Popotnik
9709 ogledov

Dih jemajoč Bistriški vintgar je le drobec te destinacije

Domen Grogl
V Slovenski Bistrici je že drugo sezono na voljo poletni turistični avtobus, ki povezuje Slovensko Bistrico in Pohorje. S tem želijo v mestu in okolici spodbuditi aktivno in zdravo preživljanje prostega časa v naravi in omogočiti dostopnost do nekaterih najbolj obiskanih točk na Pohorju

Če živite sredi sivega mesta in si čez poletje želite potovati v zeleno naravo, se lahko odpravite kar v Slovensko Bistrico. Do nje imate hiter dostop iz avtoceste, nato vas avtobus pelje v naravno zakladnico Pohorja.

Svoj ogled začnite na gradu

"Obisk Slovenske Bistrice je najbolje pričeti na Bistriškem gradu," so nam svetovali na Turistično informativnem centru Slovenska Bistrica. Bistriški grad predstavlja osrednji mestni in občinski kulturni center, ki "skupaj z grajskim parkom in čudovitim gabrovim drevoredom tvori prvovrstno spomeniško celoto."

Na gradu si lahko ogledate "številne stalne razstave, spominske sobe ter čudovite grajske prostore", vse s pomočjo grajskih vodnikov, ki vas bodo "z veseljem popeljali v bližnjo in daljno preteklost naših krajev in vas seznanili z različnimi zgodbami, s katerimi sta povezana grad in mesto," pravijo.

Bistriški grad | Avtor: Borut Brumec Borut Brumec

V turistični pisarni poudarjajo, da zanimive aktivnosti niso omejene le na grad:

V samem mestu lahko pobegnete od dolgčasa in spoznate zgodovino ter tradicijo Slovenske Bistrice in okolice tudi s pomočjo napete igre Pobeg iz rokodelske delavnice, v kateri se sedanjost prepleta z zgodovino, vas pa čaka pomembna misija: poiskati morate izgubljeni element, da rešite Slovensko Bistrico.

Podobno izkušnjo lahko doživite tudi na prostem, v igri Unlock Slovenska Bistrica.

Slovenj Gradec iz zraka V Sloveniji Popotnik Odprli so nov bazenski kompleks!

Pod zelenim klobukom Pohorja

"Slovenska Bistrica s svojo okolico nudi neizmerne možnosti raznovrstnih aktivnosti v naravi," pojasnjujejo na turističnem centru. Razgibana in raznolika pokrajina v okolici Slovenske Bistrice je idealna za "športne in rekreacijske dejavnosti, kot so kolesarjenje, tek v naravi, pohodništvo in v zimskih mesecih smučanje," dodajajo.

Slovenske Bistrice ne smemo omeniti, ne da bi omenili Pohorje, "mogočnega zelenega klobuka kisika", kot mu pravijo, saj le-ta obsega večino območja Slovenske Bistrice. Tu je priljubljena turistična točka Bistriški vintgar. V turistični pisarni pojasnjujejo, da je ta soteska "privlačna predvsem zaradi svoje slikovitosti, raznovrstnih kamnin in nekaterih redkih rastlinskih vrst. Pot skozi sotesko vodi vse do Treh Kraljev na Pohorju, kjer se nahaja rekreativni turistični center Jakec, ki se že vrsto let ponaša z nazivom Naj smučišče v kategoriji malih smučišč."

 | Avtor: Domen Grogl Domen Grogl

Posebej omenjajo, da mesto in Tri Kralje na Pohorju povezuje tudi turistični avtobus. "S tem želimo v mestu in okolici spodbuditi aktivno in zdravo preživljanje prostega časa v naravi in omogočiti dostopnost do nekaterih najbolj obiskanih točk na Pohorju, hkrati pa promovirati alternativne oblike naravi prijazne mobilnosti, kot so hoja, kolesarjenje, javni prevozi," pravijo.

Ko tako ali drugače dosežete Tri Kralje, se lahko odpočijete in z domačimi jedmi okrepite v sosednjem hotelu. "Njihovi posebnosti sta okusen pohorski pisker in borovničev zavitek," pripomnijo v turistični pisarni.

 | Avtor: Domen Grogl Domen Grogl
Ko smo ravno pri delikatesah, naj omenimo, da enologe tu čaka darilo: "V Slovenski Bistrici, natančneje v Ritoznoju, je doma vino ritoznojčan, ki so ga nekoč poznali po vsem svetu. Danes ritoznojčan nosi oznako PTP – vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem." S tem vstopa v družbo le šestih vin na Slovenskem, ki si to oznako lastijo, pravijo na turističnem centru.

