Popotnik
1489 ogledov

Je Slovenija res tako varna za dopust?

turisti Saša Despot
Slovenija je v mednarodnih krogih predstavljena kot ena najvarnejših evropskih destinacij. Ali to podatki na terenu potrjujejo?

Ena izmed največjih prednosti Slovenije kot idilične turistične destinacije je njena majhnost in z njo povezano lažje upravljanje oziroma večja varnost. Ker Slovenijo (in njeno bližnjo okolico) v letošnjem letu pretresajo dogodki grozljivih kaznivih dejanj, smo na Policiji preverili, ali Slovenija še vedno sodi med varne destinacije za dopust.

reka Nadiža pri nas Popotnik Na tej priljubljeni turistični točki uvedli poletni režim, obiskovalci na nogah

"Poudariti želimo, da je v tem in podobnih dogodkih v letošnjem letu šlo za dogodke, ki so bili natančno premišljeni in ne gre za naključna kazniva dejanja, ki bi bila usmerjena proti naključnim žrtvam. Kljub tragičnim dogodkom je Slovenija še vedno varna država, kjer so tovrstni dogodki redki in zato so določena namigovanja v javnosti, da se javna varnost poslabšuje povsem neutemeljeni," so v izjavi za medije v luči nedavnega streljanja v enem izmed lokalov na območju Most v Ljubljani zapisali na PU Ljubljana.

 

Zraven so dodali še statistične podatke po zaznanih kaznivih dejanjih s poglavja zoper življenje in telo do vključno, 5. 6. 2023 letošnjega leta, primerjalno z enakimi obdobji preteklih let, obravnavanih na območju celotne Policijske uprave Ljubljana, ki jih lahko vidite v spodnji tabeli.

Statistika kaznivih dejanj na območju PU Ljubljana | Avtor: PU Ljubljana PU Ljubljana

Največ kaznivih dejanj v Ljubljani, na Bledu, Obali in v Posočju

Kljub nedavnim primerom so na Policiji prepričani, da je Slovenija po več javno dostopnih analizah z vidika turističnega obiskovanja še vedno med najbolj varnimi državami. Policisti posebnih odklonov v skupnih statistikah ne beležijo niti v poletnih mesecih, ko državo obišče največ turistov.

turisti | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Najbolj izrazito povečanje omenjene problematike sicer zaznajo v najbolj priljubljenih turističnih krajih, kot so Ljubljana, Obala, Bled, Bohinj, Posočje in druge med turisti najbolj popularne lokacije.

Množice ljudi, bodisi turistov ali drugih obiskovalcev prireditev in krajev, namreč pritegnejo tudi storilce tipičnih premoženjskih kaznivih dejanj, kot so tatvine in drzne tatvine. Slednje po njihovih izkušnjah tudi sodijo med najpogostejša kazniva dejanja v poletnem času. "Občasno se pojavljajo tudi večje serije vlomov v vozila," dodajo.

"S ciljem preprečevanja tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj ponovno opozarjamo na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). Prav tako vrednejši predmeti, kot so denar, bančne kartice in zlatnina, ne sodijo v predale vozil. Ko zapuščate vozilo, je treba to zakleniti, prav tako prtljažnik in pokrov posode za gorivo ter vključiti alarmno napravo,"

  PU Nova Gorica

Posvarijo, da tarče tatvin oziroma drznih tatvin lahko postanemo vsi; tako turisti kot domačini. Po njihovem mnenju lahko veliko postorijo oškodovanci sami, da ne postanejo žrtve kaznivih dejanj. Obiskovalci najbolj priljubljenih turističnih krajev morajo biti posebej pozorni na žeparje. "Pred njimi vas lahko varuje le nenehna pozornost in nekoliko nezaupanja do ljudi," so jasni na Policiji.

turisti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Žeparji najbolj obožujejo gnečo in tesen stik z žrtvami. Gnečo na železniških postajah in vlakih, pa tudi drugod, lahko namreč izkoristijo za neopazno krajo. Žeparstvo je razširjeno povsod po svetu, zlasti v večjih mestih. Pogosto gre za organizirane skupine, izurjene za različne zvijače, s katerimi zamotijo žrtev. Njihov plen so predvsem gotovina, čeki, plačilne kartice in druge listine, redkeje pa nakit, ure ali preostale vrednosti, ki jih ima žrtev pri sebi.

Serijski vlomi v avtomobile Slovenija Pozor na izletniških točkah: številni vlomi v vozila

Žeparji poznajo različne načine opravljanja tatvin: "Posebno v večjih mestih so značilni primeri, ko s kolesi ali mopedi dohitijo žrtev, ji sunkovito iztrgajo torbico in izginejo. Večina tatov in žeparjev sodeluje med seboj in dela v skupinah. Tipičen primer tatvine je, ko eden od žeparjev zamoti osebo, sostorilec pa ji ukrade denarnico."

Policisti zato svetujejo, da posamezniki s seboj ne nosijo večjih količin gotovine, z njo čim manj plačujejo in pazijo na čeke ter plačilne kartice. "Pazite na osebno prtljago, nosite jo čim bolj ob telesu. Ročna torbica naj bo vedno zaprta in nikoli je ne puščajte brez nadzora, na primer v lokalu, čakalnici, na vlaku. Denarnico in dokumente nosite čim bolj ob telesu, in ne v torbicah, še posebej ne v zunanjih žepih. Izogibajte se množici; storilci imajo radi učinek presenečenja in hitrosti ter izkoristijo nepazljivost žrtve. Pazite na mimovozeče motorje in kolesa," z nasveti za čim bolj varno potovanje sklenejo pri Policiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • sam1 09:38 19.junij 2023.

    Še nekaj let nazaj si pri nas lahko spal pri odprtih vratih in tudi avta in ostalih stvari ni bilo potrebno zaklepati,danes moraš tudi v lastni zaklenjeni garaži imeti vse še enkrat nekam "priklenjeno,ne daj bog,da za kakšno uro pustiš ...prikaži več neko stvar brez nadzora,ker je s tem mešanjem narodov prišel k nam takšen in drugačen kriminal......

  • Avatar Leon
    Leon 07:47 19.junij 2023.

    Varnost v Sloveniji je relativna ? Ruparjevi fašistični izpadi na ulici ,traktoristi po ulicah ogrožajo varnost in rumenjaki ,ki grozijo ljudem da jim bodo pobili družino kot je primer ljubljanskega taksista so ostali nekaznovani ,kar pomeni ,da se lahko ponovijo .

Sorodne novice