Popotnik
8335 ogledov

Brnik se prebuja – na toliko destinacij lahko letite sedaj

Kris odhod z Brnika Saša Despot
Vas daje potovalna mrzlica? Na te destinacije lahko letite neposredno iz Brnika.
Zaradi slabe letalske povezljivosti se številni slovenski popotniki namenijo na okoliška letališča, kjer je na voljo cenejša in pestrejša ponudba destinacij, kamor lahko letijo. To se utegne kmalu spremeniti, saj je spisek destinacij, kamor se lahko potniki odpravijo iz Brnika, čedalje daljši. Domen Mikulec Nekdanji pilot Adrie Popotnik Pilot Adrie, ki potnikom strogo prepoveduje eno stvar

Ljubljansko letališče je nedavno vstopilo v zimsko sezono, ki bo trajala do 30. marca prihodnje leto. Ta čas bo s petnajstimi rednimi prevozniki ponujalo neposredne lete na osemnajst destinacij. V primerjavi z lansko zimsko sezono so dodali povezave v Luksemburg, Skopje in Prištino. Prvič pa bodo na voljo še leti prevoznika British Airways na londonski Heathrow. V britansko prestolnico sicer letita tudi nizkocenovnika EasyJet (na letališče Gatwick) in Wizz Air (na Luton), so sporočili iz družbe Fraport Slovenija, ki upravlja letališče.

Letališče Brnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Število potnikov, ki letijo iz Brnika, po propadu Adrie Airways narašča. Lani je glede na leto 2019 na ljubljanskem letališču dosegalo 43 odstotkov pri neposrednih letih z Brnika in 55 odstotkov pri letih na vozlišča, od koder so nato potovali na druge destinacije. V Evropi je medtem na primerljivih regionalnih letališčih stopnja okrevanja po pandemiji pri 89 odstotkih.

Pogostost letov se v primerjavi z lansko sezono povečuje predvsem na povezavah z Istanbulom, Dubajem, Zürichom in Beogradom. Prevoznik Turkish Airlines bo v Istanbul prvič po letu 2006 v zimski sezoni spet letel dvakrat dnevno. Lufthansa bo ohranila frekvence letenja iz prejšnje zimske sezone, torej enkrat dnevno v München, a bo na tej liniji ponudila več sedežev, in dvakrat dnevno v Frankfurt, kamor bodo na voljo tudi zgodnji jutranji leti.

V zimski sezoni bo z ljubljanskega letališča Air France enajstkrat tedensko letel v Pariz, Air Montenegro trikrat tedensko v Podgorico, Air Serbia devetnajstkrat tedensko v Beograd in dvakrat tedensko v Niš, British Airways štirikrat tedensko na London Heathrow, Brussels Airlines štirikrat tedensko v Bruselj, EasyJet petkrat tedensko na London Gatwick, Flydubai dnevno v Dubaj, GP Aviation pa dvakrat tedensko v Prištino.

LOT Polish Airlines bo dnevno letel v Varšavo, Lufthansa dvakrat dnevno v Frankfurt in dnevno v München, Luxair dvakrat tedensko v Luksemburg, Swiss Airlines dvanajstkrat tedensko v Zürich, Transavia štirikrat tedensko v Amsterdam, Turkish Airlines dvakrat dnevno v Istanbul, Wizz Air pa dvakrat tedensko na London Luton in trikrat tedensko v Skopje.

Split Rekordi Popotnik Hrvati dosegajo številke, o katerih lahko mi zgolj sanjamo

V Fraportu Slovenija so razkrili tudi že dve novosti za poletni vozni red. Napovedali so, da bo maja prevoznik AirBaltic predstavil novo povezavo v Rigo, ki bo po navedbah Fraporta za potnike zanimiva kot končna destinacija in odskočna deska v Skandinavijo. Lufthansa pa bo povezavo z Münchnom okrepila z dodatnim dnevnim letom. Tja bo torej mogoče leteti dvakrat na dan.

Leti v Luksemburg so posledica državne spodbude, ki jo je Luxair prejel v okviru prvega javnega razpisa za večjo letalsko povezljivost. AirBaltic, ki bo od maja z Brnika letel v Rigo, pa je bil izbran na drugem razpisu.

Letališče Brnik | Avtor: Profimedia Profimedia
Medtem je ministrstvo za infrastrukturo 27. oktobra 2023 objavilo še tretji javni razpis za izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije, za kar je v letih 2023, 2024 in 2025 skupno na voljo 16,8 milijona evrov subvencij. Rok za prijavo je 27. november 2023. 

letališče Slovenija Popotnik Brnik: Ne boste verjeli, kaj je želel nesti s seboj na letalo!

Predmet razpisa je dodelitev državne pomoči letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih letalskih prog, za prevoz potnikov na javno letališče na ozemlju Slovenije, na katerem se opravlja mednarodni zračni prevoz, ali z njega, do enega kraja pristanka na ozemlju držav v skupnem evropskem zračnem prostoru (angleško European Common Aviation Area – ECAA).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • izy25 10:25 13.november 2023.

    Ryanair rabimo , tako kot je v Zagrebu , ostalo je predrago

  • h4ck3r 08:36 13.november 2023.

    Kaj pomagajo nove povezave, če pa so karte cenovno neugodne. Pri tem pa tudi zastonj reklama ne bo pomagala.

  • Plavi-mil 08:28 13.november 2023.

    Važno je da v Prištino in Skopje lahko letimo, zakaj že? aja zato, da lahko nemoteno uvažate Balkance.

Sorodne novice