Popotnik
4113 ogledov

Dejstva o Sloveniji, ki navdušujejo tujce

Bled cerkev blejsko jezero Shutterstock
V zadnjih letih je Sloveniji postala vse bolj priljubljena destinacija za popotnike z vsega sveta.

Potovalni priročniki v zadnjih letih vedno pogosteje izpostavljajo Slovenijo kot eno najlepših evropskih destinacij za kratek oddih. Lonely Planet je pred kratkim Vipavsko dolino celo uvrstil med deset krajev v Evropi, ki jih popotnikom priporoča za obisk v letošnjem poletju. Iz člankov, ki jih o Sloveniji lahko prebiramo na potovalnih platformah Tripadvisor ali Lonely Planet in priročnikov novičarskih portalov kot so britanski The Telegraph in Huffingtonpost, smo zbrali nekaj dejstev o naši deželi, ki navdušujejo ali presenečajo obiskovalce iz drugih držav.

1. Slovenija je dom enega najlepših jezer v Evropi

Blejsko jezero se že nekaj let uvršča na sezname najlepših jezer v Evropi. Poleg nebeško modre barve vode in pravljičnega gradu, ki kraljuje na skali ob jezeru, je jezero prav posebno zaradi malega otoka s cerkvijo, ki buri domišljijo obiskovalcev.

2. Slovenija je sedma najbolj miroljubna država na svetu

Inštitut za ekonomijo in mir je Slovenijo leta 2017 uvrstil med prvih deset najbolj miroljubnih držav na svetu. Le šest držav od 163 zajetih je po indeksu bolj miroljubnih od Slovenije (mdr. Nova Zelandija, Islandija in Avstrija).

3. Slovenci se radi našemimo

V pustnem času turiste lahko presenetijo kurenti, ki po mestih odganjajo zimo. Ljudski običaj kurentovanja je bil leta 2017 tudi uvrščen na Unescov seznam kulturne dediščine.

4. Slovenija je med okolju najbolj prijaznimi državami

Središče za okoljsko pravo in politiko elitne ameriške univerze Yale je Slovenijo uvrstila na peto mesto seznama okolju najbolj prijaznih držav. V raziskavi so strokovnjaki preverjali, ali Slovenija deluje v skladu z mednarodnimi okoljskimi cilji. Države, ki so se odrezale še bolje so Finska, Islandija, Švedska in Danska.

5. Več kot polovica države je okoljevarstveno zaščitena

Da se Slovenija zavzema za zaščito okolja, se kaže tudi v dejstvu, da je kar 53,6 odstotka slovenskega ozemlja okoljevarstveno zaščiteno. Najbolj znano zaščiteno območje je vsekakor Triglavski narodni park.

Izjemno vinogradniško posestvo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
6. Na vsakih 70 prebivalcev pride en vinograd

V Sloveniji se ne nahaja le najstarejša vinska trta na svetu (okoli 440 let stara vinska trta v Mariboru), obiskovalce navduši tudi množica vinogradov. Nekateri pravijo, da naj bi bil v Sloveniji celo en vinograd na vsakih 70 prebivalcev. Ne glede na to, ali to dejstvo drži ali ne, se Slovenci uvrščamo med največje ljubitelje vina, saj se po uživanju vina na prebivalca na mednarodni lestvici uvrščamo na kar šesto mesto.

7. Najcenejše smučišče v Evropi

Po raziskavi britanskega Poštnega urada, ki vsako leto izda poročilo o cenovno najbolj ugodnih smučiščih, je smučišče v Kranjski gori najcenejše smučišče v Evropi. Poročilo je primerjalo ceno najema smučarske opreme, vozovnic za sedežnice in kosila za šestčlansko družino. Kranjska gora je tako po desetih letih na vrhu najbolj ugodnih smučišč zamenjala bolgarsko smučišče Bansko.

8. V kratkem času z vrha gor na morje

Slovenija je priljubljena destinacija tudi zaradi raznolike narave, tako se lahko popotniki zjutraj odpravijo na večurno gorsko turo, zvečer pa lahko uživajo sončni zahod nad Jadranskim morjem. Le peščica držav lahko to ponudi svojim obiskovalcem.

Čebele in matica | Avtor: Profimedias Profimedias
9. Naša ljubezen do čebel

V Sloveniji je okoli 90.000 čebelarjev. To pomeni, da se vsak dvajseti Slovenec ukvarja s čebelarstvom. Izdelki iz medu so pri turistih izjemno priljubljeni, radi si pa ogledajo tudi naše čebele pri delu. To je na primer možno na strehi ljubljanskega hotela Park, kjer potekajo vodeni ogledi hotelskih čebelnjakov.

10. Pri nas so iznašli kolo …

… oziroma našli najstarejše kolo na svetu, ki je staro okoli 5.150 let. Navdušenci nad zgodovino pa pri nas lahko raziskujejo tudi več kot 500 gradov, srednjeveška mesta in ostanke rimskih naselbin.

Komentarjev 1
  • banja 16:15 31.maj 2018.

    Teharij in Kočevskega Roga ni???

Sorodne novice