Popotnik
10661 ogledov

BBC o Ani Roš: Kuharica, ki je Slovenijo postavila na svetovni zemljevid

ana roš Mediaspeed
Slovenija hitro postaja ena glavnih evropskih gastronomskih destinacij, vsaj deloma po zaslugi kuharice Ane Roš, ki ustvarjalno preoblikuje tradicionalne jedi doline Soče, piše britanski BBC.

"V Sloveniji sta mednarodnim obiskovalcem morda najbolj poznana Ljubljana in Blejsko jezero. A stvari se spreminjajo, saj Slovenija hitro postaja ena glavnih evropskih gastronomskih destinacij. To je, vsaj deloma, zasluga ene ženske - Ane Roš, glavne kuharice v Hiši Franko, družinski restavraciji," so zapisali novinarji britanskega BBC-ja.

Povzeli so največje uspehe Roševe - da je zaslužna za dve Michelinovi zvezdici, da je njena restavracija trenutno na 38. mestu lestvice 50 najboljših restavracij na svetu, da je bila Slovenka del Netflixove serije Chef's Table. Njena kulinarika, ki temelji na slovenskih tradicionalnih sestavinah, pa "združuje italijanski, balkanski in alpski vpliv", so ocenili. 

Roševa se je, kot je znano, kuhati naučila sama, za BBC pa je pojasnila, da jo navdihujejo lepote narave, dolina Soče in kakovostni lokalni produkti. Svoj pristop h kuhanju je opisala kot "tehničen, skoraj znanstven", rezultat tako strogega in metodičnega pristopa, pri katerem jedi prehajajo skozi 10-dnevni postopek eksperimentiranja in testiranja, pa je kulinarična izkušnja, ki je daleč od pustega, kliničnega okolja. "Element presenečenja je zame bistvenega pomena," je povedala Roševa in opozorila tudi na vlogo zelišč in začimb, ki jih na vrtu Hiše Franko pridelujejo sami.

Slovensko kulinariko je opisala kot eno najbolj raznolikih na svetu, saj da so jedi v vsaki pokrajini drugačne, spreminjale pa so se tudi skozi čas. "Slovenija je bila nekoč del komunistične države Jugoslavije, kjer se ustvarjalnosti - tudi v gastronomiji - ni podpiralo tako kot na Zahodu. Zdaj gradimo novo slovensko kuhinjo," je dejala za BBC.

Obiskovalcem, ki potujejo v Slovenijo, pa je poleg obiska Hiše Franko priporočala obedovanje v tradicionalnih slovenskih gostilnah in obisk proizvajalcev ekološke hrane ter vinarjev. 

TUŠ - Chefinja Ana Roš med pripravo skutnih njokov s pehtranom. | Avtor: Chefinja Ana Roš med pripravo skutnih njokov s pehtranom. Chefinja Ana Roš med pripravo skutnih njokov s pehtranom.

Roševa je govorila tudi o krizi, ki jo je prinesla pandemija covida-19: "Zelo težko je napovedati, kaj se bo zgodilo naprej. Pandemija je zelo prizadela nas in naš sektor," je dejala. Obenem pa je odločno dodala, da svoje poklicne odločitve ne bo spreminjala, prav tako ne bo spreminjala Hiše Franko. "Pomembno je, da še naprej razmišljamo in verjamemo, da se bodo ljudje še vedno želeli družiti, jesti in piti ter uživati ​​v svojem življenju," je poudarila. 

Napovedala je, da bodo restavracije ključni del našega okrevanja, saj bodo predstavljale zabavo, družbo in lepe trenutke, preživete v družbi drugih ljudi. 

Celoten članek je dostopen na tej povezavi.

Ana Roš Magazin Ana Roš se je odzvala: "Na spletu berem, da sem psica, kradljivka ..."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • janez998 05:35 14.februar 2021.

    Od letos naprej bo na meniju tudi "zanzibarjev pečeni kokos nadeva s svinjino in sladkim krompirjem" 145€ pač kokose ni lahko dobit

  • mirror 14:47 13.februar 2021.

    Tiste dve zvezdici je kupila država, ker komisija ne pride zastonj.

  • darja32 14:41 13.februar 2021.

    Vse vredu in prav. Krompirjevi svalki go. Roš pa po 16eur!!! Halo!

Sorodne novice