Popotnik
504 ogledov

Dodaten razlog, da to pomlad obiščete Trst

Trst Profimedia
Mesto skriva številne dragulje, ki so idealni za popoln izlet. Kmalu bo gostil še izjemno razstavo.

Razstava del Vincenta van Gogha iz muzeja Kröller-Müller na Nizozemskem bo v letu in pol obiskala še tretje razstavišče v Italiji. Po Rimu, kjer si jo je ogledalo 600.000 obiskovalcev, in Milanu bo v prihodnjih mesecih na ogled v Trstu. Med 22. februarjem in 30. junijem jo bo gostil muzej Revoltella, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na ogled bo več kot 50 Van Goghovih mojstrovin, obogatenih z videi, dokumenti, scenografskimi dodatki in dvema ikoničnima portretoma, ki sta prvič razstavljena skupaj: Gospod in Gospa Ginoux, bolj znana kot Arlesiana.

Portretiranca sta bila lastnika kavarne v Arlesu, kamor je zahajal slikar in ju je leta 1890 upodobil na dveh platnih, ki ju hranita muzej Kröller-Müller v Otterlu na Nizozemskem oziroma Narodna galerija v Rimu, pri kateri so si izposodili še eno veliko Van Goghovo delo z naslovom Vrtnar.

V Trst lahko odidete tudi z vlakom, več o tem TUKAJ

Celotna ustvarjalna pot

Razstava, ki jo kurirata Maria Teresa Benedetti in Francesca Villanti, je nastala v sodelovanju z muzejem Kröller-Müller iz Otterla. Dokumentira celotno slikarjevo ustvarjalno pot v štirih sklopih in v kronološkem vrstnem redu. Začenja jo njegovih prvih pet let delovanja, ko se je osredotočal na temačne pokrajine svoje mladosti in figure, predane delu na zemlji. V tem obdobju je Van Gogh upodabljal sejalce, pobiralce krompirja, drvarje in kmečke žene pri domačih opravilih.

Drugi sklop je posvečen njegovemu bivanju v Parizu med letoma 1886 in 1888, ko je vsrkaval umetniško klimo mesta in se povezal z umetniki, kot so Emile Bernard, Toulouse-Lautrec in Louis Anquetin. Tretji sklop je posvečen Arlesu in njegovi vrnitvi k izbiranju barv, zadnji sklop pa se nanaša na obdobje, ko se je prostovoljno umaknil v psihiatrično bolnišnico, preden je leta 1890 storil samomor pri svojih 37 letih.

Tako kot mnogi veliki umetniki tudi njegovo delo v času njegovega življenja ni bilo razumljeno, vendar je danes eden najbolj znanih umetnikov na svetu, ikona v umetnostni zgodovini in priljubljen pri širši javnosti.

Trst - morje in kavarne

Čeprav se lahko poleti podate v Trst na eno izmed zanimivih plaž, bo morje tudi v spomladanskem času poskrbelo za umirjen izlet. Dovolj bo že počasen sprehod med starimi ulicami in počitek v kavarni z vrhunsko kavo. V Trstu si lahko ogledate tudi številne druge znamenitosti, kot je denimo Castello di Miramare. Grad, ki je bil zgrajen v 19. stoletju za avstrijskega nadvojvodo Ferdinanda Maximiliana, vas bo zagotovo očaral.

Obiščite tudi trg Piazza Unità d'Italia, ki velja za enega največjih trgov v Evropi. Je središče mestnega jedra, ki se bohoti s palačo Palazzo del Municipio in Fontano dei Quattro Continenti.

Tik za vogalom boste lahko občudovali bogato okrašeno gledališče Teatro Lirico Giuseppe Verdi in trg Piazza della Borsa. 

V Trstu si morate ogledati tudi rimsko gledališče, katedralo San Giusto in Canal Grande.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.