Popotnik
9795 ogledov

Hrvati podražili tudi trajekte

trajekt Profimedia
Čeprav ni bilo napovedano, je prišlo do podražitve trajektov.

Podražitev smo na Hrvaškem letos že vajeni, o njih smo prav tako že večkrat poročali; tako o spremenjenih cenah po uvedbi evra v restavracijah, trgovinah, nastanitvah, kot tudi v kampih. Čeprav pred sezono ni bilo napovedano, saj je do 20-odstotnih podražitev prvič po več kot desetih letih prišlo že lanskega aprila, so se glede na podatke spletne strani Avtokampi.si nekatere trajektne linije tudi letos podražile.

trajekt | Avtor: Profimedia Profimedia

Lani je bila v sezoni trajektna karta za dve osebi in avto dražja za približno 4,5 evra. Za koliko pa so se cene trajektnih vozovnic podražile letos?

Ker je Hrvaška letos prevzela evro, so tudi cene trajektnih vozovnic spremenjene iz kun v evre. Če smo klasičnega poletnega povišanja cen trajektov že navajeni, ko so od junija do konca septembra na nekaterih linijah (Cres, Rab in Brač) že od aprila oz. maja cene višje za 20 % glede na zimski cenik, so bile podražitve v začetku junija presenečenje. Podražitve so se zgodile le na določenih trajektnih linijah in za določene kategorije vozil, ugotavljajo pri spletnem portalu Avtokampi.si 

Algarve počitnice Popotnik To so destinacije, ki so tudi za polovico cenejše kot Hrvaška

Jadrolinija | Avtor: Profimedia Profimedia
Povišanje je fiksno ne glede na razdaljo trajektne linije, in sicer odrasli posamezniki morajo plačati 0,80 evra več kot lani, otroci od 3. do 12. leta 0,40 več, osebna vozila do 5 metrov, prikolice in avtodomi 2,50 evra več, za motorje in štirikolesnike je treba po novem doplačati en evro, za kolesa 80 centov in za tovorna vozila 40 centov na tono nosilnosti. Ob tem se cene osebnih vozil dolžine nad pet metrov in avtobusov niso spremenile.

V primeru, da kolesa vozite na prtljažniku na strehi vozila, to ne vpliva na ceno in se še vedno računa standardna višina vozila. Če pa imate prtljažnik za kolesa zadaj na vlečni kljuki vozila in ste presegli dolžino na primer petih metrov, se obračuna višja cena.

Nespremenjene cene so ostale na trajektnih linijah Valbiska - Lopar na otok Rab, Zadar – Preko na otok Ugljan in Split – Vis. V podobnih razmerjih so se povišale tudi cene na trajektni liniji prevoznika Rapska ploviba na otok Rab (Stinica – Mišnjak). Tako je po novem trajektna karta v sezoni za dve osebi in osebni avto ali avtodom dražja za 4,10 evra, za štiričlansko družino pa 4,90 evra, pišejo na Avtokampi.si.

Primerjava cena nekaterih trajektnih kart za 2 osebi in osebni avto v glavni sezoni 2023

- otok Cres (Valbiska – Merag in Brestova  – Porozina v sezoni 28,39 €

- otok Rab ( Valbiska – Lopar) v sezoni 43,93 €

- otok Pag (Prizna – Žigljen) v sezoni 25,60 €

- otok Brač (Split–Supetar) cena trajekta v sezoni 37,54 €

- otok Hvar (Drvenik – Sućuraj) cena trajekta v sezoni 26,84 €.

Spremembe trajektnih voznih redov v letu 2023

Na Hrvaškem na skoraj vse otoke vozijo trajekti podjetja Jadrolinija, le na otok Rab (trajektna linija Stinica – Mišnjak) vozi lokalni prevoznik Rapska plovidba.

Glede novosti v voznem redu hrvaških trajektov letos ni večjih sprememb glede ur oz. dodatnih vožnje. Manjše spremembe glede ur so samo na trajektnih linijah za otoke Dugi otok, Brač (Split – Supetar in Makarska –Sumartin), Šolta, Korčula in Lastovo in Hvar (Drvenik – Sućuraj).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Herkules 14:21 06.junij 2023.

    Pohlepno-požrešni leni hrvatli si sami zabijajo žeblje v krsto en po en! Itak hodijo k njim samo njihovi gastarbajterski zidarji in pometači iz Nemčije in seveda glupi Butalci! Adijo so!

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:54 06.junij 2023.

    Na hrvaško bodo šli samo še vikendaši,in tisti ki imajo več pod palcem

Sorodne novice