Popotnik
557 ogledov

Cerkniško jezero: prepoved vožnje in parkiranja

Cerkniško jezero Notranjski regijski park
Na cesti s prepovedjo vožnje za turiste bo čakal tudi policist ...

Iz Notranjskega regijskega parka sporočajo, da je ob nedeljah med osmo in 21. uro prepovedana vožnja med Dolenjim Jezerom in Otokom. Prepoved ne velja za prebivalce vasi Otok in lastnike parcel.

Cerkniško jezero Foto Popotnik Takšna bo nova infrastruktura na našem jezeru

Čolne razložite pred prometnim znakom

"Vožnja ob nedeljah je dovoljena samo lastnikom zemljišč za namene upravljanja z zemljišči. Ne pa za rekreacijsko, izletniško ali turistično tržno dejavnost. Če pridete s čolni na Cerkniško jezero, jih z vozil razložite pred prometnim znakom, ki prepoveduje nedeljsko vožnjo," velevajo v parku. 

Kmetijskih in gozdarskih vozil ter strojev policija in redarstvo z vidika kršenja prepovedi nedeljske vožnje ne kontrolira: "To velja za vse, za lastnike, za zakupnike in za pooblaščene upravljavce zemljišč."

Križna jama V Sloveniji Popotnik Križna jama: kako na vožnjo po podzemnih jezerih

V primeru vožnje z osebnimi avtomobili pa je potrebno vzeti v obzir, da postopek vodi policist na kraju. Pri tem ima vsak udeleženec na kraju možnost dokazati upravičenost vožnje v času prepovedi.

Notranjski regijski park

Obenem opozarjajo, da Zakon o ohranjanju narave prepoveduje vožnjo in parkiranje v naravnem okolju. Zato avtomobilov ni dovoljeno ustavljati in parkirati na travnikih in gozdovih izven cest oziroma izven urejenih parkirišč.

Te omejitve ne veljajo, če gre za izvajanje kmetijskih in gozdarskih del ter za upravljanje z divjadjo in ribami.

Cerkniško jezero | Avtor: Profimedia Profimedia

Sorodne novice