Popotnik
8845 ogledov

Hrvaški turizem podira nove rekorde

Otok Silba
1/3
Profimedia
V zadnjem letu so na Hrvaškem največ noči realizirali s trgov Nemčije, Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Poljske, Italije, Češke in Velike Britanije, po destinacijah pa največ noči v Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu, Medulinu, Umagu, Viru , Malem Lošinju itd.

Po prvih podatkih sistema eVisitor je Hrvaška v petek 25. oktobra beležila 19.722.582 prihodov in 106.162.242 nočitev. "To je več, kot je bilo v celotnem letu 2018, ko je bilo realiziranih 19.719.329 prihodov in 106.056.638 nočitev," sporočajo s Hrvaške turistične organizacije.

"Dejstvo, da smo presegli lanski turistični promet več kot dva meseca prej, je odličen rezultat hrvaškega turizma in jasna potrditev, da je bilo letošnje turistično leto kljub vsem izzivom odličen čas za celoten hrvaški turistični sektor. Optimistični smo glede leta 2020, ki bo tudi zahtevno, naš primarni cilj pa bo ohraniti konkurenčni položaj Hrvaške v Evropi, pa tudi nadaljnje pozicioniranje na novih oddaljenih trgih," je dejal direktor Hrvaške turistične organizacije Kristjan Staničič.

Plaža na Hvaru | Avtor: Profimedia Profimedia

Največ v gospodinjstvih, sledijo hoteli

V zadnjem letu so največ noči realizirali s trgov Nemčije, Hrvaške, Slovenije, Avstrije, Poljske, Italije, Češke in Velike Britanije, po destinacijah pa največ noči v Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu, Medulinu, Umagu, Viru , Malem Lošinju itd.

Največ prenočitev je bilo v gospodinjstvih (38,8 milijona nočitev), hotelih (24,4 milijona nočitev) in kampih (18,8 milijona nočitev).

Otok Silba Tiho in počasno Popotnik Hrvaški otok, ki ga ne boste nikoli pozabili

"Ta rezultat je dokaz, da Vlada Republike Hrvaške resno pristopa k razvoju turizma in razmišlja o inovativnih načinih vodenja turistične politike, hkrati pa potrjuje sinergijsko delovanje vseh deležnikov turističnega sistema, javnega in zasebnega sektorja, zlasti turističnih delavcev, brez katerih preseganje lanskih rezultatov v tem zahtevnem turističnem letu ne bi bilo mogoče. Letošnje leto si bomo zapomnili tudi kot prelomnico, v kateri je bila spremenjena celotna turistična zakonodaja, in verjamem, da bomo leta 2020, ko se bodo začeli uporabljati novi turistični zakoni, delovali še boljše in bolj trajnostno," je zaključil minister za turizem Gary Cappelli.

Hrvaško morje Popotnik Neokrnjen, tih in prazen hrvaški otok

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 11:32 28.oktober 2019.

    Sosed je bil blizu Rovinja,daleč od gužve pred dvemi leti.Hrvati sami sebe napihujejo, tako kot ponavadi.

  • Skipi 08:14 28.oktober 2019.

    A to je ta isti turizem o katerem ste 2 meseca nazaj pisali kako nizek je obisk in kolikšen je izpad dohodka, tudi več kot 30%. A je mogoče še kakšna druga hrvaška za katero ne vem.