna, v prihodnje pa bo goste vabil tudi prenovljen resort Jasna.

"Vsaj dvakrat na teden vprašal kaj mi je tega treba"

Resort Jasna | Avtor: arhiv Resort Jasna arhiv Resort Jasna
Pred trinajstimi leti je bil po požaru opuščen turistični objekt – gostišče na obali jezera Jasna - in s tem je tudi zastal turistični razvoj območja okoli jezera. Pred štirimi leti se je nato rodil projekt revitalizacije Jasne na sestanku med županom občine Kranjska gora Janezom Hrovatom in direktorjem družbe Alpe Adria turizem in kamping Dominikom S. Černjakom. "Pred štirimi leti sem se prišel z županom pogovarjat o tem, da bi tu gostili festival, pa mi je rekel, da vidi večjo potrebo destinacije po gondoli in kampu ter mi predlagal, da raje revitaliziramo Jasno. To je enkratna lokacija in ker taka ponudba pride enkrat v življenju, je nismo zavrnili. Potem ko smo pred trinajstimi meseci kupili ta objekt in se lotili obnove, sem se vsaj dvakrat na teden vprašal kaj mi je tega treba," je dejal Černjak na novinarskem druženju pred uradno otvoritvijo novega resorta.

Resort v obnovljenem gostišču zaenkrat ponuja osem butičnih apartmajev z vrhunsko opremo – v enem apartmaju je gostom na voljo tudi savna, en apartma je namenjen družinam, en apartma je prilagojen gibalno oviranim, dva apartmaja pa sta prijazna do hišnih ljubljenčkov.

Resort Jasna | Avtor: arhiv Resort Jasna arhiv Resort Jasna

Obnova gostišča pa je le prvi korak k revitalizaciji območja. Odgovorni želijo urediti okolico (v ta namen sodelujejo z Botaničnim vrtom Ljubljana), postaviti infrastrukturo za električna vozila in avtodome ter urediti alpsko plažo in spretnostne poti za otroke. Tako bo v resortu Jasna nastalo okoli 14 novih delovnih mest.

Slovenski St. Moritz

Kako hitro trenutno poteka razvoj turizma v Sloveniji je izpostavil Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska gora: "Ko se je občina po dolgih letih propadanja in zapostavljanja Jasne, pred štirimi leti odločila za ureditev območja jezera je redko kdo verjel, da bo postala ena najbolj obiskanih in fotografiranih točk pri nas."

Resort Jasna | Avtor: arhiv Resort Jasna arhiv Resort Jasna

Velika priljubljenost območja je dala tudi projektu revitalizacije območja krila, zagotovila pa bo tudi dober obisk apartmajev in kavarne (poleti restavracije), ki naj bi do poletja postala pomemben del alpske plaže. Že pred sobotnim novinarskim srečanjem v prostorih resorta Jasna je tako dejal Černjak: "S poživitvijo tega območja želimo prispevati k kakovostnejši ponudbi destinacije Kranjska Gora. Želimo si, da bi nanjo gledali kot na mondeno destinacijo, če hočete naš St. Moritz."

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice