Popotnik
50507 ogledov

Hrvaški otok, ki ga ne boste nikoli pozabili

Otok Silba
1/2
Profimedia
Otok je pravi raj za vse tiste, ki želijo pobegniti pred hrupom in prometom.

Na hrvaškem otoku Silba je prepovedan motorni promet, v času sezone lahko znotraj mesta pozabite na kolesarjenje ...

Silba je severnodalmatinski otok, ki leži jugovzhodno od Lošinja med otokoma Olib in Premuda, od katerih ga ločujeta Olibski in Silbski kanal. Po obliki spominja na število osem, s površino 14,27 kvadratnh kilometrov pa ga štejemo med manjše poseljene otoke na Hrvaškem.

Lastovo Popotnik Mirni otoki, na katere radi pobegnejo tudi Hrvati

Na Silbi je prepovedan motorni promet, zato lahko tu zaužijete res tišino in pravi odmor od vrveža. Prav zato se številni turisti tako radi vračajo. 

Otok Silba | Avtor: Profimedia Profimedia

Na srednjem delu otoka se je razvilo naselje Silba, ki ima danes le okoli 300 stalnih prebivalcev. Med skrajnima točkama naselja je okoli dva kilometra oziroma pol ure hoje. V naselju so trgovinice, pekarne, pa tudi pošta in več lokalov.

Dvakrat na dan sicer ulice naselja napolni edina dovoljena oblika motornega prometa, ki je namenjena dostavi tovora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#necemodomadozore #cafedelmar #silba #thebeautifulisland🌴

A post shared by damir krevatin (@damir1.krevatin) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#silba #heavenonearth

A post shared by Marin Supičić (@marinsupicic) on

V naselju Silba v času turistične sezone julija in avgusta ni dovoljeno niti kolesarjenje, kar daje mestecu poseben pečat, saj je polno pešcev. Čeprav je pozimi na otoku le malo ljudi, jih sprejme otok v času turistične sezone tudi 7.000, ki pa se lepo porazdelijo po številnih plažah. Na zahodnem delu otoka so to zalivi: Pocukmark, Luka, Sv. Ante, Mavrovo, Lojišče in Pernastica, na vzhodnem delu pa: Sotorišće, Draga in drugi.

Silba | Avtor: Profimedia Profimedia

Ena od znamenitosti na Silbi je tudi Toreta, Stolp ljubezni. Gre za približno 15 metrov visok šesterokotni stolp s spiralnimi stopnicami. Ko se povzpnete navzgor, vas bo zagotovo navdušil čudovit razgled na bližnja otoka Olib in Premudo ter tudi nekoliko bolj oddaljene otoke. Stolp se nahaja zelo blizu centra, v bližini lokalne pošte. V 19. stoletju jo je zgradil kapitan Petar Marinič, legenda pa pravi, da je bilo v spomin na izgubljeno ljubezen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ecco il simbolo dell'isola: la "Toreta", una torre d'osservazione esagonale, alta 15 m, con una scala esterna a spirale. Fu costruita, secondo la tradizione, nel XIX secolo dal capitano Petar Marinić per la sua amata affinché potesse controllare dall’alto il suo ritorno. Ma quando Peter dopo molti anni tornò a casa, la sua bella, stanca di aspettarlo, aveva trovato nuova compagnia. Così il capitano, senza perdersi d’animo,pensò bene di sposare la figlia ventiduenne della sua vecchia amata. Hai capito che bel marpione?!? #silbatourism #silba #croatiatravel #croatia_lovers #croatia_ig #croazia #croatia_instagram #travel #traveling #traveller #travelgram #travelblog #travelblogger #instatravelling #instatravelgram #instatravelblog #consiglidiviaggio #viaggi #viaggiaresempre #viaggio #sempreinviaggio #itinerari #guidediviaggio #travelguide #travelguides #valigiapronta #igtraveller #igtravel #igtravelworld

A post shared by Eleonora (@breviraccontianeddotidiviaggio) on

Hrvaško morje Popotnik Neokrnjen, tih in prazen hrvaški otok

 

Komentarjev 5
  • Tatjana Ha 22:33 01.september 2019.

    Silba je čudovita , voda čista.

  • stilist 10:54 01.september 2019.

    Pa gojzarje za na plažo...Obup!