Ko se na Treh Kraljih odpočijete, se lahko odpravite še proti Črnemu jezeru, ki je "z nasipom umetno zajezena kotanja." V turistični pisarni pojasnjujejo, da je danes jezero "predvsem naravni spomenik, ki skupaj z okolico in močvirsko favno predstavlja naravni rezervat." Dodajajo, da je tudi prvovrstno domovališče raznolikih vrst ptičev.

Pohorje postaja čedalje bolj popularna turistična destinacija, zato so nedavno izdali posebnega vodnika:

V poletnih mesecih je veliko povpraševanje po pohodniških poteh, predvsem tistih na Pohorju, zato smo v letošnjem letu bili še posebej veseli izida Turistične karte Pohorja, ki povezuje Mariborsko Pohorje, Roglo, Kope in Bistriško Pohorje. Karta omogoča raziskovanje številnih pohodniških in kolesarskih poti, ki vas lahko popeljejo do prelepih razgledov, vam odkrijejo bajeslovno izročilo Pohorja ali kulinarična doživetja.

Kolpa V Sloveniji Popotnik Poletna osvežilna atrakcija z naravnimi masažami

S pedali po pokrajini

"Vse ljubitelje kolesarstva vabimo na kolesarski potep po razgibani in raznoliki pokrajini, privlačni zaradi svojih naravnih danosti in bogate kulturne dediščine, ki vas bo spremljala ob poti," pravijo na turističnem centru. V poštev pridejo prav vsi, "ljubitelji cestnega kolesarjenja, ljubitelji strmih vzponov in tisti, ki jim je ljubše lagodnejše kolesarjenje po nižinskem delu." Dodajajo, da je raziskovanje znamenitosti s kolesom lahko "prav posebna dogodivščina."

Poleg pohodništva postaja tudi kolesarstvo čedalje bolj popularna aktivnost v teh krajih, zato imajo v mestu razvit sistem izposoje mestnih koles z imenom Zapelji me, ki vam je na voljo za raziskovanje mesta, trdijo na turističnem centru.

Za podrobne informacije in nasvete glede kolesarskih poti vas turistična pisarna preusmerja na spletno stran.

V Sloveniji Popotnik Turistični biser: Uvajajo parkirnino, a brez gotovine

Kako priti in kje ostati

V Slovenski Bistrici najdete več parkirnih površin: "V samem centru mesta obiskovalci lahko brezplačno parkirajo pri Graslovem stolpu ali v neposredni bližini gradu in grajskega parka, prav tako so urejene modre parkirne cone v ožjem mestnem jedru."

Če želite v tem kraju ostati dalj časa, imate na voljo raznoliko ponudbo, "od namestitev v hostlu v samem središču mesta, gostiščih, hotelih, za tiste, ki si želijo bolj butična doživetja, namestitev v glampingu ali v katerem izmed apartmajev na Pohorju." Poudarjajo, da so nastanitve dostopne na spletnih platformah, kot sta Booking in Airbnb.

Velika prednost Slovenske Bistrice je njena priročnost, saj se nahaja v neposredni bližini avtoceste Maribor–Celje. Zaradi tega je priljubljena pri turistih, ki lahko "ob uživanju naravnih in kulturnih danosti mesta in okolice del dopusta namenijo tudi raziskovanju okoliških mest, se odpravijo v hribe na svež zrak ali pa enostavno poiščejo osvežitev na mestnem kopališču ali v bližnjih termah," zaključujejo na turističnem centru.

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 09:40 15.avgust 2022.

    opisali ste bistriski vintgar kot kraj z bla.bla, bla in na koncu redkimi rastlinami.. zdej se pa pošteno zamislite nad svojo objavo. torej vabite horde turistov , ki nimajo nobene kulture do varovanja okolja, in jih spustite med redke rastline. ...prikaži več ja naprej to lepo zaščitite in razmislite kako to prikazat , da če par let ne bo naslova , TUKAJ SO NEKOČ RASLE REDKE RASTLINE, SEDAJ PA PLASTIKA IN OSTLE SMETI.

  • radovednica 07:47 15.avgust 2022.

    Ne vem, kaj je toliko dih jemajočega? Kaj in kje naj bi kaj pametnega počel? A sprehajal se po prostorih nekega gradu z obupnim zatohlim smradom?

Sorodne novice