Popotnik
4687 ogledov

Hrvati nož v hrbet našemu letališču

Letališče Brnik Anže Petkovšek
Ker je naše letališče eno izmed najslabše povezanih v Evropi veliko potnikov leti iz Zagreba, Trsta, Dunaja, Benetk in drugih bližnjih letališč.

Trenutna letalska povezanost Slovenije je izjemno slaba, od evropskih držav je slabša samo še v Belorusiji. Posledično je nizko tudi število potnikov na našem osrednjem letališču. Po propadu Adrie Airways se zato slovenski potniki množično zanašajo na sosednja letlišča. 

Slab položaj Slovenije na področju letalske povezanosti pa bodo očitno dobro izkoristili naši južni sosedi, ki načrtujejo avtobusni prevoz iz Ljubljane do letališča v Zagrebu. To je od Ljubljane sicer oddaljeno 150 kilometrov oziroma manj kot dve uri vožnje.

Za Žurnal24 so na letališču novico že potrdili in dejali, da bo projekt predvidoma začel delovati že v letošnji poletni sezoni. Točnega datuma sicer še niso razkrili, saj še čakajo na zeleno luč pristojnih ministrstev. 

Zagrebško letališče je zgolj pobudnik projekta, ne pa tudi izvajalec prevoznih storitev, zato cene vozovnice še niso mogli razkriti. Dejali pa so nam, da se med Ljubljano in zagrebškim letališčem obeta več dnevnih linij.

letališče Slovenija Popotnik Brnik: Ne boste verjeli, kaj je želel nesti s seboj na letalo!

V lanskem letu iz Zagreba letelo 150.000 Slovencev

S tem projektom bi privabili še večje število slovenskih potnikov, ki so sicer že sedaj redni gosti zagrebškega letališča. Čeprav podatkov o narodnosti njihovih potnikov na letališču ne zbirajo, glede na statistiko registrskih tablic na bližnjem parkirišču in podatke o prodajnih mestih letalskih vozovnic ocenjujejo, da je bilo slovenskih potnikov v letu 2022 približno 150.000. To je 5 % vseh njihovih potnikov. "Povečanje prometa opažamo tudi po vstopu Hrvaške v schengensko območje od začetka letošnjega leta. Pričakujemo, da bo ta številka leta 2023 presegla 200.000," optimistične napovedi razkrijejo na letališču v Zagrebu.

K visokim številkam slovenskih gostov bržkone največ pripomore priljubljen irski nizkocenovnik Ryanair, ki ima v Zagrebu največjo bazo na Balkanu in iz zagrebškega letališča leti na 27 destinacij. Z letališča Franja Tuđman med drugim letijo še Qatar Airways, Air France, KLM in Turkish Airlines.

letališče kmalu Popotnik Popotniki: Obetajo se revolucionarne spremembe!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • 4c6cfe4fc7e22c0da661424350902bc28121c881 10:34 26.junij 2023.

    Hrvati nam niso nič zarinili. Če imamo kaj zarinjenega, smo si to zarinili sami. Bili so ljudje, ki so znali ustanoviti Adrio (kakorkoli se je takrat že imenovala). In je bila alenka b. in boštjančič, ki sta jo dokončno uničila. ...prikaži več Že prej jo je uspešno uničeval kocjanćič, pa tajnkar itd. Karkoli boste ustanovili, ustanovite s svojim denarjem, absolutno s svojim, niti centa državnega denarja. In tista alenka naj gre, nesposobnica.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 09:57 26.junij 2023.

    No dejstvo je, da če tudi Hrvati vzpostavijo to povezavo, bo večina Slovencev še vedno raje bazirala na Benetke, kot pa Zagreb, saj je večina letov v tiste najbolj oblegane destinacije, cenejša kot iz Zagreba.

  • Grof 08:41 26.junij 2023.

    Potnikov niti za en dober avtobus, vlada pa sanja o letalih, halo Holov , bi rad uvedel direktno letalsko linijo s Šejseli za Brora in ostalo bando