Popotnik
19559 ogledov

Hrvaški otok, ki se bohoti na vseh lestvicah

Hvar
1/2
Shutterstock
Na spletu najdemo številne lestvice, ki opisujejo najlepše in najboljše hrvaške otoke. Naj spomnimo, da ima Hrvaška skoraj 1.200 otokov in so zato lestvice za najboljšo izbiro zelo dobrodošle.

Otok, ki ga najdemo na skoraj vseh objavljenih lestvicah je Hvar, ki je najdaljši in najbolj sončen naseljeni otok na Hrvaškem. Letno ima kar 2.718 sončnih ur, kar je največ na Jadranu in med prvimi v Evropi. Nanj pridemo s trajektom, ki redno vozi iz Splita.

 

Številne lestvice omenjajo tudi Vis, ki je med hrvaškimi otoki najbolj oddaljen od kopnega. Hvarški kanal ga deli od otoka Hvara, Biševski pa od otoka Biševo.

Tujci obožujejo tudi Korčulo, ki je znana kot otok kamna in vina. Prebivalci Korčule so se ukvarjali z ladjedelstvom, še danes pa se ukvarjajo s klesanjem kamna.

Korčula | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Štiri lestvice

Rough Guides je naredil lestvico desetih “top” hrvaških otokov. Mednje spada Susak, ki ga imenuje za otok ljubeteljev kajtanja, Rab, Silba, Murter, Šolta, Hvar, Vis, Proizd in Mljet. Slednji je najprimernejši za romantike.

The Guardian je izbral pet najlepših otokov. Za pare je po njihovi oceni najprimernejši Vis, za ljubitelje kulture Korčula, za počitek in sprostitev Lošinj, za ljubitelje gastronomije Pag, za najlepši otok so izbrali Hvar.

Svoj izbor najboljših hrvaških otokov ima tudi Lonley Planet, med njimi so Hvar, Mljet, Vis, Korčula, Cres, Brač, Krk, Brioni, Pag in Lokrum.

Najdaljšo lestvico je podal Telegraph, za najlepše otoke je izbral Susak, Sveti Klement, Ugljan, Vid, Brač, Čiovo, Cres, Dugi otok, Hvar, Korčulo, Krk, Lastovo, Lavdaro, Lopud, Lošinj, Mljet, Molat, Pašman, Rab, Šipan in Šolto. 

Lastovo Mir in tišina Popotnik Manj poznan hrvaški otok, ki jemlje dih